Elkészült az első, teljes méretű digitális szkennelés a világ leghíresebb hajóroncsáról, a Titanicról, amelyről még a chatGPT-nek is volt véleménye. A mélytengeri térképezés segítségével elvégzett 3D-s vizsgálat lehetővé teszi, hogy a hajó egészét úgy lássuk, mintha az összes víz ki lenne szivattyúzva belőle. Az elképzelés szerint ez új fényt deríthet az 1912-ben elsüllyedt óceánjáró pontos sorsára. A cikkben pár új frissítés is található, amely az eredeti hírt kiegészíti.
Különleges érdekesség: A cikkben forgatható és zoomolható 3D-s modelleket is találsz!

Ha elnyeri a tetszésedet a tartalom, arra biztatunk, hogy mondd el véleményedet egy hozzászólásban. Megosztásodat pedig kifejezetten köszönjük! Sőt! Meghálálhatjuk? Használd a Markoló funkciót az extra Tőzsdearanypontok gyűjtéséhez! Siker, Veled! ;)


Titanic 3D
Forrás: Atlantic Productions/Magellan, YouTube, SikerVeled.hu


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás!Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!




A szkennelés a hajó teljes terjedelmét rögzíti, amely két részből áll: az orrból és a farból. Ezek 800 méteres távolságra vannak egymástól. Egy hatalmas, roncsdarabokkal borított terület veszi körül a törött hajót, ennek a beolvasását is meg kellett oldani ahhoz, hogy teljes képet kaphassunk az egykori helyzetről. A szkennelést a Magellan Ltd, egy mélytengeri térképezési vállalat és az Atlantic Productions végezte. Ez utóbbi cég vállalta, hogy dokumentumfilmet készít a projektről.

 

A kabinokban levő kádak és a medencék még mindig tele vannak vízzel!

😆
TP Robi

 

A búvárhajók, amelyeket egy szakértő csapat távolról irányított, több mint 200 órát töltöttek a roncs hosszának és szélességének vizsgálatával. Több, mint 700000 képet készítettek minden szögből, létrehozva egy pontos 3D-s rekonstrukciót. Nagyon nagy szükség volt erre, mert az óceán kitartó munkájának köszönhetően a roncs állapota folyamatosan romlik. A modern technológia segítségével lehetővé vált a mostani állapot „befagyasztása”, ezáltal a roncs tanulmányozásának ideje jelentősen megnövekedett.

Tutanhamon tőréhez hasonlóan, erről is készült egy-két érdekes (forgatható) 3D-s megjelenítés. Ezeket ide tesszük:





A Titanic elejéhez képest a hátsó rész úgy néz ki, mintha egy bomba robbant volna ott...

Egy 3D-s megjelenítés alapján, valahogy így nézhetett ki a hajó, amikor még minden a helyén volt:

 

A szakértők komoly áttörést remélnek ettől a lépéstől, amivel sikerülhet megértenünk végre mi is történt a Titanickal azon a végzetes éjszakán. Eddig úgy tudtuk, hogy jéghegynek ütközött, ez annál is valószínűbb, mert a frontális ütközést még a jégtörő hajók sem bírják, de - mondjuk - egy kis "ráfutás" sima ügy nekik A mostani munkának köszönhetően sokáig látható lesz a roncs úgy, ahogy eddig még soha. A tengeralattjárók és búvárok eddig csak pillanatképeket rögzítettek és a rossz látási körülmények miatt, a mélység homályában készült felvételek segítségével nem volt lehetséges visszaadni az igazi 3D-s látványt, ez csak a mai technikával sikerülhetett.

 

Hiányoltuk a belső tér képeit, de nem valószínű, hogy ezek felmérésére valamikor is sor kerülhet, mert egy 2006-os prognózis szerint 50 éven belül a Titanic teljesen elenyészik. A csapat egyik tagja, aki a felvételeket készítette, azt mondta, hogy most már illegális megérinteni a roncsot. Annyira törékeny lett, hogy törvényt hoztak annak érdekében, hogy a lehető leghosszabb ideig megvédjék. Szóval kétlem, hogy több felvételt látnánk belülről.

Jellemző, hogy máris előkerültek a szkeptikusok. A kommentelők szerint van néhány félresikerült pont...
1. A hajóorr nem "dugóhúzó" módjára süllyedt az óceán aljára. Közel függőleges irányban süllyedt el, majd mint a legtöbb elsüllyedt hajó, miután a víz alá került, ballasztja miatt helyreigazította magát, és majdnem pontosan a fenekére esett.
2. Végül a far ellenkező irányába nézett, mert amikor a hajótest kettéhasadt a felszínen, 180 fokkal megpördült a még mindig lebegő farrész, ahogy azt Thayer szemtanú leírta. Ellenkező irányba süllyedt el, és úgy landolt, ahogy elsüllyedt.
3. A cipők az óceán alján szétszórva találhatók... mindig párban. Ez azért van, mert ott nyugodott meg az elhunytak teste. A tengeri élet minden testdarabot felemésztett, kivéve a cipőket.

Nem tudhatjuk vajon mi is történhetett anno, de most a modern technika segítségével talán sikerül alaposan szemügyre venni és a hozzáértőknek a megfelelő következtetéseket levonni. Egyre több fény derülhet a múlt század egyik legnagyobb rejtélyére.


A Titanicról szóló hír egyébként nagy port kavart az online sajtóban, így írt róla a HVG, a BBC és az Index is, bár az akár általad is forgatható modell beágyazását egyelőre csak nálunk találhatod meg. Ha tetszett a tartalom, örömmel vesszük, ha Te is megosztod, illetve hozzászólsz az alábbi kérdések alapján:

Szerinted mi történt? Jéghegynek ütközött? Elbizakodottság? Emberi mulasztás?


Van véleményem, hozzászólok!


Oszd meg és uralkodj! ;)

A TP Portálon a TartalomKezelő színtéren 4 fő témacsoportunk van:

TP Luxury TP Motivátor TP Nagyvilági Érdekes TP Bolygó I. a Föld

Válassz a fenti témák közül, vagy nézd meg a SikerVeled.hu nyitó oldalát!


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás! Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!



Szerintem csatlakozz a sikerközösségünkhöz, mert akkor itt például egy teljesen másik felirat lesz számodra elérhető!

Regisztrálj most, akár 5000 Tőzsdearanypont kezdő egyenleggel indulhatsz, már 0 Ft-ért! Melyik a Te SikerKaraktered? - TP RobiDroidTP Robi


Oszd meg és uralkodj! ;)

Úgy érzed? Szólj hozzá...

Milyen témában olvasnál még?

TP Luxury

Luxus élmények a legbátrabb motivációs céljaidhoz.

TP Motivátor

Napi csekély mértékű használatra, mert a lényeg a gyakorlata.

TP Nagyvilági Érdekes

Értékes hírek egy forró ital mellé...

TP Bolygó I. a Föld

Jelenleg ez az egyetlen igazán otthonnak nevezhető bolygónk. Vigyázzunk rá!

 
 
 
TP SikerProfil TP SikerNavigátor TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde TP Pályázatok TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram TP Cég és Vállalkozás TP RobiDroid
TP SikerProfil
TP SikerNavigátor
TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde
TP Pályázatok
TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram
TP Cég és Vállalkozás
TP RobiDroid
 
 
 

TP SikerVeled.hu - Sütik / TP SikerVeled.hu - Cookies