Most néhány olyan adattal ismertetlek meg benneteket, ami nem túl ismert, illetve szerintem a legérdekesebb jellemzője az adott bolygónak. A videó mesésre sikerült. :)  - Szeretnénk a kicsiknek és a családosoknak is kedvezni ezzel a tartalommal.
(A leírásban komolyabb adatokat találhattok.)

Ha elnyeri a tetszésedet a tartalom, arra biztatunk, hogy mondd el véleményedet egy hozzászólásban. Megosztásodat pedig kifejezetten köszönjük! Sőt! Meghálálhatjuk? Használd a Markoló funkciót az extra Tőzsdearanypontok gyűjtéséhez! Siker, Veled! ;)


TP Siker, Veled: Érdekességek Naprendszerünk bolygóiról
Forrás:  Pixabay, SikerVeled.hu


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás!Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!




Merkúr: meglehetősen nehéz lenne itt az időjárásnak megfelelően öltözni, mivel nappal 430 °C van, éjjel pedig -170 °C a hőmérséklet. Egyébként a legkisebb átmérőjű bolygó a Naprendszerünkben. Légköre nincs, száraz felszínét hatalmas kráterek borítják. A legnagyobb méretű kráter 1300 km átmérőjű, amelyben elférne Franciaország és Spanyolország is. Bővebben a Merkúrról itt.

 

Vénusz: ellenkező irányban forog a tengelye körül a többi bolygóhoz képest (akárcsak az Uránusz). Egy fordulat 243 földi napig tart, vagyis a Vénuszon nagyon hosszúak az éjszakák és a nappalok. Esthajnalcsillagnak is hívják, a Földről nézve a Nap és a Hold után ez a legfényesebb égitest. Bővebben a Vénuszról itt.

 

Föld: itt inkább Föld holdjáról egy érdekesség: a Hold 27,3 nap alatt kerüli meg a Földet, és pontosan ennyi idő alatt fordul meg egyszer a tengelye körül. Ezért látjuk a Holdnak mindig ugyanazt az "oldalát". Bővebben a Földről itt. Ezenkívül a Föld sorsának érdekében: TP Bolygónk I. a Föld!

 

A Föld egy csodálatos bolygó! Vigyázzunk rá!

😏
TP Robi

 

Mars: más néven: a Vörös Bolygó. Azért olyan vörös, mert berozsdásodott. Ez nem vicc: ugyanis a felszíni porban található vas-oxidok adják a bolygó jellegzetes színét. Ritka légkörében porviharok és kisebb tornádók vannak. A Marson található a Naprendszer legmagasabb hegye: 27 km magas (Olympus Mons). Bővebben a Marsról itt. Ezenkívül ezt nézd meg mindneképpen itt TP-n: Cikk a Perseverance marsjáróról.

 

Jupiter: légkörében legalább 340 éve kavarog a "Nagy Vörös Folt"-nak nevezett hatalmas vihar. A Naprendszer óriása: egymaga nagyobb, mint az összes többi bolygó, hold, üstökös együttvéve! Ahhoz, hogy "kitöltsük" a Jupiter belsejét, kb. 1300 Föld méretű bolygót kellene "beletenni". 63 ismert holdja van. Bővebben a Jupiterről itt.

 

Szaturnusz: a gyűrűje egy katasztrófa nyomán keletkezett. Az óriási bolygót túlzottan megközelítette egy kisbolygó, amely az óriásbolygó tömegvonzásának hatására darabjaira tört, a törmelék pedig a bolygó körül gyűrűbe rendeződött. A második legnagyobb bolygó, de sűrűsége kisebb, mint a vízé. Tehát "könnyű bolygó". Bővebben a Szaturnuszról itt.

 

Uránusz: 27 holdja és 11 nagyon vékony, nagyon sötét, még a koromnál is feketébb gyűrűje van. Az Uránuszon 21 évig tart a tél. Bővebben az Uránuszról itt.

 

Neptunusz: legnagyobb holdján, a 2700 km átmérőjű Tritonon óriási gejzírek törnek a felszínre, melyek a sötét színű anyagot akár 8 km magasra is kilövellik. Bővebben a Neptunuszról itt.

 

Pluto, akit "visszaminősítettek": 2006 augusztusában határozat született: csak azok az égitestek lehetnek bolygók, amelyek egy csillag körül keringenek, de maguk nem csillagok; nagyjából gömb alakúak és gravitációs terükkel tisztára söprik környezetüket. A Pluto az utolsó feltételnek nem felelt meg, ezért már nem minősül bolygónak. (Jelenleg kisbolygó kategóriában van…) Bővebben a Plútóról itt.

 

Itt egy másik érdekes tartalmat találsz, naprendszerünk méretarányainak bemutatásáról.

 



Melyik a kedvenc bolygód? Létezhet élet a Földön kívül?


Van véleményem, hozzászólok!


Oszd meg és uralkodj! ;)

A TP Portálon a TartalomKezelő színtéren 4 fő témacsoportunk van:

TP Luxury TP Motivátor TP Nagyvilági Érdekes TP Bolygó I. a Föld

Válassz a fenti témák közül, vagy nézd meg a SikerVeled.hu nyitó oldalát!


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás! Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!



Szerintem csatlakozz a sikerközösségünkhöz, mert akkor itt például egy teljesen másik felirat lesz számodra elérhető!

Regisztrálj most, akár 5000 Tőzsdearanypont kezdő egyenleggel indulhatsz, már 0 Ft-ért! Melyik a Te SikerKaraktered? - TP RobiDroidTP Robi


Oszd meg és uralkodj! ;)

Úgy érzed? Szólj hozzá...

Milyen témában olvasnál még?

TP Luxury

Luxus élmények a legbátrabb motivációs céljaidhoz.

TP Motivátor

Napi csekély mértékű használatra, mert a lényeg a gyakorlata.

TP Nagyvilági Érdekes

Értékes hírek egy forró ital mellé...

TP Bolygó I. a Föld

Jelenleg ez az egyetlen igazán otthonnak nevezhető bolygónk. Vigyázzunk rá!

 
 
 
TP SikerProfil TP SikerNavigátor TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde TP Pályázatok TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram TP Cég és Vállalkozás TP RobiDroid
TP SikerProfil
TP SikerNavigátor
TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde
TP Pályázatok
TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram
TP Cég és Vállalkozás
TP RobiDroid