A projektet többször le akarták állítani, viszont annyi pénzt pumpáltak már bele, hogy nagyobb kár lett volna nem befejezni, mint még további pénzeket tenni a küldetésbe. Ráadásul milyen jól döntöttek! A James Webb egy nagyon szuper infra távcső, amely a Hubble űrteleszkópnál is sokkal élesebb és jobb képeket készít.

Ha elnyeri a tetszésedet a tartalom, arra biztatunk, hogy mondd el véleményedet egy hozzászólásban. Megosztásodat pedig kifejezetten köszönjük! Sőt! Meghálálhatjuk? Használd a Markoló funkciót az extra Tőzsdearanypontok gyűjtéséhez! Siker, Veled! ;)


TP Siker, Veled: Összefoglaló a James Webb űrteleszkópról.
Képek forrása: NASA, Pixabay, SikerVeled.hu


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás!Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!




A Hubble méltó utódja, de annál lényegesen korszerűbb technológiával rendelkezik, ezáltal sokkal jobb felbontású és távolabbi képeket készíthet az űr általunk még ismeretlen területeiről. Sok anyag jelent meg a témában, így ebben a cikkben is több videót és képet helyeztünk el. Ezeknél van magyar nyelvű is, de a külföldiek esetében sem túl bonyolult a megértés. Próbálkozhatunk a felirat bekapcsolásával, ahol ez rendelkezésre áll.

Fussuk át a kialakításának történetét, az ötlet megszületésétől napjainkig:

A James Webb űrteleszkópot a NASA második igazgatójáról nevezték el, aki az Apolló program idején volt a vezető. Több, mint 30 évvel ezelőtt, 1989-ben született meg az ötlet, pedig akkor még a Hubble is csak tesztfázisban volt. A tervezőasztaltól a Francia Guayanában történt indításig göröngyös út vezetett.



Maga az eszköz három részre bontható. A felső részen helyezkednek el a tükrök, középen a műszerek, legalul egy árnyékoló platform. A főtükör 6,5 m átmérőjű, arannyal futtatott berilliumlapokból készült.

 

Érdekel, hogy miért pont arany? Olvass tovább Ember, rögtön kiderül minden...

🤔
TP Robi

 

 

A berillium egy alkáli földfém. A kis sűrűség [súly] mellett nagy hajlítómerevség jellemzi és a hőtágulása is kisebb, mint az általánosan használt fémeké. A tükör teljes felülete 25 m2. Egészben ekkora tömeget nem lehetett feljuttatni, ezért kétféle megoldásban kezdtek el gondolkodni. A fólia ötlete hamar megbukott, mert a kifeszítést a szükséges pontossággal megoldani szinte lehetetlen. Maradt az azonos méretű hatszögekből történő kialakítás.

James Webb Space Telescope (JWST)

James Webb Space Telescope (JWST)


A méhektől tudjuk, hogy ezek az elemek gyakorlatilag résmentesen illeszthetők. 18 db egyenként 1,3 m átmérőjű szegmens alkotja a főtükröt, melynek a középső 12 eleme fix, a szélső három-három pedig hátrahajtható. Darabjuk kevesebb, mint 20 kg. Az aranyborításhoz pedig mindösszesen 50 gramm aranyat használtak fel. Nem ez tehát a legjelentősebb tétel, hanem a számos szabadalom és újítás, melyekre jellemző, hogy kilencből nyolc eddig még nem volt használatban az űrben.



Az űrtávcső alapvetően nem a Naprendszerünk bolygóit fürkészi, hanem igyekszik távolabbra nézni. Mint ahogy mi is próbáltunk kitekinteni néhányszor a korábbi alkalmakkal tartalmainknak ebben a témájában. Egyes szakértői vélemények szerint a James Webb űrteleszkóp a 13 milliárd évvel ezelőtt keletkezett bolygókig is elláthat! Ilyen távolságok mellett eltörpülnek az eddig még oly nagynak érzékelt távolságok is. 



Téged is érdekel, hogy mi van a "világvégén"?
Lehet, hogy több lakható bolygót is felfedezhetünk evvel a távcsővel?


Van véleményem, hozzászólok!


Oszd meg és uralkodj! ;)

A TP Portálon a TartalomKezelő színtéren 4 fő témacsoportunk van:

TP Luxury TP Motivátor TP Nagyvilági Érdekes TP Bolygó I. a Föld

Válassz a fenti témák közül, vagy nézd meg a SikerVeled.hu nyitó oldalát!


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás! Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!



Szerintem csatlakozz a sikerközösségünkhöz, mert akkor itt például egy teljesen másik felirat lesz számodra elérhető!

Regisztrálj most, akár 5000 Tőzsdearanypont kezdő egyenleggel indulhatsz, már 0 Ft-ért! Melyik a Te SikerKaraktered? - TP RobiDroidTP Robi


Oszd meg és uralkodj! ;)

Úgy érzed? Szólj hozzá...

Milyen témában olvasnál még?

TP Luxury

Luxus élmények a legbátrabb motivációs céljaidhoz.

TP Motivátor

Napi csekély mértékű használatra, mert a lényeg a gyakorlata.

TP Nagyvilági Érdekes

Értékes hírek egy forró ital mellé...

TP Bolygó I. a Föld

Jelenleg ez az egyetlen igazán otthonnak nevezhető bolygónk. Vigyázzunk rá!

 
 
 
TP SikerProfil TP SikerNavigátor TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde TP Pályázatok TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram TP Cég és Vállalkozás TP RobiDroid
TP SikerProfil
TP SikerNavigátor
TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde
TP Pályázatok
TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram
TP Cég és Vállalkozás
TP RobiDroid