Talán hihetetlen, de ez egy történelmi pillanat! Hasonlóan izgalmas lehet a részese lenni, mint ha ott lettünk volna a Wright fivérek első sikeres repülésén, amely egy jelentős mérföldkő volt a Föld légterének meghódításában. Eljutott oda az emberiség, hogy ezt egy másik bolygón is megvalósíthatjuk. Jelen esetben egy szép vörös bolygón, azaz a Marson!

Egy kicsit bővebb bevezető után, láthatjátok a NASA (kb. 45 perces) videóját az eseményről. Ezt követően pedig egy-két érdekességet összefoglalnék a cikkben, amely miatt szerintem megéri figyelmesen elolvasnod. A videóhoz érdemes a feliratot bekapcsolni, bár ez még csak angolul elérhető jelenleg.

A tartalom már frissült is azzal a felvétellel, amelyet a Perseverance marsjáró készített a repülésről!

Új fejlemény (2024. 01. 31.): A kis helikopter pályafutása véget ért. A rotátorlapát meghibásodása miatt már nem tud felszállni. A tervezettnél sokkal hosszabbra nyúlt küldetése rengeteg hasznos információhoz juttatott bennünket, de ebben a témában valószínűleg a legutolsó frissítésünket olvashatjátok.

 
Ha elnyeri a tetszésedet a tartalom, arra biztatunk, hogy mondd el véleményedet egy hozzászólásban. Megosztásodat pedig kifejezetten köszönjük! Sőt! Meghálálhatjuk? Használd a Markoló funkciót az extra Tőzsdearanypontok gyűjtéséhez! Siker, Veled! ;)


TP Siker, Veled: Az első helikopteres repülés a Marson!
Forrás: NASA, SikerVeled.hu


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás!Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!

 

Röviden az előzmények:

A Perseverance marsjáró 2020. július 30-án indult el a Mars felé az ATLAS V-541-es rakétán. Ez a nagyjából autó méretű marsjáró, amely egy komplett kutatólaborral is fel van szerelve, több izgalmas eszközt is vitt magával. (Érdekesség: A Perseverance név kitartást jelent.) A Perseverance landolásáról, illetve arról, hogyan került fel a fedélzetére többek között TP RobiDroidTP Robi neve is, már írtunk egy cikket. Ebben a tartalomban a sztár az Ingenuity (Találékonyság) helikopter lesz, amelynek repülését a többszöri elhalasztások után most végre megcsodálhatjuk.

Külön érdekesség, hogy az eszközt 5 évig fejlesztették és az első repülőgép 117 évvel ezelőtti repülésének emlékére a Wright fivérek gépének egy darabját is magával vitte a speciálisan kialakított helikopter!

Következzen a videó, és utána folytatódik a cikk! Természetesen olyan sorrendben olvasd/nézd, ahogyan az neked a legjobb. Élőben "végigizgulni" egész más, mint utólag, de az űrkutatás rajongói még így is képesek lesznek akár többször is megnézni.

 


 

A Marson történő repülés nehézsége számos kihívást állított a tudósok elé. Egyrészt a sokkal ritkább marsi levegő (1%-a a bolygónkon lévő légkörnek) megköveteli, hogy az eszköz nagyon könnyű legyen (1,8 kg) és hogy a kellő felhajtóerő érdekében a rotorjai (relatíve) nagyok és gyorsak is legyenek. Percenkénti 2500-as fordulat feletti gyorsaságról van szó! (A Földön lévő helikoptereknél ez 4-500-as fordulat.) A hőmérséklet is eléggé ingadozó a bolygón, és az Ingenuity mérnökeinek ebbe az 1,8 kg-os súlyba sok mindent bele kellett tennie, hogy a helikopter melegen tudja magát tartani a hideg éjszakák alkalmával, amely fontos a rendszereinek stabil működéséhez. (Minden éjjel kb. -50 Celsiusról beszélünk.) Ráadásul a távolság sem kicsi, több millió kilométerről van szó még úgy is, hogy most még viszonylag közel van a vörös bolygó a Földhöz az ellipszis pálya miatt. A Perseverance indítását is emiatt időzítették jól. (A Mars általános adatairól a naprendszerünk bolygóinál is találsz bővebb információt.)

(Az Indexben megjelent hír -90 Celsiusról ír az éjszakai hőmérséklettel kapcsolatban, továbbá 6-800-as fordulatot említ a Földi helikopterek esetén. Mindkét adat helyes lehet, időjárási körülménytől és típustól függően. Én most a fenti NASA videóban említett adatokat vettem alapul.)

A távolság áthidalását csak úgy tudják megoldani, ha pontos parancsokat adnak a kis helikopternek. Ezt követően önállóan kell megoldania a feladatot. Elsőként a telemetrikus adatok fognak visszaérkezni a Földre, később pedig videót és képeket is láthatunk. Szerencsére már nem a 60-as évekre jellemző fekete-fehér minőségben, még ha az első (gyorsan küldött) képek most is ilyenek lesznek. Láthattuk a Perseverance landolását bemutató cikknél is, hogy később lenyűgőző minőségű felvételeket kaptunk. Első tehát a TELEMETRIA, amelyből azt is fogjuk tudni, hogy a felszállás, repülés és landolás hogyan sikerült. Ez után következhetnek a képek.

Itt találtok egy általam felvett YouTube videót arról, hogyan érdemes dokkolni a SpaceX szimulátorral a Nemzetközi Űrállomásra. Ebben szó lesz a telemetriáról is, ha valakit érdekel a szó eredete. (TE is kipróbálhatod a SpaceX szimulátort, ha szeretnéd. SPOILER: Nagyon jó! :) )

Visszatérve az Ingenuity-re, aggódni nem kell, hiszen a Földön is elő tudtunk állítani olyan közeget, ahol ezt lehetett tesztelni, tehát joggal feltételezhetjük, hogy sikerrel járunk. Az indítás elhalasztása körüli problémát pedig ügyesen megoldották. A NASA mindössze 5 repülés után már sikeresnek tartja az akciót. Bízzunk benne, hogy a kis helikopter legalább akkora meglepetéseket tartogat majd számunkra, mint az Opportunity és a Spirit marsjárók.

Egy segítő körülmény is van, amelyről azért kevesebb szó esik. A Marson a Föld gravitációjának mindössze 1/3-át kell a repülésnél leküzdeni, így ez valamennyire segíti a felszállást. (Rakétaindításnál pedig a ritkább közeg miatt kevesebb légköri ellenállással is lehet majd kalkulálni.)

Több célt is kitűztek a repülés kapcsán, de az első és legfontosabb, hogy demonstrálni tudják, hogy képesek sikeres helikopteres repülést koordinálni a Földről, azaz olyan adatokkal ellátni az Ingenuity vezérlését, amellyel ő már képes önállóan repülni. Érdekesség, hogy a helikopter processzora kifejezetten erős. Sok adatot kell feldolgoznia és továbbítania a Perseverance marsjárónak, amely azokat szintén továbbítja majd a Földre.

A repülést rövidre, csupán 40 másodpercesre tervezték. Felszáll a marsjáró előtt, mozog egy kicsit, aztán leszáll. A cél itt apróbb, de mégis jelentőségteljes: Bizonyítani, hogy az eszköz tud repülni!

Ezen a videón pedig jól látszik az Ingenuity repülése, amelyet a Perseverance vett fel:

 

 

Itt az első fénykép, amit készített. Ahogy említettem feljebb, az első kép fekete-fehér:

Az Igneuty első fekete-fehér képe.

 

Ha még élne Neil Armstrong, akkor még az is lehet, hogy most azt mondaná: 

 

Ez egy kis repülés volt a Marson, mégis hatalmas szárnyalás az emberiségnek!

 

Hajrá űrkutatás! Mi a TE véleményed?

 

 

Szerinted is történelmi pillanatot láthattunk?


Van véleményem, hozzászólok!


Oszd meg és uralkodj! ;)

A TP Portálon a TartalomKezelő színtéren 4 fő témacsoportunk van:

TP Luxury TP Motivátor TP Nagyvilági Érdekes TP Bolygó I. a Föld

Válassz a fenti témák közül, vagy nézd meg a SikerVeled.hu nyitó oldalát!


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás! Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!



Szerintem csatlakozz a sikerközösségünkhöz, mert akkor itt például egy teljesen másik felirat lesz számodra elérhető!

Regisztrálj most, akár 5000 Tőzsdearanypont kezdő egyenleggel indulhatsz, már 0 Ft-ért! Melyik a Te SikerKaraktered? - TP RobiDroidTP Robi


Oszd meg és uralkodj! ;)

Úgy érzed? Szólj hozzá...

Milyen témában olvasnál még?

TP Luxury

Luxus élmények a legbátrabb motivációs céljaidhoz.

TP Motivátor

Napi csekély mértékű használatra, mert a lényeg a gyakorlata.

TP Nagyvilági Érdekes

Értékes hírek egy forró ital mellé...

TP Bolygó I. a Föld

Jelenleg ez az egyetlen igazán otthonnak nevezhető bolygónk. Vigyázzunk rá!

 
 
 
TP SikerProfil TP SikerNavigátor TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde TP Pályázatok TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram TP Cég és Vállalkozás TP RobiDroid
TP SikerProfil
TP SikerNavigátor
TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde
TP Pályázatok
TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram
TP Cég és Vállalkozás
TP RobiDroid
 
 
 

TP SikerVeled.hu - Sütik / TP SikerVeled.hu - Cookies