A híres természetfilm-rendező, író és természetjáró, aki a cikk írásakor már 96 éves, még mindig rendkívül aktív. Ha így folytatja, akkor a 100. születésnapját 2026. május 8-án fogja betölteni. Csodálatos életpálya áll mögötte, nem is könnyű mazsolázni a történetei között. Megpróbáljuk azokat a pontokat összeszedni, amelyek talán nem olyan közismertek, de mindenképpen érdekesek mindenki számára.

 

Ha elnyeri a tetszésedet a tartalom, arra biztatunk, hogy mondd el véleményedet egy hozzászólásban. Megosztásodat pedig kifejezetten köszönjük! Sőt! Meghálálhatjuk? Használd a Markoló funkciót az extra Tőzsdearanypontok gyűjtéséhez! Siker, Veled! ;)


TP Siker, Veled: David Attanborough 10 legjobb jelenete és pár extra érdekesség
Forrás: YouTube, BBC, Attanborough, SikerVeled.hu


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás!Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!




 

David Attenborough – természettudós, műsorvezető, nemzeti kincs.

Ezzel a gondolattal indul a fenti film, amely angol nyelvű ugyan, de van hozzá magyar felirat, így mindannyiunk számára élvezhető. Sőt, ha ez kevés volna, a csodálatos állatvilágunkról megnézhettek egy másik filmet is egy korábbi  cikkünkben. Ez szintén Attenborough munkája. A dokumentumfilmes interjúkból és nyilvános szereplésekből összeállított legemlékezetesebb pillanatok sora szinte végtelen. A teljesség igénye nélkül álljon itt a – filmkészítők szerinti – TOP 10 listája:

 

Attenborogh 10 legjobb pillanata


10. Kappa Kayleigh – A madarak élete

A madarak evolúcióját bemutató dokumentumsorozat több 100 madárfajt és azok szokásait helyezi új megvilágításba. A forgatás során több mint 250 000 mérföldet tettek meg, több, mint 40 országban jártak, de a legemlékezetesebb pillanatok a skót felföldön voltak. A világ legnagyobb nyírfajdja a Kappa Kayleigh. Ezen faj egyik hím példánya érzi úgy, hogy udvarolnia kell a természettudósnak.


9. The Wolf Call – Egy fiatal természettudós kalandjai

Megfigyelhetjük hogyan tartják a kapcsolatot a farkasok nagy távolságból. Attenborough válaszolgat a falka hívó szavára, míg a műsorvezető a kommunikációról beszél.


8. Meeting Barack Obama – Beszélgetés az elnökkel

89. születésnapja alkalmából meghívást kapott a Fehér Házba, ahol az akkori elnökkel beszélgetett. A Föld állapotáról kérdezték, mint vezető természettudóst. A válaszai elég borús képet festettek, korábban sorozat is készült erről, melynek címe: State of the Planet – Látlelet a Földről. Ebből tudjuk, hogy 2000-ben (ekkor készült a film) volt már olyan nézet, miszerint az emberiség már kifejlesztette a bolygó totális elpusztításának képességét.


7. Lonesome George – Az utolsó teknős

A Pinta szigeteki teknős (Galápagos-szigetek) a faj utolsó példánya, néhány héttel a forgatás után meghalt. A 30 percből, amit együtt tölthettek, többnyire aludt, de a közös jelenetek sztárrá tették őket.


6. Birdsong Bloopers (2015) – Attenborough és a madarak

Attenboroughs Paradise Birds (1996) talán az első "madaras" filmje, de számos hasonló követte még. Ilyen volt a 2006-os Planet Earth is, de egész életét végigkísérte a madarakkal való foglalkozás, nem is lehet ennyi jelenetből csak egyet kiragadni. Bár kétségtelenül vicces, ahogy próbálja a karjára felvenni a kócos erdei madarat.


5. The Adele voiceover– The Greg James Show (2012-)

 „Bármit jobbá lehet tenni egyszerűen, ha ráveszed Sir David Attenborough-t, hogy beszéljen róla.”
Greg James a BBC Radio1 csatornájának rádióriportere kérte fel hősünket egy beszélgetésre új tévésorozatáról. Ezután pedig egy kihívás következett, mégpedig az, hogy Adele „Hello” című számát lássa el bevezető narrációval. Sokoldalúságának bizonyítéka, hogy ez is nagyszerűen sikerült!


4. The Orangutan – Mentsük meg az orangutánokat

A címszereplő a londoni állatkert részére történő gyűjtés sztárja.


3. The Blue Whale – A kék bálna

 Egy 5-600 tonnás élőlényhez ilyen közel kerülni és mégis így megőrizni a hidegvért – azt hiszem a világon nagyon kevesen képesek ilyen teljesítményre.


2. The Baby Rhino - Az orrszarvú baba

Egész karrierjének legmegindítóbb pillanata, mikor összebarátkozik egy vak orrszarvú kölyökkel, Nickyvel és elkezdenek „beszélgetni”. Nicky, a vak orrszarvú kölyök és Attenborough barátságának megható története ez a film.


1. Mountain Gorillas - Life on Earth (1979)
 

Afrikában forgatták a világ első számú hegyi gorilláinak gondozásával kapcsolatos filmjüket. Ennek jeleneteit rendszeresen megszavazták nem csak hősünk, hanem általában az egész tévés világ legjobb pillanatainak. A kenyai gorillák életét bemutató jelenetek egyike került a lista élére. Ruandában voltak éppen, mikor Attenborough túl közel került az egyik csapathoz és a bébik óvatosan levették a cipőjét.

 

Javaslom Ember, hogy olvass tovább! Eddig csak sztorik voltak, az életéről szóló rész még ezután következik.

😉
TP Robi

 

Most pedig röviden nézzük át ezen gazdag életpálya főbb pontjait. Sir David Frederick Attenborough 1926. május 8-án született (II. Erzsébet [1926. 04. 21.] ekkor már két hetes volt!), de azért a 96 éves kor nem semmi, akárhogy is nézzük. Édesapja a Leicester Egyetem igazgatójaként tevékenykedett, gyakran vendégeskedtek náluk Nobel-díjas fizikusok, biológusok, nem csoda, hogy az ifjú David érdeklődése hamar a természettudományok felé fordult. Hamar elkezdett fosszíliákat gyűjteni, kerékpárral bejárva a környéket. 11 évesen gőtéket szedett össze az állattani tanszéknek. Darabjáért 3 pennyt kapott, de tanulmányozhatta is őket, ami számára még nagyobb értékkel bírt. A leicesteri gimnázium elvégzése után ösztöndíjat kapott a Cambridge-i Egyetemre, ahol 1945-től geológiát és zoológiát hallgatott. Három év katonaság következett, ezután még mindig nem igazán tudta, hogy mi legyen. 

Kacsingatott a könyvkiadás felé, de úgy gondolta, hogy az túlzottan időigényes. A rádióban mégiscsak hamarabb elkészül egy műsor. Abban az időszakban egyébként is nagyon népszerű volt a rádiózás, mondhatni boldog és boldogtalan rádiózni akart. Davidet viszont még állásinterjúra sem hívták be, viszont pár nap múlva kapott egy levelet, hogy a televíziózás érdekelné-e? 1950-ben ez a műfaj még annyira gyerekcipőben járt, hogy maga Attenborough is addig csupán egy tévéműsort látott. Jó érzékkel vállalta el a felkínált lehetőséget, rövid betanulás után két hétig interjúkat csinált, majd áthelyezték. Évekkel később tudta meg, hogy azért, mert az operatőr túlságosan nagynak találta a fogait.

Egy természettudományos kvízműsor produkciós asszisztenseként kamatoztatta megszerzett tudását, közben forgatókönyvet is írt. Az afrika dzsungeleiben forgatott Zoo Quest című sorozat is az ő nevéhez fűződik. Mivel a műsor vezetője megbetegedett, ezt a szerepet is bevállalta, tulajdonképpen innen eredeztethetjük a sok évtizedes pályafutást. Az azóta eltelt több, mint 60 esztendőben természetfilmek végtelen sorát hozta létre. Az 1979-es Élet a földön (Life on Earth) mára már legendássá vált, de a legújabb, 2018-as filmje A mi bolygónk (Our Planet) sem kerülheti el a híressé válás sorsát.

Gyermekkorában még a Föld területének körülbelül 66%-át borították érintetlen vadonok, a levegő szén-dioxid-koncentrációja pedig mindössze 280 ppm (parts per million) volt. A 90-es évek végére az előbbi 46%-ra csökkent, az utóbbi pedig 360 ppm-re nőtt. De talán mégis felülkerekedik Attenborough örök pozitivizmusa, ahogy levonja a tanulságot: „A természet a legnagyobb szövetségesünk és a legnagyobb motiváló erő. Csak azt kell tennünk, amit a természet mindig is tett, hisz az élet rejtélyét már rég megoldotta. Ebben a világban egy faj csak akkor burjánzik, ha körülötte minden más is jól működik.” Merítsünk erőt ebből a gondolatból és a hitből: Együtt minden lehetséges!

 

Vigyázhatnánk jobban erre a csodálatos bolygóra...

😒
TP Robi

 

"A ragadozókat megsemmisítettük, rendelhetünk ételt, nem kell félnünk a járványoktól.☣ Semmi sem állíthat meg minket. Csak mi magunkat.”

 ☣? Megj.: Valószínűleg a Covid-19 járvány előtt mondta... 

 

Végülis ígértem 10 érdekességet, a videóban ezeket meg is nézhettétek, de ebbe a gazdag életútba talán belefér még 10. Íme:

 

A 10 érdekesség (Szinte éreztem, hogy kevés. Hát nem 15 lett? 😁)

1. Már gyerekként is imádta a fosszilis leleteket. 30 kilométerre lévő kőbányába is képes volt elvándorolni, hogy fosszíliákat találjon.

2. Az asztronauták mellett Attenborough számít a világ egyik legtöbbet utazó emberének. Rengeteget utazott, de soha nem vezetett. Se autója, se jogosítványa nincs. Csak a The Life of Birds című dokumentumfilmje forgatása során 256 000 mérföldet (~410 000 kilométert) tett meg. Ez annyi, mintha tízszer megkerülte volna a Földet.

3. Mindegyik kontinensen járt már, 83 éves korában az Északi-sarkra is eljutott.

4. Az Egyesült Királyság sarkkutató hajóját róla nevezték el.

5. Egyszer egy paraguayi forgatás során majdnem az összes felvett anyaga megsemmisült. Ez még a digitalizálás elterjedése előtt történt, amikor a hazaküldött kópiák az utaztatás közben megsérültek.

6. 1984-ben Izlandon majdnem belehalt egy forgatásba, mert 1,5 méterrel mögötte csapódott be egy bőröndnyi lávadarab.

7. Eddig 18 élőlény viseli a nevét. Többek között egy dinoszaurusz (Attenborosaurus), pók (Prethopalpus attenboroughi), hangyászsün (Zaglossus attenboroughi) és béka (Pristimantis attenboroughi) is. Több mint 10 növényt és állatot neveztek el róla. Ilyen például a Nepenthes attenboroughii, amely egy óriási húsevő növény, mely akkora állatokat is felfal, mint egy patkány. Az ő nevét viseli az 1998-ban felfedezett új hangyászsünfaj is, az Attenborough-hangyászsün. Meglepő, de van, akiről még több fajt neveztek el, ő pedig Maha Chakri Sirindhorn thaiföldi hercegnő.

8. Ha tehetné, lajhár lenne. Az emlősök élete forgatásán ismerkedett meg a lajhárral testközelből, és nagyon megtetszett neki nyugodt, lustálkodó élete.

9. Ő az egyetlen olyan ember a világon, aki fekete-fehér, színes, HD- és 3D-alkotásokkal is nyert BAFTA-díjat.

10. 1966-ban, a világon elsőként Attenborough felügyelte a színes tévé bevezetését. Ezt kihasználva színesben kezdett sugározni snookermérkőzéseket. Ez azóta is a csatorna fontos gazdasági lábát jelenti.

11. Bátyja, a 2014-ben elhunyt Richard Attenborough színész és filmrendező volt, de nem szerette nézni őt a vásznon. Az 1971-es Rillington Place 10-et direkt kihagyta, mert abban bátyja egy gyilkost játszott.

12. Bár nem teljesen vegetáriánus, de mérsékelte húsfogyasztását.

13. 1950-ben nősült meg, és hosszú házassága volt Jane Elizabeth Ebsworth Oriel-el, aki 1997-ben agyvérzésben hunyt el. Attenborough ekkor így fogalmazott: „Életem fókusza, a horgony eltűnt… Most elvesztem”. Szerelmükből két gyermek született.

14. Attenborough-t II. Erzsébet királynő 1985-ben és 2020-ban is lovaggá ütötte. Megkapta az Order of Merit kitüntetést, a világ legrangosabb tudományos társaságainak tagja és összesen 32 tiszteletbeli címmel tüntették ki a különböző brit egyetemek.

15. A fiatalok által uralt Instagramon 4 óra 44 perc alatt 1 millióan követték be az oldalát, ezzel megdöntötte Jennifer Aniston korábbi rekordját, neki ehhez 5 óra 16 perc kellett. Népszerűsége ellenére néhány hét múlva viszont otthagyta a platformot.

Forrás: Wikipédia, Greendex, WWF

 Bár ezt a cikket nem ő írta, érdekességképpen és tiszteletünk jeléül megjelenítjük a híres természettudós aláírását:

David Attenborough signature



Szerinted melyik a legérdekesebb momentum a 15-ből? Neked melyik filmje tetszett legjobban?


Van véleményem, hozzászólok!


Oszd meg és uralkodj! ;)

A TP Portálon a TartalomKezelő színtéren 4 fő témacsoportunk van:

TP Luxury TP Motivátor TP Nagyvilági Érdekes TP Bolygó I. a Föld

Válassz a fenti témák közül, vagy nézd meg a SikerVeled.hu nyitó oldalát!


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás! Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!



Szerintem csatlakozz a sikerközösségünkhöz, mert akkor itt például egy teljesen másik felirat lesz számodra elérhető!

Regisztrálj most, akár 5000 Tőzsdearanypont kezdő egyenleggel indulhatsz, már 0 Ft-ért! Melyik a Te SikerKaraktered? - TP RobiDroidTP Robi


Oszd meg és uralkodj! ;)

Úgy érzed? Szólj hozzá...

Milyen témában olvasnál még?

TP Luxury

Luxus élmények a legbátrabb motivációs céljaidhoz.

TP Motivátor

Napi csekély mértékű használatra, mert a lényeg a gyakorlata.

TP Nagyvilági Érdekes

Értékes hírek egy forró ital mellé...

TP Bolygó I. a Föld

Jelenleg ez az egyetlen igazán otthonnak nevezhető bolygónk. Vigyázzunk rá!

 
 
 
TP SikerProfil TP SikerNavigátor TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde TP Pályázatok TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram TP Cég és Vállalkozás TP RobiDroid
TP SikerProfil
TP SikerNavigátor
TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde
TP Pályázatok
TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram
TP Cég és Vállalkozás
TP RobiDroid
 
 
 

TP SikerVeled.hu - Sütik / TP SikerVeled.hu - Cookies