A napunk hőmérsékletének többszörösére hevítették az energiaforrást, amely teljesen zöld megoldásnak számít. Sem káros sugárzást, sem egyéb káros kibocsátást nem eredményez. Az elektromos autózást gyakran mondják "álzöld" megoldásnak, hiszen nem mindegy, hogy az adott elektromos energiát milyen formában hozzák létre. Ezzel a módszerrel is új fejezet nyílhat az energiatermelésben!

 

Ha elnyeri a tetszésedet a tartalom, arra biztatunk, hogy mondd el véleményedet egy hozzászólásban. Megosztásodat pedig kifejezetten köszönjük! Sőt! Meghálálhatjuk? Használd a Markoló funkciót az extra Tőzsdearanypontok gyűjtéséhez! Siker, Veled! ;)


TP Siker, Veled: Érdekelnek a kínai fúziós kísérletek?
Forrás: Pixabay, SikerVeled.hu


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás!Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!




Nem mostanában született meg az elképzelés, hogy energia előállítására talán le kellene modelleznünk azt a jelenséget amely a Napban zajlik. Ennek egyik akadálya az volt, hogy magát a folyamatot nem is értettük pontosan, csak a második világháború idején tisztult le a dolog annyira, hogy komolyabban elkezdhessünk foglalkozni vele. Bár az 1920-as években már megszületett az alapötlet, a probléma nagyságrendjét jelzi, hogy azóta közel 200 kísérleti erőmű létesült, melyekben megpróbálták a fúziós energia felszabadítását elérni hidrogénatomok ütköztetésével. A „lehoznám neked a csillagokat is az égről” mondás ezzel egészen új értelmet kapott. Kellett néhány kutató – több esetben Nobel-díjat hozó – munkája is ahhoz, hogy 1946-ban beadhassák az első szabadalmat és 1951-ben meg lehessen kezdeni az érdemi munkát.

Ahogy a kisfilmből is kiderül, óriási nyomásra és/vagy hőmérsékletre van szükség a fúzió fenntartásához. Leginkább a Szovjet tervezésű tokamak rendszerű reaktor vált be, mely toroid alakjával (autóbelső, úszógumi) képes olyan erős mágneses teret létrehozni, ami a plazmaállapot fenntartásához kell, de a 150 millió Kelvinhez már külső hő bevitelére is szükség van. Ez egy igen komplex folyamat, de egyúttal azt is eredményezi, hogy üzemzavar esetén a fúziós reakciók azonnal leállnak. Nem fordulhat elő az atomerőművekben extrém esetben jelentkező, kontrollálatlan energiafelszabadulás, ami a legnagyobb ellenérv a technológiával szemben.

 

Kíváncsi vagyok Ember, amilyen macerásnak tűnik, vajon megéri ez?

🤔
TP Robi

 

Hogy megéri-e? Talán közelítsük meg kis hazánk éves energiaigényéből kiindulva! Ehhez elegendő volna 10 millió tonna szén, 2,5 millió tonna földgáz, vagy 452 millió liter benzin. A fúzióban résztvevő két anyag vonatkozásában pedig 150 kg deutérium és 230 kg trícium is elegendő lenne. - Hagyok időt!

Mindenesetre számos előnnyel kecsegtet a megoldás, de 1985-ben világossá vált, hogy egyetlen ország sem lesz képes egymagában megoldani ezt az igen bonyolult problémát. Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov ezért nemzetközi összefogást kezdeményezett. 1988-ban elkezdődtek a ma egyszerűen csak ITER-nek, vagyis Nemzetközi Termonukleáris Kísérleti Reaktornak nevezett építmény tervezési munkálatai. 35 nemzet osztotta fel a 23,7 milliárd dollárnyi költséget, amely a 10 millió részegység legyártásához szükséges. Ma a dél-franciaországi Cadarche kutatóközpontban a 25 ezer tonnás gépezet arra vár, hogy 2025-ben beüzemeljék. Ennek a projektnek 5 magyar kutató is résztvevője, úgyhogy bocsánat, de mi azért nekik (is) drukkolunk.

Ezzel szemben a kínai kollégák már túl vannak a tesztüzemen és üzembe helyezték saját erőművüket. Kíváncsian várjuk a jövőbeni tapasztalatokat. Ha csak annyi haszna lesz, hogy tisztul a légkör, már megérte.

Forrás: National Geographic [Egyre közelebb a fúziós erőmű indítása | National Geographic (24.hu)

 



Mi örömmel üdvözöltük a hírt! Te mit szólsz hozzá?

Érdekel a véleményed az újszerű megoldásról!

Szerinted Magyarországnak mikor lesz ilyen erőműve?


Van véleményem, hozzászólok!


Oszd meg és uralkodj! ;)

A TP Portálon a TartalomKezelő színtéren 4 fő témacsoportunk van:

TP Luxury TP Motivátor TP Nagyvilági Érdekes TP Bolygó I. a Föld

Válassz a fenti témák közül, vagy nézd meg a SikerVeled.hu nyitó oldalát!


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás! Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!



Szerintem csatlakozz a sikerközösségünkhöz, mert akkor itt például egy teljesen másik felirat lesz számodra elérhető!

Regisztrálj most, akár 5000 Tőzsdearanypont kezdő egyenleggel indulhatsz, már 0 Ft-ért! Melyik a Te SikerKaraktered? - TP RobiDroidTP Robi


Oszd meg és uralkodj! ;)

Úgy érzed? Szólj hozzá...

Milyen témában olvasnál még?

TP Luxury

Luxus élmények a legbátrabb motivációs céljaidhoz.

TP Motivátor

Napi csekély mértékű használatra, mert a lényeg a gyakorlata.

TP Nagyvilági Érdekes

Értékes hírek egy forró ital mellé...

TP Bolygó I. a Föld

Jelenleg ez az egyetlen igazán otthonnak nevezhető bolygónk. Vigyázzunk rá!

 
 
 
TP SikerProfil TP SikerNavigátor TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde TP Pályázatok TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram TP Cég és Vállalkozás TP RobiDroid
TP SikerProfil
TP SikerNavigátor
TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde
TP Pályázatok
TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram
TP Cég és Vállalkozás
TP RobiDroid