Valószínűleg nem ez volt az első gondolata Brian Campbellnek, aki a ködös Albionban úgy döntött, hogy betemeti az udvarán lévő facsonk által hagyott lyukat. Pedig amibe ekkor az ásója ütközött erősen hasonlított egy kockára. Hatnál több lapja volt, ezek viszont ötszög alakúak, közepükön különböző átmérőjű lyukakkal, csúcsainál apró gömbökkel.

Ha elnyeri a tetszésedet a tartalom, arra biztatunk, hogy mondd el véleményedet egy hozzászólásban. Megosztásodat pedig kifejezetten köszönjük! Sőt! Meghálálhatjuk? Használd a Markoló funkciót az extra Tőzsdearanypontok gyűjtéséhez! Siker, Veled! ;)


Roman dodekaéder
Forrás: Mental Floss, Sikerveled.hu


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás!Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!


Érdekesnek tűnt a tárgy, de a történet igazán csak 10 évvel később vett fordulatot, mikor hősünk meglátogatta a római erődöt és régészeti parkot a németországi Saalburgban. A kirakat mögött levő tárgyak némelyike meglepően hasonlított az általa talált leletre. Rájött, hogy kerti meglepetése egy római dodekaéder: egy 12 oldalas fém rejtély, amely évszázadok óta zavarba ejti a régészeket. Bár több tucat, és talán több száz magyarázatot is kitaláltak már a dodekaéderek funkciójának magyarázatára, senki sem biztos abban, hogy mire használták őket. Azok a körülmények, amelyek során a tárgyakat megtalálták mégis azt valószínűsítik, hogy az elsőtől a negyedik századig bezárólag használták őket.

Az első római dodekaédert majdnem 300 évvel ezelőtt találták meg, néhány ősi érmével együtt. Egész pontosan 1739-ben mutatták be a londoni Régiségek Társaságának. Azóta 116 db került elő, az egykori Római Birodalom északnyugati részén, Magyarországtól Észak-Angliáig találták meg őket, de más római területeken, például Olaszországban, Spanyolországban, Észak-Afrikában vagy a Közel-Keleten nem.
Ez a hiány ellenkezik a fegyverként, vagy katonai mérőeszközként való elképzeléssel, amit Amelia Sparavigna, az olasz Politecnico di Torino fizikusa publikált. "Ha ez a tüzérség megszólaltatásának eszköze lenne – mondja Grüll Tibor, a Pécsi Tudományegyetem magyarországi történésze, aki 2016-ban áttekintette a dodekaéderekről szóló szakirodalmat –, miért nem jelenik meg az egész birodalomban, katonai kontextusban?"

Két közelmúltbeli publikációban (R. Nouwen 1993 és B.H. Greiner 1995) átfogó képet adtak a dodekaéderekre vonatkozó összes ismert adatról. Minden létező „megoldást” elemeztek és jó részüket el is utasították, tudományos alapossággal. Greiner meghökkentő 27 különböző variációt említ, olyan elméleteket, amelyek gyakran fényévekre vannak egymástól, például gyertyatartó, kocka, bunkósbot, gyermekjáték, geodéziai mérőműszer, jogarfej stb. Ne feledkezzünk meg a vallási, vagy kultikus jellegű elképzelésekről sem.
Az is egy lehetőség, hogy egy ékszer, vagy a korabeli érmék szortírozására szolgáló eszköz volt.

 

Ember, ne találgassál tovább! Ez egy buksza.

😏
TP Robi

 

A találgatásoknak külön honlapja van, ez hosszan fejtegeti, hogy a római ötszögű dodekaéder egy csillagászati mérőműszer a téli gabona optimális vetési idejének meghatározására.

Mivel a keletkezés időszakában meglehetősen ritka, következésképp értékes volt a bronz, nem elképzelhetetlen, hogy egy minél tökéletesebb tárgy elkészítése volt a funkció maga. A dodekaéder egyfajta "mesterremek" lehetett, hogy ezzel mutassa meg a kézműves fémmegmunkáló a képességeit. Ez lehet az oka annak, hogy ritkán mutatják a kopás jeleit. Ebben a tekintetben nem a dodekaéder technikai funkciója a döntő pont. A mű minősége és pontossága az, ami megdöbbentő. El lehet képzelni, hogy egy római bronzművesnek dodekaéder gyártásával kellett megmutatnia képességeit, hogy elérjen egy bizonyos státuszt.

Az internet mindenre megoldást találni akaró népe azonnal kísérletezni kezdett, a római dodekaéderek 3D-nyomtatott modelljeit használva kötési kísérletekhez. Az alábbi videón látható ennek eredménye, amely szerint a tárgyak valódi célja az volt, hogy különböző méretű ujjakat hozzanak létre a római gyapjúkesztyűkhöz.



Szkeptikusan állok ehhez a megoldáshoz, de a Te véleményed kifejezetten érdekel!

Források: Telex, Mental Floss



Szerinted mi ez?


Van véleményem, hozzászólok!


Oszd meg és uralkodj! ;)

A TP Portálon a TartalomKezelő színtéren 4 fő témacsoportunk van:

TP Luxury TP Motivátor TP Nagyvilági Érdekes TP Bolygó I. a Föld

Válassz a fenti témák közül, vagy nézd meg a SikerVeled.hu nyitó oldalát!


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás! Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!



Szerintem csatlakozz a sikerközösségünkhöz, mert akkor itt például egy teljesen másik felirat lesz számodra elérhető!

Regisztrálj most, akár 5000 Tőzsdearanypont kezdő egyenleggel indulhatsz, már 0 Ft-ért! Melyik a Te SikerKaraktered? - TP RobiDroidTP Robi


Oszd meg és uralkodj! ;)

Úgy érzed? Szólj hozzá...

Milyen témában olvasnál még?

TP Luxury

Luxus élmények a legbátrabb motivációs céljaidhoz.

TP Motivátor

Napi csekély mértékű használatra, mert a lényeg a gyakorlata.

TP Nagyvilági Érdekes

Értékes hírek egy forró ital mellé...

TP Bolygó I. a Föld

Jelenleg ez az egyetlen igazán otthonnak nevezhető bolygónk. Vigyázzunk rá!

 
 
 
TP SikerProfil TP SikerNavigátor TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde TP Pályázatok TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram TP Cég és Vállalkozás TP RobiDroid
TP SikerProfil
TP SikerNavigátor
TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde
TP Pályázatok
TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram
TP Cég és Vállalkozás
TP RobiDroid