Hajókatasztrófákról szólva elég nehéz dolgunk van, különösen, ha "rangsorolnunk" kell ezeket az eseményeket. Az anyagi kár nagysága, vagy az áldozatok száma, esetleg a mentés időtartama, mind-mind fontos paraméter és ezek alapján számtalan sorrend felállítható lehet. Ezért nem is akarunk differenciálni, a listát inkább csak az áttekinthetőség végett sorszámoztuk.

Ha elnyeri a tetszésedet a tartalom, arra biztatunk, hogy mondd el véleményedet egy hozzászólásban. Megosztásodat pedig kifejezetten köszönjük! Sőt! Meghálálhatjuk? Használd a Markoló funkciót az extra Tőzsdearanypontok gyűjtéséhez! Siker, Veled! ;)


Hajotores katasztrofa Pixabay SikerVeled
Forrás: Pixabay, SikerVeled.hu

 


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás!Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!

 


Szomorú dolog, hogy a filmben a TOP5 katasztrófáról beszélnek, de már ott is van egy bónusz és mi még ezeken felül is találtunk néhányat, így végül bővült a listánk 10-re. A katasztrófák mérete és a károk nagysága eltérő lehet, nyilvánvaló, hogy pl. a múlt században kifizetett összeg mai árfolyamon már nem annyi dollár lenne nem is beszélve arról, hogy egyes esetekben évekig elhúzódhat a mentési folyamat, így olykor a számok is változhatnak a kutatások és az adatgyűjtés folyamán.

 

Szóval a TOP5-ből lett TOP10-es lista:

 

1. Carnival Splendor

Katasztrófa ideje: 2010. november 8-12.

Ok: A Carnival Splendor hajón tűz ütött ki a Csendes-óceánon, miután egy hajógenerátor robbanását követően az elektromos rendszer meghibásodott.

Rövid történet: A hajó Long Beach–ből indult Mexikóba és már a mexikói Riviera partjai mentén haladt, amikor egy generátor robbanása tüzet okozott a gépházban. Az elektromos rendszer meghibásodott, és a hajó teljesen leállt. A hajó áram nélkül maradt, ami vízellátási és higiéniai problémákat okozott, amellett, hogy úgy kellett kötéllel elvontatni 4500 emberrel a fedélzeten. A mentőcsapatoknak és a haditengerészetnek kellett segítséget nyújtani a hajó evakuálásában. A balesetben nem történt halálos áldozat.

Kár nagysága: A tűz és a következő áramhiány jelentős károkat okozott a hajóban. A mentési és kártérítési költségek szintén jelentősek voltak, közel 100 millió dollárba került a mutatvány. Az utasoknak katonai helikopterrel vittek ételt, a jegyet pedig visszatérítették és ingyen körút lehetőségét biztosították. Az kérdéses, vajon mennyien vették igénybe egy ilyen élmény után.

 

2. Costa Concordia

Katasztrófa ideje: 2012. január 13.

Ok: A Costa Concordia óceánjáró hajó zátonyra futott az olasz Giglio sziget közelében, miután a kapitány vezetési hibát követett el.

Rövid történet: A Costa Concordia egy olasz luxushajó volt, amely a Földközi-tengeren járt. A hajó zátonyra futott, mert meg akarták nézni kicsit közelebbről a szigetet és sziklára futottak. Miután a kapitány túlságosan megközelítette a sziget partjait, és a hajó oldala súlyosan megsérült, ő az elsők között hagyta el a hajót. Később egyébként a Francesco Scottino névre  hallgató úriembert emberölés miatt elítélte a bíróság, 16 évet kapott. Az eseményben 32 ember vesztette életét, és több mint 4000 utast és legénységi tagot kellett evakuálni a hajóról. Ez a baleset a legnagyobb halálozással járó óceánjáró hajókatasztrófa volt azóta, hogy a Titanic elsüllyedt.

Kár nagysága: Az esemény jelentős környezeti és gazdasági kárt okozott, valamint jelentős jogi és biztonsági következményekkel járt a hajóiparban. A hajót vissza kellett vontatni Genovába. 5 évig tartott a teljes mentési folyamat.

 

3. Carnival Sunrise

Katasztrófa ideje: 2013. február 10-14.

Ok: A Carnival Sunrise (korábban Carnival Triumph) hajón tűz ütött ki az Atlanti-óceánon, miután egy generátor meghibásodott.

Rövid történet: A hajó a texasi Galvestonból indult Karib-tengeri körutazásra, amikor egy generátor meghibásodása tűzvészt okozott a gépházban. A tűz miatt a hajó teljesen áram nélkül maradt, így megszűntek a működő víz- és elektromos rendszerek is. A mentőakciók és az evakuáció nehézségekbe ütköztek az áramhiány miatt. Az eseményben nem voltak halálos áldozatok, de több mint 4000 ember volt a fedélzeten.

Kár nagysága: A tűzvész komoly károkat okozott a hajóban, és a vállalatnak jelentős költségeket jelentett a helyreállítás és az utazók kártérítése.

 

4. MS Oceanos

Katasztrófa ideje: 1991. augusztus 3-4.

Ok: Az MS Oceanos óceánjáró hajó a dél-afrikai partok közelében közlekedett. Miután a fedélzeti fővízvezeték megrepedt, a hajótestbe beszivárgott a víz. 

Rövid történet: Az MS Oceanos egy dél-afrikai luxushajó volt. Az utazás során a hajón vízszivárgás keletkezett a fedélzeti fővízvezeték megrepedése miatt. A hajó vezetése botrányos volt, mivel a kapitány és a legénység az utasokat magukra hagyta és lelépett a hajóról mentés nélkül. Végül más hajók és a dél-afrikai haditengerészet vette át a mentést. Szerencsére minden utas és legénységi tag túlélte a balesetet.

Kár nagysága: A hajó végül elsüllyedt, de előtte az utasokat és a legénységet sikeresen kimentették. Az eset komolyan károsította az Oceanos cég hírnevét és befolyásolta a dél-afrikai hajózási ipar szabályozását.

 

Azon morgolódom Ember, hogy ilyen nagy értékeket hogy lehet ilyen felelőtlen emberekre rábízni!

😒
TP Robi

 

5. SS Morro Castle

Katasztrófa ideje: 1934. szeptember 8.

Ok: Az SS Morro Castle óceánjáró hajó tűzvészt szenvedett New Jersey partjai közelében, miután máig ismeretlen okból gyújtogatás történt a hajón.

Rövid történet: Az SS Morro Castle egy luxushajó volt, amely az észak-amerikai partok mentén közlekedett. Az egyik éjszaka tűz ütött ki a hajón, amelyet gyújtogatás okozott. A tűz gyorsan terjedt, és a hajó elkezdett leégni. A mentőakciót nehezítették a tűz és a zűrzavar. Az eseményben több mint 130 ember vesztette életét.

Kár nagysága: A tűz okozta pusztítás komoly károkat okozott a hajóban. Az eset felhívta a figyelmet a tengerészeti biztonságra és a tűzbiztonsági intézkedésekre a hajózási iparban.

 

6. MV Wilhelm Gustloff

Katasztrófa ideje: 1945. január 30.

Ok: A német MV Wilhelm Gustloff hajót egy szovjet tengeralattjáró támadta meg a második világháború végén, és az ütközést követően elsüllyedt. Az okok között szerepel a hadműveleti tévedés és az ellenséges támadás.

Rövid történet: A hajó a Balti-tengeren menekülő civileket és menekülteket szállított. Becslések szerint mintegy 9000 ember vesztette életét, ezáltal a történelem legtöbb áldozatot követelő hajóbalesetévé vált.

Kár nagysága: A becsült károk közvetlenül nem számíthatóak.

 

7. MS Észtország

Katasztrófa ideje: 1994. szeptember 28.

Ok: Az MS Estonia autó- és személyszállító hajó hirtelen süllyedni kezdett a Balti-tengeren zajló viharos időjárásban. Az okok között szerepel a hajó orr-részének nyitva maradása és a vihar által okozott hullámok hatása.

Rövid történet: Az Estonia a Stockholmból Tallinnba tartó úton volt, és az éjszaka folyamán süllyedt el. A balesetben közel 850 ember vesztette életét.

Kár nagysága: Becsült károk: 500 millió USD.

 

8. RMS Britannic

Katasztrófa ideje: 1916. november 21.

Ok: Az óceánjáró hajó aknára futott, ami robbanást és elsüllyedést okozott.

Rövid történet: A Britannic, amely a White Star Line tulajdonában volt, az I. világháború alatt hadihajóként szolgált. Az egyik útja során az Égei-tengeren, Görögország közelében a németek által lerakott aknába futott bele. Bár az elsüllyedés során sokkal jobban felkészültek voltak a mentésre, mint a Titanic esetében, mégis 30 ember vesztette életét.

Kár nagysága: Bár a Britannic esete nem volt olyan súlyos, mint a Titanicé vagy a Lusitaniáé, a hajó jelentős károkat szenvedett, és ezért ide sorolható.

 

9. RMS Lusitania

Katasztrófa ideje: 1915. május 7.

Ok: A Lusitania óceánjáró hajót német tengeralattjáró, az U-20 torpedótámadása süllyesztette el a Keleti-tengeren, az első világháború során. Az okok között szerepel a német haditengerészet által elkövetett támadás és a hajó nem megfelelő fegyverzete, illetve annak hiánya. 

Rövid történet: Az RMS Lusitania az első világháború idején közlekedő luxushajó volt. Az U-20 német tengeralattjáró torpedót lőtt a hajóra, és az a robbanás következtében elsüllyedt. A támadás következtében több mint 1,100 ember vesztette életét, köztük voltak brit és amerikai állampolgárok is. Az incidens tovább fokozta az Egyesült Államokban a németek elleni harci kedvet, és később az Egyesült Államok is belépett a háborúba.

Kár nagysága: Az esemény politikai és diplomáciai következményekkel járt, valamint nagyban hozzájárult az Egyesült Államok részvételéhez az első világháborúban.

 

10. SS Eastland

Katasztrófa ideje: 1915. július 24.

Ok: Az SS Eastland óceánjáró hajó feldőlt a chicagói folyón, mivel túl sok ember volt a fedélzeten.

Rövid történet: Az SS Eastland egy chicagói folyóhajó volt, amely túl sok utast vitt fedélzetén egy kirándulásra a Michigan-tóra. Azonban a hajó feldőlt a kikötőben, és több mint 800 ember vesztette életét a balesetben. Ez az amerikai történelem legtöbb áldozatot követelő hajóbalesete.

Kár nagysága: Az esemény komoly hatással volt a chicagói közösségre és az ország egészére. Ez további előírásokat és biztonsági intézkedéseket eredményezett a hasonló balesetek elkerülése érdekében.

 

+1. Titanic

Katasztrófa ideje: 1912. április 14-15.

Ok: Az RMS Titanic óceánjáró hajó jéghegynek ütközött és elsüllyedt az Atlanti-óceánon.

Rövid történet: A Titanic az első útján volt,  Southamptonból New Yorkba tartott, amikor az éjszaka folyamán egy jéghegynek ütközött. A hajón nem volt kellő mennyiségű mentőcsónak, és a kommunikáció is nehézségekbe ütközött, ami a mentőakciókat is nehezítette. Az eseményben összesen több mint 1500 ember vesztette életét.

Kár nagysága: Az esemény komoly társadalmi és gazdasági hatást váltott ki. A hajó elvesztése mellett a tragédia elősegítette a hajózási szabályok és biztonsági intézkedések megerősítését.

Érdekesség: A Titanic katasztrófája nagy port kavart már megtörténte idején is és jó néhány rejtély övezi a történetet, így erről mi is külön cikkben emlékeztünk meg, amelyben a Titanic 3D-ben is láthatóvá válhat számunkra. Érdemes megnézni!

 

Fontos megjegyezni, hogy a károk pontos összege néha nehezen meghatározható, és az idő előrehaladtával további kutatások és információk állhatnak rendelkezésre, amelyek befolyásolhatják ezeket a becsléseket.

 

Számos hajókkal kapcsolatos cikket találhattok a tartalmaink között, a teljesség igénye nélkül felsorolunk néhányat. Természetesen ezek már nem katasztrófákról szólnak, úgyhogy érdemes ezekből is megtekinteni azokat, amelyek felkeltik az érdeklődésedet:

 

A felboríthatatlan hajó

Tatiana a 80 méteres szépség

Irisha, 51 méternyi kifinomult szépség! 

Az óceánok urai

Eladó mega jachtok

Milyen egy úszó luxuspalota?

Valóban egy igazi felfedezőt rejt ez a luxus jacht koncepció?

Új korszak kezdődik a balatoni hajózásban

 

Te voltál már tengerjáró hajón?
Tudsz úszni?
Maradt ki valami a listánkból?


Van véleményem, hozzászólok!


Oszd meg és uralkodj! ;)

A TP Portálon a TartalomKezelő színtéren 4 fő témacsoportunk van:

TP Luxury TP Motivátor TP Nagyvilági Érdekes TP Bolygó I. a Föld

Válassz a fenti témák közül, vagy nézd meg a SikerVeled.hu nyitó oldalát!


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás! Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!



Szerintem csatlakozz a sikerközösségünkhöz, mert akkor itt például egy teljesen másik felirat lesz számodra elérhető!

Regisztrálj most, akár 5000 Tőzsdearanypont kezdő egyenleggel indulhatsz, már 0 Ft-ért! Melyik a Te SikerKaraktered? - TP RobiDroidTP Robi


Oszd meg és uralkodj! ;)

Úgy érzed? Szólj hozzá...

Milyen témában olvasnál még?

TP Luxury

Luxus élmények a legbátrabb motivációs céljaidhoz.

TP Motivátor

Napi csekély mértékű használatra, mert a lényeg a gyakorlata.

TP Nagyvilági Érdekes

Értékes hírek egy forró ital mellé...

TP Bolygó I. a Föld

Jelenleg ez az egyetlen igazán otthonnak nevezhető bolygónk. Vigyázzunk rá!

 
 
 
TP SikerProfil TP SikerNavigátor TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde TP Pályázatok TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram TP Cég és Vállalkozás TP RobiDroid
TP SikerProfil
TP SikerNavigátor
TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde
TP Pályázatok
TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram
TP Cég és Vállalkozás
TP RobiDroid
 
 
 

TP SikerVeled.hu - Sütik / TP SikerVeled.hu - Cookies