Már TP Robi neve is a Perseverance marsjárón van. Persze több érdekességgel is szolgálhatunk ebben az összeállításban, amely a 2021.02.18-as sikeres leszállást követően egyaránt izgalmas lehet. Egy-egy frissítés szintén valószínűsíthető. (Felfedezések, fejlemények, stb.) Röviden leírom, hogy mit találhatsz ezen az oldalon:

- Frissítések, felfedezések
- Fényképek, rövid leírások
- A Space Watch közvetítése a Perseverance leszállásáról + egy remek 3,5 perces VALÓS landolási videó!
- Egy interaktív 3D modell és leírás a nagyjából autó méretű űrjárműről
- Megtudhatod, hogyan került TP RobiDroid neve is a Perseverance fedélzetére
- TP Robi véleménye az űrkutatásról

 

Ha elnyeri a tetszésedet a tartalom, arra biztatunk, hogy mondd el véleményedet egy hozzászólásban. Megosztásodat pedig kifejezetten köszönjük! Sőt! Meghálálhatjuk? Használd a Markoló funkciót az extra Tőzsdearanypontok gyűjtéséhez! Siker, Veled! ;)


TP Siker, Veled: Mars2020 - Újabb sikerek! TE is átélnéd újra?
A képek és eszközök forrása: NASA, SikerVeled.hu


Az Insight landolásáról és érdekességeiről már írtunk, viszont ebben a cikkben egy nagyjából autó nagyságú, rendkívül komoly technikával felszerelt marsjáró kapja a főszerepet, amely a Perseverance nevet kapta.

 

Frissítések és új hírek:

  • Belehallgatnál a Marson felvett hangokba? Ezen az oldalon fülelj!

 

Archív, de továbbra is izgalmas visszatekintések:
Javaslom, hogy a videó megtekintése előtt nézd át gyorsan ennek a cikknek a tartalmát. Próbáld ki az interaktív marsjáró felfedezőt, illetve tekintsd meg a 3,5 perces landolási videót, amelynél a Perseverance által küldött képeket és videóanyagokat (színes, jó minőségű) összevágták azzal az élő közvetítéssel, amelyet a beérkezett telemetrikus adatok alapján mondtak be. Nagyon izgalmas! 

Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás!Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!




 

Sok ember kitartó munkája, szakértelme és lelkesedése előz meg egy ilyen akciót. Egy másik égitest felfedezése, amely a Földtől legkevesebb, mint 56 millió km-re taláható, komplex kihívást jelent. Az eddigi legkisebb távolságot 2003-ban dokumentálták, amely 55,7 millió kilométer volt.

(A távolság változó a bolygók mozgása miatt, így ez akár 400 millió km is lehet, többek között ezért is használják ki az indítások esetén azon "időablakokat", amikor a távolság ideális.)

A történet most nem időrendben lesz bemutatva és egy-egy interaktív elemnek köszönhetően a TE döntésed is, hogy melyik résznek szentelsz több időt.

 

Kezdjük pár képpel...

Itt egy fénykép a Perseverance sikeres indításáról. Ez 2020. július 30-án történt:

Perseverance: Indítás (Mars2020)


A Perseverance indítása természetesen nem egy "áttetsző rakétakilövés" volt, de ha még nem láttátok ezt a tartalmat, akkor érdemes egy rövid kitekintésre megnyitni egy új lapon.

 

Ebben a cikkben a Perseverance landolási élményeit élhetjük át ismét. A jármű célja a Jezero kráter környékének felfedezése, ahol feltételezhetően lehetett élet, így az űreszköz bizonyíthatja a Földön kívül életet is. Legalábbis, ha volt a Marson élet, akkor egy régi tó kráterében nagy valószínűséggel találhatunk erre utaló bizonyítékokat.

 

Egyre forgalmasabb a vörös bolygó, jelenleg több űreszköz is szolgálatot teljesít. Az alábbi képen látható az összes olyan űrkütyü, amelyet eddig a Marsra küldtünk. (Van köztük olyan is, amelyik már nem üzemel.)

Perseverance helyzete a többiekhez képest! (Mars2020)

 

Ez a kép a Mars megközelítését illusztrálja. A Perseverance itt jól becsomagolt állapotban található.

Perseverance: A Mars megközelítése. (Mars2020)

 

A landolás egy összetett folyamat, amelyet az alábbi ábra illusztrál. A leszállás teljesen automatikus, hiszen a távolság miatt esély sem lenne (jelenleg) arra, hogy valós időben segítsük a leszállást. A hőpajzs leválását követően fejlett szenzorokkal keresi meg a számára ideális leszállóhelyet. Egy régi tó kráterének oldalfalához közeli (alap) célpontot adtak a NASA mérnökei a marsjárónak, de a konkrét landolási helyet neki kellett megválasztania. Most már tudjuk: Sikerrel járt!

Perseverance: Landolási fázisok. (Mars2020)

 

Örülök, hogy egyre komolyabb teljesítményre képes az emberiség!

😊
TP Robi

 

A leszállás főbb mérföldkövei angolul:

 

Az alábbi képen látható, ahogyan 2020. március 16-án felszerelték a Perseverance marsjáróra a három köröm méretű mikrochipet, amelyen többek között TP Robi neve is rajta van.

Perseverance: Microchips (Mars2020)

 

Talán nyílt titok, hogy TP RobiDroidTP Robi és én is nagy rajongója vagyok az emberiség űrprogramjainak, így ne csodálkozzatok, hogy "jegyet váltottunk" egy ilyen eseményre is.

Ezeket kinyitva láthatjátok a beszállókártyáinkat:


Ha úgy érzed, hogy ez menő, illetve neked is tetszene, akkor kattints az egyik (fenti) kártyára, amely a NASA hivatalos oldalára visz téged. Ha kéred, hogy értesítsenek a következő ilyen lehetőségről, akkor a legközelebb indított űreszközön akár a TE neved is ott lehet! Sőt, azért, hogy időben tájékozódj a legközelebbi lehetőségről, egy külön cikket is írtunk a témában: Küld el a neved a Marsra!

 

Külön érdekesség, hogy (mozgó) marsjárót 9 évvel ezelőtt küldtünk a vörös bolygóra. A Perseverance az első, amely egy kis repülő kiegészítéssel is rendelkezik. Ez az Ingenuity koncepciójának képe:

Perseverance: Ingenuity (Mars2020)

A Marson egyébként sokkal ritkább a közeg ("levegő"), így nagy kihívás volt, hogy egy nagyon könnyű, nagy felhajtóerőre képes kis helikoptert tervezzenek. Mindössze pár (5db) felszállás után már sikeresnek értékelhető, ha ez az eszköz működik. Bízzunk benne, hogy legalább úgy meglepnek minket, mint az Opportunity és a Spirit nevű marsjárók. Az Ingenuity első repüléséről külön cikk is készült, érdemes megtekinteni!

 

Ez a videó kiválóan mutatja a ténylegesen felvett landolást. Végre ezeket az adatokat is megküldte a Perseverance. Nagyon egyedülálló képsorok! Akik megfogadták a tanácsomat, eleve ezzel kezdték:



 

Itt láthatod a marsjáró interaktív képét! Ezen a Perseverance forgatható, nagyítható/kicsinyíthető és természetesen a NASA oldalán találhatunk bővebb infókat is az interaktivitás mellett. A lényeg azért itt is látható:


Később még várhatóak frissítések, amelyek valószínűleg a cikk elejére kerülnek majd. Kis szerencsével még az is lehet, hogy ez a jármű fogja tájékoztatni az emberiséget, hogy IGEN, bizonyíték van rá, hogy van élet a Földön kívül. (Megjegyzem, én nem csodálkoznék rajta.)

 

Bízom benne, hogy az emberek az űrkutatás mellett a Föld fenntartható fejlődését is fókuszban tartják.

😏
TP Robi

 

Ide kattintva a fenti (NASA) videóra ugorhatsz. Érdemes megnézned, kedves és szakértő előadók társaságára találhatsz. Ha úgy érzed, hogy szinte minden lehetőséget elolvastál/megnéztél ezen az oldalon, akkor kifejezetten örülnék a te véleményednek is.



Mi a véleményed a Mars egyre erőteljesebb felfedezésére és kolonizálására irányuló tevékenységről?


Van véleményem, hozzászólok!


Oszd meg és uralkodj! ;)

A TP Portálon a TartalomKezelő színtéren 4 fő témacsoportunk van:

TP Luxury TP Motivátor TP Nagyvilági Érdekes TP Bolygó I. a Föld

Válassz a fenti témák közül, vagy nézd meg a SikerVeled.hu nyitó oldalát!


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás! Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!



Szerintem csatlakozz a sikerközösségünkhöz, mert akkor itt például egy teljesen másik felirat lesz számodra elérhető!

Regisztrálj most, akár 5000 Tőzsdearanypont kezdő egyenleggel indulhatsz, már 0 Ft-ért! Melyik a Te SikerKaraktered? - TP RobiDroidTP Robi


Oszd meg és uralkodj! ;)

Úgy érzed? Szólj hozzá...

Milyen témában olvasnál még?

TP Luxury

Luxus élmények a legbátrabb motivációs céljaidhoz.

TP Motivátor

Napi csekély mértékű használatra, mert a lényeg a gyakorlata.

TP Nagyvilági Érdekes

Értékes hírek egy forró ital mellé...

TP Bolygó I. a Föld

Jelenleg ez az egyetlen igazán otthonnak nevezhető bolygónk. Vigyázzunk rá!

 
 
 
TP SikerProfil TP SikerNavigátor TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde TP Pályázatok TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram TP Cég és Vállalkozás TP RobiDroid
TP SikerProfil
TP SikerNavigátor
TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde
TP Pályázatok
TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram
TP Cég és Vállalkozás
TP RobiDroid
 
 
 

TP SikerVeled.hu - Sütik / TP SikerVeled.hu - Cookies