A holografikus elmélet az, ahol a fizika minden aspektusa összeáll. Ez lenne a rejtély kulcsa? Legfőbb érdekessége, hogy ez egyesítheti a legtöbb tudományos nézetet, még ha elsőre ezt nem is olyan egyszerű felfognunk. A gravitáció és a kvantummechanika ellentmondásos hadakozásait eddig csak próbálgatták feloldani a szakemberek. Leonard Susskind (elméleti fizikus) szerint, ha minden két helyen létezik egyszerre, akkor a fizikában eddig felismert konfliktusok a legnagyobbak és legkisebbek szintjén is magyarázhatóak. Ezáltal értelmet nyer a bolygók, galaxisok és fekete lyukak fizikája épp úgy, mint a kvantum-összefonódás? Lehet.

 

Ha elnyeri a tetszésedet a tartalom, arra biztatunk, hogy mondd el véleményedet egy hozzászólásban. Megosztásodat pedig kifejezetten köszönjük! Sőt! Meghálálhatjuk? Használd a Markoló funkciót az extra Tőzsdearanypontok gyűjtéséhez! Siker, Veled! ;)


TP Siker, Veled: A rejtély megoldva? Minden 2D?
Forrás: Pixabay, MD, SikerVeled.hu


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás!Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!




Mindig is lenyűgözött az univerzum (vagy multiverzum) lehetséges nagysága és működése. Függetlenül attól, hogy mi a valóság most, vagy éppen mi lesz 2000 év múlva, ha az ember egy kis nyugodtságra vágyik, vagy elmélkedni van éppen kedve, egyszerűen csak felnéz az égre, esetleg megnéz egy ilyen videót. Mindenképpen tágítja a látókört. A Spektrum és a Space World jóvoltából bemutatott "A világűr rétegei - Az Univerzum mint hologram" c. videónak köszönhetően, még azok számára is érthetővé teszik az elméletet, akik egyszerűen csak szeretnek elgondolkodni azon, hogy milyen világban élünk. Nem kell semmilyen gyökeres, vagy radikális életviteli változást eszközölni egy-egy elmélet kapcsán. (Ha illúzió az élet, ha nem: Élvezhetjük és élhetjük azt kíváncsisággal, szenvedéllyel és hittel. Kalandként felfogni az utat és a mérföldkövek elérését, legyőzve a kihívásokat és élvezve a jutalmat.) Elméleti szinten kár lenne azonnal kukába dobni egy felvetést, amely lehet, hogy közelebb áll a valósághoz, mint elsőre gondolnánk.

Ennek a tartalomnak a célja, hogy a fenti témában egy eszmecserés lavinát indítson, ahol tiszteletben tartjuk a másik véleményét, világnézetét, céljait és hitét. Pár feltevést én is tennék, de úgy érzem ahhoz nem vagyok elég bölcs, hogy könnyedén el tudjam most dönteni, hogy a komolyabb, vagy a könnyedebb gondolatok állnak-e közelebb az igazi valósághoz. A valósághoz, amely - enyhe iróniával - lehet, hogy csak egy menő hologram...

Egyesek a Mátrix filmekről gondolják, hogy valóság, azaz a filmben bemutatott koncepció egész valóságos. Vannak, akik már Buddha idejében is csupán illúzióként tekintettek az időre. Az idő és a tér összefonódása (Einstein: Téridő), pedig könnyen eredményezheti, hogy a tér is illuzió. Ha valaki megkérdezi, hogy mi a TÉR, az IDŐ és a TÖMEG közötti összefüggés, akkor nehéz eldönteni, hogy melyiknek az ENERGIÁJA viccesebb:

 

- Ha jó az IDŐ, a TÖMEG, lemegy a TÉRRE... (?)

- Az egész egy HOLOGRAM... (?)

- C. .., jah nem: 42. (?)

- Te tudod és leírod, hogy... (?)

 

Szerinted mi erre a jó válasz? Ennek csak a fele tréfa?

🤔
TP Robi

 

Azon már én is gondolkodtam korábban, hogy ha egy Isteni alkotó teremtette a világot, akkor számára ez lehet egy (időben nem mozgó) festmény is. Kis extrémitással, de a hologram elméletben pont ez a rész tetszik a legjobban (olyasmi, mintha változónak érzékelnénk egy konstanst). A randomitásban és a mozgásban is komoly fantázia van. Hogy kapcsolódik ide az entrópia, esetleg a különféle paradoxonok? Lehet sok megállapítás, de mielőtt azt hinnétek, hogy erőteljesen kardoskodnék bármelyik mellett, csak jelzem, hogy inkább gyermeki kíváncsisággal szemlélődöm, vagy teszek felvetéseket, kérdéseket.

 

Zoltán már megint túlagyalja a dolgokat...

😒
TP Robi

 

Persze - állandóságot feltételezve - ez egy sor további kérdést is felvet: Lehet, hogy az életünket csak "megélni" kell, mint egy "szuper-4D-s" filmet? (4D: A három dimenzió + az általunk érzékelt idő.) Így amellett, hogy teljesen a "sorsra" kellene hagyatkoznunk, még döntési faktorunk (tényezőnk) sincsen? Ha ezt fogadjuk el igaznak, tényleg nem sok értelme van aggódni... Minden lenyomott billentyű és elírsát okkal van? Esetleg a döntéseink is nyitnak egy új dimenziót, vagy akár egy teljes "új" univerzum leképezését? Ha így van, a döntéseink és szabadságunk hatalmas teret kap? Végül is, ha hologram, ez is beleférhet a dologba...

 

A hologram, mint háttértár, vagy keretrendszer(ek)?

 

Ami a legeslegjobban tetszik a hologram elméletben, hogy egyfajta "háttértárként" is működhet. Ez olyan lehet, mint a számítógéped merevlemeze, csak éppen kvantum gyors. Egyik pillanatban látod, a másikban épp leképez az univerzum csodálatos "hologram-felhő" szolgáltatásában. Ezt ki is fejtem, hátha esetleg neked is megtetszik a gondolat, de egy picit messzebbről indítanám a témát.

Egy mondás szerint a maradandó alkotás nélküli élet, értelmetlen. Kérlek ne haragudj, hogy most nem tudom pontosan idézni, vagy a kort meghatározni, amelyben a fenti mondat született, de ha belegondolunk a sikeres alkotók munkáiba, akkor könnyen lehet, hogy az ilyen életet, igazán és valóban értelmesnek tekinthetjük. Röviden: Azonosulni tudunk a gondolattal. Alkotó alatt értek itt minden szellemi alkotást is, így Descartes gondolataitól a Leonardo da Vinci által festett (pl.: Mona Lisa) képeken át a fizika könyvekig. Gondolhatsz akár híres magyar feltalálókra is (szerencsére igen sokkal büszkélkedhet a nemzetünk), akik nélkül nem pont olyan lenne a világ, mint most. Hozzátettek valamit a történelemhez, amely a halálukkal nem veszett el.

 

Öröm látni az emberiség fejlődését, amikor az új technológiai vívmányokat békés és igazságos módon használják fel!

😊
TP Robi

 

Az emberiség eddig is igyekezett tárolni a múltat és a történelmet. Gondolhatunk a redundáns adattárolásra, többszöri biztonsági mentésekkel, akár különböző kontinenseken, vagy éppen a vatikáni könyvtárra, ahol még a páratartalomra is odafigyelnek.Oké, de mi van, ha úgy csapódik be egy meteor a szeretett kis (reméljük, hogy egyre jobban megbecsült) bolygónkba, hogy a dinoszauruszok sorsára jutunk? Esetleg kevesebb Elon Musk "típusú" embert "termel ki" az emberiség magából (bocsánat a megfogalmazásért), akik relatíve időben gondolkodnak azon (akár saját életükön lényegesen túlmutatóan), hogy az emberiségnek több bolygón és több naprendszerben kellene léteznie, élnie.Csak kicsit több, mint 100 éve, hogy áttértünk a lovaskocsikról az autókra. A repülés gyerekcipőben járt. A galaxisban való utazás sem lehetetlen, csak még nincs meg rá a legjobb technológia...

 

Mondtam már, hogy az időgép készítése csak idő kérdése!

😏
TP Robi

 

Robi, muszáj mindig közbeszólnod? Az időgép még várhat egy kicsit.

 

Megyek és ellenőrzöm a TP Portálkapu aktivitást...
Pfff... High-Tech AI, erre elküld...

😠
TP Robi

 

A lényeg, hogy ha pikk-pakk eltűnik az emberiség valamilyen okból, akár a naprendszer határain belül, akkor teljesen mindegy, hogy egy adott nemzet legátlagosabb emberéről beszélünk-e, vagy olyan tudósról, akinek a nevéhez fűződő számítást még az egyetemen is osztályozták valamilyen érdemjeggyel. Mindegy, hiszen ugyanúgy eltűnik. Eltűnik az élet-halál körforgásban, csak éppen nem egy emberi, hanem egy "átlagos naprendszer kérész életének" ideje alatt.Vagy mégsem tűnik el? Az univerzum jól archivált?

Ha a hologram elméletet vesszük alapul, akkor attól függetlenül, hogy milyen szabadságfokú döntéseink lehetnek, életünk minden pillanata leképződik, megőrződik, esetleg transzformálódik. Így minden élet lehet pontosan ugyanannyira értelmes - a maga módján - és alapvetően ezt érdemes megbecsülni. Az élet megbecsülése egyébként - sajnos, vagy nem - elég paradox. Hol túlértékeljük, hol alábecsüljük. Okkal mondják, hogy egy ember halála tragédia, több ember halála statisztika. (Példát nem írnék, mert a legtöbben ezt könnyen elfogadhatjuk igaznak.) A "háttértár" mindent megőriz. Nincs értelmetlen élet. Ezzel a halál sem olyan értelmetlen, mint ahogyan olykor az elsőre tűnik, még a Darwin-díjas esetekben sem. Ez az a díj, amelyet - hologram ide, vagy oda -  senkinek sem ajánlok!

Lehet elfogult vagyok, de ami eddig igazán univerzumosan - univerzálisan - axiomatikus volt a számomra, az a matematika nyelve. Erre támaszkodik a fizika és a programozás is. ((Akár 1 és 0 szinten, akár ilyen spin, vagy olyan spin.)) Erre jönnek egy "hologram" elmélettel, amely egy elég pro kvantum-mechanikás háttértároló, vagy valamilyen keretrendszer (framework) lehet, amely feloldja az eddigi összes fizikai ellentmondást. Erik Verlinde szerint a holografikus univerzum elmélet a sötét anyag kérdését is magyarázza.

Ha egy hologram létét el tudjuk fogadni, akkor ennyiből az élet egy speciális IT megoldás is lehet? A hívők fő rendszergazdának is hívhatnák az Istenüket, vagy éppen fő adminnak. Egy "LIFE" szoftver gondolata sem lehetetlen? Valahol egyébként olyan hűvös, hideg, racionális és spiritualitástól mentesnek érzem ezt így, de lehet ez is teljesen logikus értelmet nyer egyszer. Ráadásul ne felejtsük el, hogy egy elméletről, esetleg szemléletről, vagy feltevésről beszélünk. Idővel a kőbe vésett "fizikánk" is tárgytalan lehet. Láttunk már rá példát, így a nagy igazságok kutatása és a megértések iránti vágyunk is egy folyamatos kalandként foghatók fel. A laposföld-hívők nézetei a Földtől elrugaszkodottabb, vagy a hologram? Hova varrjunk most gombot? A matematika és a józan ész lehet a segítségünkre, de egy-egy extrém elméletnél ez nem kis kihívás. Nagy nyitottság kell hozzá.

Egy kis érdekesség rólam: Bókoltam már a páromnak úgy, hogy közöltem vele, hogy ő az univerzum csodálatos kis függvényhalmaza. Szerintem ebben nem is tévedtem. Én így látom, miközben a szeretet erejére nem tudok úgy tekinteni, mint ami egy pusztán fizikai és kémiai síkon futó programkód. Te tudnál? Esetleg mi emberek szeretjük becsapni magunkat egy kis romantikával? Személy szerint én úgy gondolom, hogy az igazság az arany középúton van, valahogy úgy, ahogyan egy gitárt hangol be az ember. Ha túl laza, ha túlfeszíted, nem fog szépen szólni. Talán a megtapasztalt és a holografikus (csak illúzió) élet viszonya is hasonló.

Kicsit visszakanyarodva a valóságunkhoz, amely bizonyos szempontból lehet akár illúzió, akár hologram, akár szoftver, vagy valamilyen egyéb IS, az informatika világával sok párhuzam vonható. A fekete lyukak akár egyszerű I/O csatlakozók is lehetnek. A jelenség, hogy erről a saját életem egy adott időpontjában számolok be, méghozzá egy számítógép segítségével, lehet, hogy csak valamilyen sílusos fraktál következménye. Mielőtt teljesen elveszítenélek az absztrakció ezen szintjén, inkább csak kérdeznék:

Szerinted létezik szabad akarat? Ha létezik, milyen szinten uralhatjuk az életünket? Van moderátori jogunk mások felett? Az univerzum törvényei igazságosak? A jó tett helyébe jót várhatsz elv mindig érvényesül? Murphy törvényei csak véletlenszerűen igazak? Ha feltett szándékom a TP SikerSzíntereit úgy megalkotni és felépíteni, hogy a rendszer segítségével több tízezer ember életszínvonalán és boldogságérzetén emeljek, akkor ez a saját és segítőim életére is pozitív hatással lesz? Létezik véletlen? Miért van ma éppen szombat? Miért lenne ez az a nap, amikor elgondolkodsz azon, hogy az univerzum kalandos felfedezése a TP Portálkapun ( ) belül is lehetséges? Ha minden, mindennel összefügg, akkor az élet értelmét is megtalálhatjuk mindenben? Az élet tényleg csak egyfajta holografikus illúzió? Neked van jobb kérdésed? Lesz olyan, aki a cikk összes kérdésére reagál?

 

A tudomány és a gondolkodók továbbra is keresik a válaszokat és hitük szerint döntenek és élnek. Lehet, hogy nem vagy fizikus, programozó, matematikus, vagy éppen filozófus, mégis a TE elképzelésed lesz legközebb a valósághoz. Lehet? Szerintem lehet! 😉

 

Köszönöm, hogy velem tartottál az univerzummal kapcsolatos elmélkedésben. Bízom benne, hogy van legalább egy olyan kérdés, amelyre szívesen reagálsz a véleményeddel, vagy felvetéseddel. Ne aggódj egy percig sem, a gonosz boszorkányokat elégetjük, az elgurult gyógyszereket pedig megtaláljuk! 😀 Minden hozzászólásban érték lehet, szóval írj bátran, ha inspirálónak találtad a témát.

 



Szerinted az univerzum valóban egy hologram?
Másképp iszod ezek után a teádat/kávédat?
Mi a véleményed a fentiekről?


Van véleményem, hozzászólok!


Oszd meg és uralkodj! ;)

A TP Portálon a TartalomKezelő színtéren 4 fő témacsoportunk van:

TP Luxury TP Motivátor TP Nagyvilági Érdekes TP Bolygó I. a Föld

Válassz a fenti témák közül, vagy nézd meg a SikerVeled.hu nyitó oldalát!


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás! Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!



Szerintem csatlakozz a sikerközösségünkhöz, mert akkor itt például egy teljesen másik felirat lesz számodra elérhető!

Regisztrálj most, akár 5000 Tőzsdearanypont kezdő egyenleggel indulhatsz, már 0 Ft-ért! Melyik a Te SikerKaraktered? - TP RobiDroidTP Robi


Oszd meg és uralkodj! ;)

Úgy érzed? Szólj hozzá...

Milyen témában olvasnál még?

TP Luxury

Luxus élmények a legbátrabb motivációs céljaidhoz.

TP Motivátor

Napi csekély mértékű használatra, mert a lényeg a gyakorlata.

TP Nagyvilági Érdekes

Értékes hírek egy forró ital mellé...

TP Bolygó I. a Föld

Jelenleg ez az egyetlen igazán otthonnak nevezhető bolygónk. Vigyázzunk rá!

 
 
 
TP SikerProfil TP SikerNavigátor TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde TP Pályázatok TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram TP Cég és Vállalkozás TP RobiDroid
TP SikerProfil
TP SikerNavigátor
TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde
TP Pályázatok
TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram
TP Cég és Vállalkozás
TP RobiDroid
 
 
 

TP SikerVeled.hu - Sütik / TP SikerVeled.hu - Cookies