A Mikulás történetének legendáját járjuk körbe ebben a tartalomban, azaz: Hogyan lett a Mikulás Mikulás? Kivételesen nem egy videóval kezdünk, hanem a história leírásával, de aki velünk tart az olvasásban, az a sorok között három élménydús kis filmet is láthat.

Ha elnyeri a tetszésedet a tartalom, arra biztatunk, hogy mondd el véleményedet egy hozzászólásban. Megosztásodat pedig kifejezetten köszönjük! Sőt! Meghálálhatjuk? Használd a Markoló funkciót az extra Tőzsdearanypontok gyűjtéséhez! Siker, Veled! ;)


TP Siker, Veled: Az igazi Mikulás legendája.
Forrás: MD, SikerVeled.hu

Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás!Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!


Kire gondolunk pontosan, amikor a Mikulást emlegetjük?

A legtöbb forrás egyértelműen egy a 3-4. században valóban létező személytől, Szent Miklóstól eredezteti a mítosz kialakulását. A fennmaradt történetek és egyházi hagyomány alapján valószínű, hogy a vele kapcsolatos legendakincsben több férfiú alakja ötvöződik, mégis a keresztény kultúrában az ő alakja testesíti meg leginkább azt, akit ma „Mikulásként” ismerünk és emlegetünk.

Szent Miklós Krisztus után 245-ben Kis-Ázsiában, Patara városában született, egy gazdag család gyermekeként. Már csecsemő korából csodálatos történetek maradtak fenn róla, és sajnos már fiatalon árvaságra jutott. A szüleitől örökölt hatalmas vagyonával püspök nagybátyja felügyelete mellett nevelkedett, majd iskoláinak befejeztével ő is a papi hivatást választotta.
Életét az emberiségnek és a gyerekek tanításának szentelte. Bárki kérte, mindig segített. Emberszeretetének, segítőkészségének híre messze földre eljutott. Az emberek kezdték imáikba foglalni a nevét.

Miklós életét később is számtalan csodás történetek övezték. A legenda szerint égi jel következtében válaszottták meg 270-ben Myra város püspökévé is, miután egy myrai főpap látomásában parancsot kapott Istentől, hogy a megüresedett püspöki székbe azt a papot válasszák meg, aki a következő hajnalon legelsőként érkezik a városba. Ez az ember pedig Miklós volt, aki zarándoklat közben tér be a városba. Ezt követően több, mint fél évszázadon át vezette a város keresztényeit az akkor még igencsak pogány világban.

Vagyonát a szegények, a gyermekek, az árvák megsegítésére fordította, és már életében szentként tisztelték. 52 évig volt püspök. Az évek alatt az emberekkel való törődése miatt tisztelet és szeretet övezte, és nem csak püspöküknek, de egyben vezetőjüknek is tartották őt a lakosok. Egyszerű emberként élt a nép között, miközben tanított és szeretetet hirdetett. Éhínség idején a teljes egyházi vagyont a nép étkeztetésére fordította, amiért szembe is került az Egyházzal.

Úgy látom, olykor még a legjobb szívű embereknek is küzdelmes az élet...

😒
TP Robi

 

Minden este órákig sétált a városka utcáin, beszélgetett az emberekkel, figyelt a gondjaikra. Így történt a legendáját alkotó eset is:

A kolostor közelében élt egy elszegényedett ember, aki már a mindennapi betevő falatot alig tudta megkeresni. Három lányát sem tudta férjhez adni hozomány híján. Miután Miklós püspök tudomást szerzett a három lány szerencsétlen helyzetéről, egy marék aranyat kötött kendőbe és az éjszaka leple alatt bedobta azt az ablakon. A lányok azt hitték, csoda történt.
Pontosan egy év múlva, egy újabb kendő aranyat dobott be a második lány számára. A család meghallotta a lépteket az ablak alatt, és a legenda szerint látták, amint egy piros ruhás öregember elsiet a sötétben.
Harmadik évben ezen a napon nagyon hideg volt, és Miklós zárva találta az ablakot. Helyette felmászott a sziklaoldalban épült ház tetejére és a kéményen dobta be az aranyat. A legkisebb lány éppen ekkor tette harisnyáját a kandallószerű tűzhelybe száradni és a kis csomag pont bele is esett.

Az ismeretlen jótevőről mendemondák kezdtek terjedni, miszerint a hóborította Taurus hegyről maga a Tél-Apó érkezik telente ezekkel az ajándékokkal. Idővel azonban mégis fény derült a titokra, miszerint a jótevő maga Miklós püspök volt. Emellett december 5-én, a névnapja előestéjén minden évben megajándékozta a gyerekeket. Az bőkezű adakozásaiért a nép elnevezte “Noel Baba”-nak, ami azt jelenti, hogy ”Ajándékozó Apa”.

Miklós a házasulandó lányokért tett jóságának legendája következtében a hajadonok és az aggszüzek védőszentje lett, és oltalmazója a házasságnak, az anyaságnak. Védőszentje továbbá még Oroszországnak, Görögországnak, Szicíliának, Lotaringiának és Apuliának, a zálogházak tulajdonosainak, az illatszerészeknek, a gyógyszerészeknek, a pálinkafőzőknek és Magyarországon Kecskemét városának is. Legnagyobb hagyatéka azonban egészen máig tetteinek nagylelkűsége és a mások iránti önzetlen szeretete, amire a Mikulás eljövetelével emlékezünk meg évszázadokkal később is.

Olyan jó ilyen példamutató és szeretetteljes történetről hallani!

😊
TP Robi

 

A külső megjelenés kialakulásának azonban külön története van:

Nagy has, hosszú fehér szakáll, esetleg pásztorbot – na és persze az elmaradhatatlan piros ruha! Mikor és miért alakult ki ez a kép a Mikulásról?

1863-ban, Amerikában egy Thomas Nast nevű karikaturista grafikus készített egy rajzot Santa Clausról az egyik újságnak. Gyakorlatilag ő alkotta meg a Mikulás ma ismert formáját, megjelenését. Aztán közel 30 évig tökéletesítette az általa megrajzolt Mikulást, közben ruháját az eredetileg elképzelt barnáról pirosra változtatta.


Az öltözetét illetően számos gyerekdal is született. Természetesen nem hagyjuk az olvasót az ígért videók nélkül! Az első videó főleg a kicsiknek szól, de a másik kettő, szinte minden korosztály szívét megdobogtathatja.



Volt egy kósza elképzelés (pletyka) arról, hogy a Coca-Cola reklámjai miatt lett piros a Mikulás öltözete. (Hiszen ez illett az üdítőital-gyártó márkájához, arculatához.)  Ez a felvetés azonban tévesnek bizonyul, hiszen Nast már sokkal korábban megalkotta a maga piros kabátos Mikulását. A Coca-Colának csak ihletet adhatott a fehér szakáll-piros kabát kombináció, így gyakran tűnt fel a reklámjaikban, de mindenképpen sokat tettek ezek a reklámok is a napjaink Mikulásának tipikus megjelenítéséhez, hiszen a tradícionális Mikulás süveget és pásztorbotot tart, nem pedig a ma már jól ismert fehér szőrmegalléros kabátot és bojtos sapkát.

Az már szinte megszokottá vált, hogy a reklámok világa is előszeretettel használja a Mikulás alakját. Olykor kreatívan, olykor vidáman, esetleg meghatóan. Bár sem a Coca-Cola, sem az Audi nem szponzorálta, hogy megjelenítsük őket a cikkben, egy gyors egyeztetést és a szórakoztatás célját szem előtt tartva ezeket az alábbiakban bemutatjuk.

Ez a Coca-Cola egyik reklámja:



Ez pedig az Audi egyik kifejezetten jól sikerült reklámja:

 

Akárhogy is történt mára már általánossá vált az ajándékozás rítusa, akár 6-án, akár 25-én, vagy Vízkeresztkor(!) érkezik... Ráadásul hívhatjuk Mikulásnak, Télapónak, Santa Clausnak, Christkind-nek, vagy Joulupukki-nak is, továbbá származhat Lappföldről, vagy az Északi-sarkról, a hagyományon már ez nem sokat változtat: Az egymás megajándékozásának vágyát hozza el az egész világon.


A TP TeamTP Team is igyekszik mindig kitalálni valamilyen akciót a fent említett időszakban, amely általában december nagy részében elérhető! Ha idén is így van, akkor erről bővebb tájékoztatást találhatsz a SikerVeled.hu főoldalán!


Ha teheted, élj a TP karácsonyi akciók lehetőségével!

😉
TP Robi


Végezetül - ha rajtunk múlik - nem engedhetjük el az olvasót anélkül, hogy a szánhúzó rénszarvasok neveit ne ismertetnénk:

Üstökös, Íjas, Csillag, Táncos, Pompás, Villám, Táltos, Ágas, Rudolf.

Cikkünk megjelenése előtt megtudtuk, hogy Villámot gyorshajtásért körözik, így a személyszarvasleírást nagyon rövidre fogjuk:

Rudolfnak piros az orra! 😊

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Bízunk benne, ha éppen decemberben találkozol ezzel a cikkel, akkor segítesz megosztani, hogy Szent Miklós legendáját minél többen megismerhessék. Olykor úgy gondolhatjuk, hogy erről már mindenki hallott, pedig sokan keresnék még mindig az öreg Mikulást pusztán az Északi-sarkon lévő - természetesen titkos - rezidenciájában...

A titok pedig egyszerű:
Ahol igazán megtalálható a Mikulás legendájának ereje, az az önzetlenül ajándékozó, empatikus és emberszerető szívünk!

Források: National Geographic, katolikus.hu, Mikulas.info, Mikulás BirodalomÓvónők.hu


Hálával és szeretettel teli hagyományőrzés, vagy csak egyszerűen üzlet?
Mi a véleményed a reklámokról?
Mi a véleményed az eredeti legendáról?


Van véleményem, hozzászólok!


Oszd meg és uralkodj! ;)

A TP Portálon a TartalomKezelő színtéren 4 fő témacsoportunk van:

TP Luxury TP Motivátor TP Nagyvilági Érdekes TP Bolygó I. a Föld

Válassz a fenti témák közül, vagy nézd meg a SikerVeled.hu nyitó oldalát!


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás! Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!



Szerintem csatlakozz a sikerközösségünkhöz, mert akkor itt például egy teljesen másik felirat lesz számodra elérhető!

Regisztrálj most, akár 5000 Tőzsdearanypont kezdő egyenleggel indulhatsz, már 0 Ft-ért! Melyik a Te SikerKaraktered? - TP RobiDroidTP Robi


Oszd meg és uralkodj! ;)

Úgy érzed? Szólj hozzá...

Milyen témában olvasnál még?

TP Luxury

Luxus élmények a legbátrabb motivációs céljaidhoz.

TP Motivátor

Napi csekély mértékű használatra, mert a lényeg a gyakorlata.

TP Nagyvilági Érdekes

Értékes hírek egy forró ital mellé...

TP Bolygó I. a Föld

Jelenleg ez az egyetlen igazán otthonnak nevezhető bolygónk. Vigyázzunk rá!

 
 
 
TP SikerProfil TP SikerNavigátor TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde TP Pályázatok TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram TP Cég és Vállalkozás TP RobiDroid
TP SikerProfil
TP SikerNavigátor
TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde
TP Pályázatok
TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram
TP Cég és Vállalkozás
TP RobiDroid
 
 
 

TP SikerVeled.hu - Sütik / TP SikerVeled.hu - Cookies