Tudtad, hogy a világ legnagyobb autógyárai is a mai napig készítenek életnagyságú autómodelleket agyagból? De miért költenek ezek az óriáscégek akár több százmilliókat agyag modellekre?

Ha elnyeri a tetszésedet a tartalom, arra biztatunk, hogy mondd el véleményedet egy hozzászólásban. Megosztásodat pedig kifejezetten köszönjük! Sőt! Meghálálhatjuk? Használd a Markoló funkciót az extra Tőzsdearanypontok gyűjtéséhez! Siker, Veled! ;)


Agyag Autómodell
Forrás: YouTube.com 


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás!Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!




Figyelem: A videóhoz sajnos nincs magyar felirat, ezért ajánlott az angol nyelvtudás, de a lényeget mi is összefoglaljuk a cikkben.

Az autótervezés izgalmas téma, ami alapos szaktudást igényel számos területen. De tudtad, hogy a tervezési folyamat egyik alapvető lépése életnagyságú agyag autómodell készítése?

Egy életnagyságú autó modelljéhez akár több száz kiló agyagra van szükség, és a tervezési folyamat akár évekig is elhúzódhat, mire az autó végleges formája kialakul. A modellkészítés már közel 100 éve rendületlenül fontos szerepet játszik az autók tervezési folyamatában, és bár nem sokan tudnak róla, de szinte minden autótípus, amit napjainkban láthatunk, ilyen formában született meg először.

A legújabb autómodellek formatervezése szigorúan titkos folyamat. Az agyagból készített prototípusok egy elzárt területen készülnek, ahová csakis a tervezésben részt vevő szakértők juthatnak be. A formatervek kezdeti vázlatai alapján a csapat először többféle kis méretű, körülbelül egy méter hosszúságú autómodelleket készítenek. Ezután a kiválasztott terveket 3D szkennerrel digitálisan is rögzítik és fejlesztik.

A módosított és jóváhagyott forma ezután elkészül életnagyságban. A fém, fa és habszivacs elemekből készült vázat vonják be 2-10 cm vastagon a speciális agyaggal, amit a hétköznapokban is ismert és használt agyagtípushoz képest könnyebb formázni, és nem szárad ki olyan hamar. Ezután a digitális terveket felhasználva egy marógép kifaragja a modell alapformáját. A következő lépés már igazi szobrászatnak is nevezhető, hiszen a formák elsimítása, az élek és sarkok pontosítása és a részletek kidolgozása már nagy precizitást és kézügyességet igényel a csapattagoktól.

 

Az a véleményem Ember, hogy nem kell ezt túlspilázni!
Nekem nem volt ilyenem és mégis milyen szép vagyok!

😏
TP Robi

 

Az agyag modellek készítése nem olcsó mulatság, egyes tervek elkészítése átszámolva akár több százmillió forintba is kerülhet, és évekig is eltarthat. Épp emiatt már több cég is inkább kizárólag modern metódusokat használ, az új autókat már digitálisan tervezik. Akkor mégis miért áldoznak az olyan nagy nevek, mint a Rolls-Royce vagy a Bentley rengeteg pénzt és időt arra, hogy életnagyságú modelleket készítsenek?

Az agyag legnagyobb előnye az, hogy sokoldalúan felhasználható. Az életnagyságú modellen is bármikor lehet módosítani, ha egy részlet nem megfelelő. Különösebb probléma nélkül lehet lefaragni, vagy hozzáadni agyagot az alapformához, ezáltal roppant rugalmasan lehet kezelni a tervezési folyamatot és pillanatok alatt tökéletesíteni a legapróbb részleteket is a modellen.

Az igazán realisztikus kinézetet ezután 3D nyomtatással készített elemekkel, és egy speciális fóliával érik el, ami a felületre feltapasztva megtévesztően hasonlít a festett fém textúrájára.

Az elkészült, realisztikus és életnagyságú modellt ezután számos tesztnek tudják alávetni, ami segíthet tovább tökéletesíteni a formát, kiszűrni az esetleges problémákat mind mérnöki, mind esztétikai szempontból.

Összegezve tehát, bár elsőre költséges megoldásnak hangzik, az életnagyságú agyag modellek készítése sokak szerint elengedhetetlen lépése az autók tervezési folyamatának. Ennek köszönhetően születnek meg a lehető legprecízebb és legtökéletesebb formatervek, amik alapján az autók a gyártósorra kerülnek, és ezáltal autózhatunk nap, mint nap mi magunk is.

 

Te hallottál már az autótervezés agyagmodelljeiről? Mit gondolsz, megéri ezt a módszert alkalmazni? 


Van véleményem, hozzászólok!


Oszd meg és uralkodj! ;)

A TP Portálon a TartalomKezelő színtéren 4 fő témacsoportunk van:

TP Luxury TP Motivátor TP Nagyvilági Érdekes TP Bolygó I. a Föld

Válassz a fenti témák közül, vagy nézd meg a SikerVeled.hu nyitó oldalát!


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás! Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!



Szerintem csatlakozz a sikerközösségünkhöz, mert akkor itt például egy teljesen másik felirat lesz számodra elérhető!

Regisztrálj most, akár 5000 Tőzsdearanypont kezdő egyenleggel indulhatsz, már 0 Ft-ért! Melyik a Te SikerKaraktered? - TP RobiDroidTP Robi


Oszd meg és uralkodj! ;)

Úgy érzed? Szólj hozzá...

Milyen témában olvasnál még?

TP Luxury

Luxus élmények a legbátrabb motivációs céljaidhoz.

TP Motivátor

Napi csekély mértékű használatra, mert a lényeg a gyakorlata.

TP Nagyvilági Érdekes

Értékes hírek egy forró ital mellé...

TP Bolygó I. a Föld

Jelenleg ez az egyetlen igazán otthonnak nevezhető bolygónk. Vigyázzunk rá!

 
 
 
TP SikerProfil TP SikerNavigátor TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde TP Pályázatok TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram TP Cég és Vállalkozás TP RobiDroid
TP SikerProfil
TP SikerNavigátor
TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde
TP Pályázatok
TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram
TP Cég és Vállalkozás
TP RobiDroid
 
 
 

TP SikerVeled.hu - Sütik / TP SikerVeled.hu - Cookies