Ismerd meg: Budapesti Értéktőzsde   

Budapest Stock Exchange
(BÉT)

 - A TP Világ Tőzsdéi tartalomsorozatot megtekintve egy rövidebb betekintést kaphatsz az adott tőzsdével kapcsolatban.

 

Ha elnyeri a tetszésedet a tartalom, arra biztatunk, hogy mondd el véleményedet egy hozzászólásban. Megosztásodat pedig kifejezetten köszönjük! Sőt! Meghálálhatjuk? Használd a Markoló funkciót az extra Tőzsdearanypontok gyűjtéséhez! Siker, Veled! ;)


magyar vilagtozsde europa tozsdei tp tozsde
A montázst a Mendler Design készítette a TőzsdeParkett.hu számára.


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás!Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!


Budapesti Értéktőzsde

 

A magyar tőzsde 1864. január 18-án kezdte meg működését Pesten. Az intézmény először értékpapírtőzsdeként jött létre, de négy évvel később magába olvasztotta a gabonakereskedelem központját és felvette a Budapesti Áru- és Értéktőzsde (BÁÉT) nevet. A magyar tőzsde nemzetközi jelentőségét mutatja, hogy 1889-től a budapesti jegyzéseket Bécsben, Frankfurtban, Londonban és Párizsban is közölték. A kilencvenes évektől a magyar államkötvények rendszeres szereplői voltak a londoni, párizsi, amszterdami és berlini börzéknek. A II. világháborút követően a magyar ipar nagyobbik részét érintő államosítás után, 1948. május 25-én Budapesti Áru- és Értéktőzsdét feloszlatták, annak vagyonát pedig állami tulajdonba vették.

 

A Budapesti Értéktőzsde a rendszerváltást követően - 1990. június 21-én - újra megnyitotta kapuit: 41 alapító taggal és az induláskor egyetlen bevezetett részvénnyel, az IBUSZ-szal.

 

Az azonnali piacot tekintve a tőzsdetermi ( > más nevén: tőzsdeparkett, tőzsdeparketten) nyílt kikiáltásos kereskedés - részleges elektronikus támogatással 1995-ig működött a BÉT-en. (Érdekesség: Ez a név ihlette az online TőzsdeParkett.hu nevet is!) Ekkortól már az értékpapírok kereskedése mind a kereskedési teremben, mind távkereskedési rendszerben folyt egészen 1998 novemberéig, amikor az új, immáron teljes mértékben távkereskedési rendszert, a MultiMarket Trading System-et (MMTS) bevezették. A kereskedési "csatazaj" kevesebb mint egy évvel később, 1999 szeptemberében ült el végleg a teremben, ekkor indult el a határidős piac elektronikus távkereskedési platformja.

 

A versenyképesség megőrzése és erősítése érdekében 2002 áprilisában az új tőzsdetanács a tizenkét évnyi önálló jogi személy lét után a gazdasági társasági forma mellett döntött.

 

A Tőzsde életében a 2004-es év meghatározó eseményeket hozott. Jelentős átrendeződés zajlott a BÉT tulajdonosi szerkezetében, melynek nyomán tőkeerős osztrák bankok, valamint a Wiener Börse és az Österreichische Kontrollbank AG vásárolta meg a Tőzsde többségi részesedését.

 

A Budapesti Értéktőzsde és a Budapesti Árutőzsde tevékenységének integrációja révén, 2005. november 2-a árupiaci kereskedelem is folyik a BÉT-en.

 

A Budapesti Értéktőzsde 2010. január 14-től tagja a CEESEG AG Holdingnak, amely 50,45%-ban tulajdonosa a BÉT-nek, 100%-ban a bécsi, 92,74%-ban a prágai és 99,85%-ban a ljubljanai tőzsdének. A közép- és kelet-európai régió részvényforgalmának mintegy kétharmadát teszik ki (2009. júliusi adatok alapján) a szövetség börzéin bonyolított ügyletek. A Tőzsdeszövetség együttesen kínál egyszerű hozzáférést négy vonzó, hosszú távú növekedési lehetőségekkel rendelkező piachoz.

 

A BÉT 2011. novemberében elindította alternatív kereskedési platformját BÉTa Piac néven, amelyen az induláskor tíz európai nagyvállalat papírjaival lehetett kereskedni.

 

2013. december 6-án elindult a Tőzsde új kereskedési rendszere, a XETRA®, amely leváltotta a tizenöt éve használatban lévő régi rendszert. Az új kereskedési platform bevezetésével a magyar tőzsdén jegyzett cégek Európa 18 országának kereskedőivel, befektetőivel kapcsolódnak össze közvetlenül, míg a hazai befektetési szolgáltatók és befektetők több ezer új befektetési eszközhöz kapnak közvetlen elérést, megnyitva ezzel a teret a további piacbővülés lehetősége előtt.

 

> Az információkat bővíteni, frissíteni fogjuk.


Források, illetve további információk a tőzsdéről:

https://bet.hu -

 

 

Neked tetszik a tőzsde logója?
Te kereskedtél már ezen a tőzsdén?
Mi az első gondolatod, amikor meghallod a tőzsde szót?


Van véleményem, hozzászólok!


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás! Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!




 


A tartalom elolvasásáért, tanulásért Tőzsdearanypont szerezhető, ha már TE is regisztrált felhasználónk vagy!

 

Tipp: Jelentkezz be a -nál, vagy regisztrálj! - TP RobiDroidTP Robi

 

Az induló SikerKarakteredet a regisztrációnál választhatod ki:

 

Csatlakozom a
TP SikerKözösséghez!

 



Oszd meg és uralkodj! ;)

Úgy érzed? Szólj hozzá...

TP SikerProfil TP SikerNavigátor TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde TP Pályázatok TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram TP Cég és Vállalkozás TP RobiDroid
TP SikerProfil
TP SikerNavigátor
TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde
TP Pályázatok
TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram
TP Cég és Vállalkozás
TP RobiDroid
 
 
 

TP SikerVeled.hu - Sütik / TP SikerVeled.hu - Cookies