A tudósok most fedeztek fel egy megdöbbentő módszert arra, hogy energiát hozzanak létre szinte a semmiből: "a határ szó szerint a csillagos ég!" A Huc nevű enzimről van szó (nem árt, ha megjegyezzük!), mely a Mycobacterium smegmatis baktériumban található. A baktérium ezt az enzimet használja a zord környezetben, például az antarktiszi talajban, a vulkáni kráterekben és a mély óceánban.

Ha elnyeri a tetszésedet a tartalom, arra biztatunk, hogy mondd el véleményedet egy hozzászólásban. Megosztásodat pedig kifejezetten köszönjük! Sőt! Meghálálhatjuk? Használd a Markoló funkciót az extra Tőzsdearanypontok gyűjtéséhez! Siker, Veled! ;)


Pixabay sikerveled bakterium
Forrás: Pixabay, SikerVeled.hu


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás!Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!




A videóhoz beállítható a magyar felirat!


Az ausztrál Monash Egyetem mikrobiológusai azonosítottak egy enzimet a talajban található baktériumban, amely csak a légkörből származó hidrogén felhasználásával képes villamos energiát előállítani. A kutatócsoportot Dr. Rhys Grinter, Ashleigh Kropp PhD hallgató és Chris Greening professzor vezette a Biomedicine Discovery Institute-ból.

Greening professzor laboratóriuma annak a megfejtésére specializálódott, hogy a baktériumok hogyan jutnak energiához.

A csapat tagja, Ashleigh Kropp végezte a laboratóriumi munka nagy részét, beleértve Huc kivonását a baktériumsejtekből. "Azt találtuk, hogy a Huc-nak van egy extra összetevője, amiről nem is tudtuk, hogy létezik" – mondja. "Ezzel a Huc egy nagy komplexumot alkot, de amikor eltávolítjuk, a Huc már nem is olyan bonyolult. Kiderült, hogy ez a komponens nagyon fontos ahhoz, hogy megértsük a Huc hogyan működik a sejtekben." Ez a felfedezés megnyitja az utat olyan eszközök létrehozásához, amelyek szó szerint energiát termelnek villamos energia formájában a semmiből. A laboratóriumi munka kimutatta, hogy a tisztított Huc hosszú ideig tárolható. "Nagyon stabil. Lehetséges az enzim fagyasztása, vagy 80 Celsius fokra hevítése, mégis megtartja energiatermelő erejét" - mondja Kropp. "Ez azt tükrözi, hogy ez az enzim segít a baktériumoknak túlélni a legszélsőségesebb környezetben is."

Dr. Grinter laboratóriuma a baktériumokat alkotó molekuláris gépekre és azok működésére összpontosít. "Egy ideje tudjuk, hogy a baktériumok a levegőben nyomokban lévő hidrogént energiaforrásként használhatják, - mondta Greening professzor - de eddig nem tudtuk, hogyan csinálják ezt. Amit igazán szerettünk volna tenni, az az volt, hogy izoláljuk a Huc-ot egy olyan baktériumtól, amely képes megkötni a légköri hidrogént" - mondja Dr. Grinter. "Ez kihívást jelent, mert gyakran ezeket a környezeti baktériumokat nehéz termeszteni. Ezért kifejlesztettünk egy sor új módszert a baktériumok termesztésére, majd feltörésére, hogy a kémia segítségével megpróbáljuk izolálni ezt az egyetlen összetevőt.

"A választott baktérium a Mycobacterium smegmatis volt, amelyet 1884-ben fedezett fel Ausztriában egy orvos, Sigmund Lustgarten, aki bőrbetegségeket vizsgált. Annak ellenére, hogy ebben az összefüggésben izolált, az M. smegmatis általában a talajban él, nem okoz betegséget, és viszonylag jól tanulmányozott, mivel unokatestvére, a tuberkulózis szervezetének, ezért annak modelljeként használják. Továbbá, mondja, "az egyik dolog, ami fontos a baktériumok tanulmányozásához, vagy az összetevők tisztításához, hogy képesek legyünk megváltoztatni genomjukat. Adjunk hozzá géneket, vegyük el őket, és tegyünk egy kis extra DNS-t, amely lehetővé teszi a komplexek tisztítását. Ezek az eszközök léteznek az M. smegmatis esetében."

A Huc hidrogéngáz-megkötőként működik, és ellentétben az összes többi ismert enzimmel és kémiai katalizátorral, a gázt a légköri szint alatt képes fogyasztani. Ily módon olyan, mint egy természetes akkumulátor, amely kis elektromos áramot hoz létre levegőből vagy hozzáadott hidrogénből. A Nature-ben 2023. 03. 08-án közzétett kutatás magában foglalja a Huc nevű enzim felfedezésével és vizsgálatával kapcsolatos tudományosan alátámasztott tényeket. Nagyon tudom ajánlani a cikket az angolul tudóknak, komolyan érdekelne, hányan értettek meg belőle bármit is...

Javaslom Ember, hogy a vízből vonjuk ki a hidrogént!
Akkor elég lesz letusolnom és már fel is leszek töltődve!

😉
TP Robi


A világ talajában élő baktériumok évente több mint 77 millió tonna hidrogént fogyasztanak, és fontos szerepet játszanak a Föld légkörének fenntartásában; Grinter becslése szerint ezeknek a baktériumoknak a 60-80% -ában lehetnek olyan enzimek, mint a Huc, ami a biológiai forrásokból származó villamos energia potenciális kiaknázatlan gazdagságát jelzi. A Huc stabil enzim is, ami azt jelenti, hogy fagyasztható vagy fűthető, és továbbra is fenntartja villamosenergia-termelő képességét. A kutatók szerint a Huc-nak számos különböző potenciális energiafelhasználása van, de mindegyik viszonylag kis léptékű, tekintettel arra, hogy a Huc kis mennyiségű természetes hidrogénhez fér hozzá a levegőben. Például a Huc hidrogénérzékelőként használható; Huc elektromos teljesítménye a jelen lévő hidrogéngáz mennyiségének jele lenne. Grinter és kollégái azonban úgy gondolják, hogy a Huc-ot egy nap kis elektronika működtetésére is használhatják. Grinter azt mondta, hogy ha a Huc nagyobb hidrogénforrásokat kapna, az energiaalkalmazásai jelentősen bővülhetnének.

A Huc talán legérdekesebb alkalmazása a kis elektronikus eszközök levegővel, vagy alacsony koncentrációjú hidrogénnel történő táplálása. Ez azt jelentené, hogy ezeket az eszközöket szupertiszta és fenntartható energiaforrás táplálja. Mivel a levegőben lévő hidrogén mennyisége olyan kicsi, csak kis mennyiségű villamos energiát lehet kinyerni belőle. Ha azonban ezeket az eszközöket több hidrogénnel látnák el, amelyet a virágzó hidrogéngazdaságban állítanak elő, a Huc jelentősen több energiát tudna előállítani. "Amint elegendő mennyiségben állítjuk elő a Huc-ot, - mondja Dr. Grinter - a szó szoros értelmében a csillagos ég a határa annak, hogy tiszta energiát állítsunk elő." Izoláltunk egy enzimet, amely lehetővé teszi egyes baktériumok számára, hogy hidrogént fogyasszanak és energiát vonjanak ki belőle, és azt találtuk, hogy közvetlenül elektromos áramot képes előállítani, ha akár kis mennyiségű hidrogénnek van kitéve. Sikerült rábukkanni egy olyan enzimre, amely képes a levegőt energiává alakítani, így megcsillantva egy potenciálisan új energiaforrás lehetőségét.

 

Az enzimek levegőt használhatnak a holnap eszközeinek táplálására!

 

Tény, hogy ez a kutatás még viszonylag korai szakaszában van és számos technikai kihívást kell leküzdeni a Hucban rejlő lehetőségek kiaknázásához. Egyrészt jelentősen növelnünk kell a Huc termelés mértékét. A laboratóriumban milligramm mennyiségben állítunk elő Huc-t, de ezt grammra és végül kilogrammra szeretnénk növelni. Munkánk azonban azt mutatja, hogy a Huc úgy működik, mint egy "természetes akkumulátor", amely tartós elektromos áramot állít elő levegőből vagy hozzáadott hidrogénből. Ennek eredményeként a Huc jelentős potenciállal rendelkezik a napenergia alternatívájaként kisméretű, fenntartható, levegővel működő eszközök fejlesztésében. A levegőben lévő hidrogén által biztosított energiamennyiség kicsi lenne, de valószínűleg elegendő egy biometrikus monitor, óra, LED-gömb vagy egyszerű számítógép működtetéséhez. Több hidrogénnel a Huc több villamos energiát termel, és potenciálisan nagyobb eszközöket is táplálhat.

Egy másik alkalmazás a Huc-alapú bioelektromos érzékelők fejlesztése a hidrogén kimutatására, ami hihetetlenül érzékeny lehet. A Huc felbecsülhetetlen értékű lehet a szivárgások észlelésében virágzó hidrogéngazdaságunk infrastruktúrájában vagy orvosi környezetben. Röviden, ez a kutatás megmutatja, hogy a talajban lévő baktériumok táplálkozásának alapvető felfedezése az élet kémiájának újragondolásához, végső soron a jövő technológiáinak fejlesztéséhez is vezethet. Ha a Huc-ot rögzítjük egy elektródán, az elektronok beléphetnek egy elektromos áramkörbe az enzim felületéről, és áramot generálhatnak.

További kísérletek kimutatták, hogy az izolált Huc enzim hosszabb ideig tárolható; hogy túléli a fagyasztást, vagy a melegítést 176 Fahrenheit fokig (80 Celsius fok); és hogy a hidrogént akár a belélegzett levegőben található koncentráció 0,00005% -ában is képes fogyasztani. Ezek a tulajdonságok, valamint a mikroba mindenütt jelenvalósága és könnyen termeszthető képessége ideális jelöltté teheti az enzimet a szerves akkumulátorok energiaforrásaként, mondják a kutatók. "A Huc képes energiát kinyerni a levegőben lévő hidrogénből, ami gyakorlatilag korlátlan" - mondta Grinter. "A levegőben lévő alacsony hidrogénkoncentrációból előállítható villamos energia mennyisége szerény lesz. Ez korlátozza a Huc alkalmazását ebben az összefüggésben olyan eszközökre, amelyek kicsi, de tartós mennyiségű energiát igényelnek. A Huc kiegészítő felhasználása az üzemanyagcellákban lehetne, ahol nagyobb a hidrogén koncentrációja."


Kapcsolódó tartalmaink:

1. Megújuló energiaforrások I.

2. Megújuló energiaforrások II.

3. Megújuló energiaforrások III.

4.  Megújuló energiaforrások IV.

5.  Megújuló energiaforrások V.

Szerinted mennyi az esélye, hogy még ebben az évtizedben felnő a technika ehhez a feladathoz?
Vennél olyan mobilt, ami feltöltődik a levegőn?


Van véleményem, hozzászólok!


Oszd meg és uralkodj! ;)

A TP Portálon a TartalomKezelő színtéren 4 fő témacsoportunk van:

TP Luxury TP Motivátor TP Nagyvilági Érdekes TP Bolygó I. a Föld

Válassz a fenti témák közül, vagy nézd meg a SikerVeled.hu nyitó oldalát!


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás! Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!



Szerintem csatlakozz a sikerközösségünkhöz, mert akkor itt például egy teljesen másik felirat lesz számodra elérhető!

Regisztrálj most, akár 5000 Tőzsdearanypont kezdő egyenleggel indulhatsz, már 0 Ft-ért! Melyik a Te SikerKaraktered? - TP RobiDroidTP Robi


Oszd meg és uralkodj! ;)

Úgy érzed? Szólj hozzá...

Milyen témában olvasnál még?

TP Luxury

Luxus élmények a legbátrabb motivációs céljaidhoz.

TP Motivátor

Napi csekély mértékű használatra, mert a lényeg a gyakorlata.

TP Nagyvilági Érdekes

Értékes hírek egy forró ital mellé...

TP Bolygó I. a Föld

Jelenleg ez az egyetlen igazán otthonnak nevezhető bolygónk. Vigyázzunk rá!

 
 
 
TP SikerProfil TP SikerNavigátor TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde TP Pályázatok TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram TP Cég és Vállalkozás TP RobiDroid
TP SikerProfil
TP SikerNavigátor
TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde
TP Pályázatok
TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram
TP Cég és Vállalkozás
TP RobiDroid
 
 
 

TP SikerVeled.hu - Sütik / TP SikerVeled.hu - Cookies