A nagy vizionalista legújabb projektje az aszteroidák ásványkincseinek kitermelésére irányul.

 

Ha elnyeri a tetszésedet a tartalom, arra biztatunk, hogy mondd el véleményedet egy hozzászólásban. Megosztásodat pedig kifejezetten köszönjük! Sőt! Meghálálhatjuk? Használd a Markoló funkciót az extra Tőzsdearanypontok gyűjtéséhez! Siker, Veled! ;)


TP Siker, Veled: Mi lenne, ha Elon Musk aszteroidát is bányászna?
Forrás: Pixabay, SikerVeled.hu


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás!Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!




Az űrbányászat nem egy új ötlet, az első ilyen céget Planetary Resources néven 2016-ban alapították és máig 50,3 millió dollárt kalapoztak össze. Ezt megelőzően is voltak már elképzelések az űr meghódítására ezek azonban inkább a Holdra helyezték a hangsúlyt. A Hold esetében ugyanis van egy lényeges eltérés - nevezetesen az, hogy nem feltétlenül kellene a kitermelt fémek Földre szállításáról gondoskodni.

Elképzelhetők lehetséges felhasználási opciók a hosszú távra berendezkedő Holdbázisok létesítésével, de az aszteroidáknál ez viszont már sokkal nagyobb kihívás. Ennek megvalósításához azonban jelentős mértékben hozzájárulhat a február elején látványos sikerrel bemutatkozott SpaceX Falcon Heavy rakéta. (Érdekesség: Milyen lenne egy rakétakilövés, áttetsző rakétákkal?)

 

2017-ben látott napvilágot a NASA és a Caltech egyetem kalkulációja. Ez a tanulmány is úgy számolt, hogy egy aszteroida bányászatára irányuló küldetés nagyjából 2,6 milliárd dollárba kerülhet. Ez az összeg egyébként nem is olyan óriási, ha azt nézzük, hogy egy ritkaföldfém bánya működtetésének költsége már itt a Földön is elérheti akár az 1 milliárd dollárt. Egy futballpálya méretű aszteroida pedig például platinából akár 50 milliárd dollár értéket is tartalmazhat.

 

Mindazonáltal itt is súlyos az a kérdés, hogy még ha sikerülne is kibányászni ezeket a fémeket, hogyan lehetne technikailag visszaszállítani azokat a Földre – ráadásul gazdaságosan. Üzleti szempontból pedig jogos az a felvetés, hogy ha megoldható volna a Földön ritkának számító nyersanyagok tömeges hazaszállítása az űrből, akkor ez milyen mértékben befolyásolná az adott fémek piaci árát. A kereslet-kínálat törvénye alapján számíthatunk rá, hogy a kereslet növekedésével az ár csökkenne. Ugyanis ha például a platina hirtelen már nem számítana olyan ritkának, akkor elképzelhető, hogy a megnövekedett kínálat lenyomja az árfolyamot. Ennek következtében pedig nagyon gyorsan eltűnhet az űrbányászat nyereségessége. (Részben, vagy akár teljes egészében.)

 

A Winklevoss-fivérek - a Gemini kriptotőzsde alapítói – is hozzászóltak a témához. Azt állítják, hogy a bitcoin az aranynál jobb befektetés, az arany ugyanis nem rendelkezik fix készlettel:

 

„Több milliárd dollárnyi arany lebeg aszteroidákban a bolygónk körül, Elon Musk pedig feljut majd oda, és aranyat fog bányászni. […] Pont ezért lesz az arany probléma, mert a kínálata a bitcoinnal ellentétben nem fix.”

 

Következésképpen, egyelőre igen sok a nyitott kérdés a Hold-bányászat és az aszteroida-bányászat kapcsán. Az azonban jól látszik, hogy számos kormány és vállalat felismerte az ebben rejlő potenciált, és ha ilyen tempóban folynak a fejlesztések, akkor a nem is olyan távoli jövőben akár teljesen bevett gyakorlat lehet a rendszeres űrbányászat.

 

Már csak olyan apró kihívásokkal kell megküzdeni, hogy legyenek az űrben is jól működő bányászati eszközök, és képesek legyünk összegyűjteni, elraktározni és hazaszállítani az értékes fémeket. - Írja az Index. Az pedig már csak hab a tortán, hogy néhány jogi kérdést is tisztázni kell, mielőtt elindul az első ilyen küldetés, mert ebbe biztosan lesz némi beleszólása a világ nagyhatalmainak.

 



Szerinted megvalósulhat ez az elképzelés? Mikorra lesz realitása? Ma mi a világ legdrágább anyaga?


Van véleményem, hozzászólok!


Oszd meg és uralkodj! ;)

A TP Portálon a TartalomKezelő színtéren 4 fő témacsoportunk van:

TP Luxury TP Motivátor TP Nagyvilági Érdekes TP Bolygó I. a Föld

Válassz a fenti témák közül, vagy nézd meg a SikerVeled.hu nyitó oldalát!


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás! Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!



Szerintem csatlakozz a sikerközösségünkhöz, mert akkor itt például egy teljesen másik felirat lesz számodra elérhető!

Regisztrálj most, akár 5000 Tőzsdearanypont kezdő egyenleggel indulhatsz, már 0 Ft-ért! Melyik a Te SikerKaraktered? - TP RobiDroidTP Robi


Oszd meg és uralkodj! ;)

Úgy érzed? Szólj hozzá...

Milyen témában olvasnál még?

TP Luxury

Luxus élmények a legbátrabb motivációs céljaidhoz.

TP Motivátor

Napi csekély mértékű használatra, mert a lényeg a gyakorlata.

TP Nagyvilági Érdekes

Értékes hírek egy forró ital mellé...

TP Bolygó I. a Föld

Jelenleg ez az egyetlen igazán otthonnak nevezhető bolygónk. Vigyázzunk rá!

 
 
 
TP SikerProfil TP SikerNavigátor TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde TP Pályázatok TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram TP Cég és Vállalkozás TP RobiDroid
TP SikerProfil
TP SikerNavigátor
TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde
TP Pályázatok
TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram
TP Cég és Vállalkozás
TP RobiDroid
 
 
 

TP SikerVeled.hu - Sütik / TP SikerVeled.hu - Cookies