A növények között rengeteg szempont szerint állíthatunk fel rangsort. Eleve elég szubjektív dolog, hogy ki melyiket gondolja a legszebbnek, a legillatosabbnak, de méretben is nagy lehet a szórás, magasság, szélesség, átmérő, esetleg súly szerint. Ezért a legnagyobb sem mindig egyértelmű. Ebben a cikkben most kiválasztottunk 10 virágot, de már a címnél megakadtunk. Valamilyen szempont szerint mindegyik különleges, így szerintünk ez a 10 legesleglegebb virág, vagy ha úgy tetszik a legvirágabbak...
A  videó angol nyelvű, de van hozzá magyar felirat! Egyébként egy 14 részből álló sorozat második része, ez is jelzi, hogy a virágok világa annyira gazdag, hogy képtelenség közülük csak néhányat kiemelni.

Ha elnyeri a tetszésedet a tartalom, arra biztatunk, hogy mondd el véleményedet egy hozzászólásban. Megosztásodat pedig kifejezetten köszönjük! Sőt! Meghálálhatjuk? Használd a Markoló funkciót az extra Tőzsdearanypontok gyűjtéséhez! Siker, Veled! ;)


amorphophallus titanum 2443620 1280
Forrás: Pixabay, SikerVeled.hu


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás!Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!




1. Titánbuzogány

top 10 virag amorphophallus titanum

 

  • Latin név: Amorphophallus titanum
  • Előfordulás: Indonézia, Szumátra és Jáva szigetek
  • Virágzási idő: Ritkán, általában évente, vagy kétévente
  • Gyakoriság: Nagyon ritka
  • Legenda:
    Amorphophallus titanum, más néven titánbuzogány. Ez a növény Indonéziában és Thaiföldön honos, és csak néhány évente virágzik, amikor egy hatalmas, büdös virágot bont ki, amely akár 3 méter magas is lehet. A titánbuzogány (Amorphophallus titanum) a kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozó növényfaj, melyet egyszerűen óriáskontyvirágnak is hívnak. Odoardo Beccari olasz botanikus fedezte fel 1878-ban Szumátrán. A latin név a görög amorphosz (formátlan), phallosz (pénisz) és titan (óriás) szavakból származik. Latin neve, az Amorphophallus titanum ígyhát lefordítva óriás torz péniszt jelent. Az 1990-es évek elején David Attenborough, a híres természettudós egy rövidebb nevet is adott neki amikor a “The Private Life of Plants” filmjét forgatta. Nem akarta a filmben az óriás torz pénisz nevet használni, ezért lerövidítette azt és egyszerűen titan arumként említette. Eredeti élőhelye nyugat-szumátra esőerdeinek 120-365 méter tengerszint feletti magasságú meredek hegyoldalai, de napjainkra néhány botanikus kert is büszkélkedik egy-egy példányával.

 

2. Szellemorchidea

top 10 virag dendrophylax lindenii

 

  • Latin név: Dendrophylax lindenii
  • Előfordulás: Florida Everglades, USA
  • Virágzási idő: Ritka, évente egyszer vagy ritkábban
  • Gyakoriság: Rendkívül ritka és veszélyeztetett
  • Legenda:
    Elfogadott szinonimák: Aeranthes lindenii, Polyradicion lindenii, Polyrrhiza lindenii A Dendrophylax lindenii. A szellemorchidea, Kubában, Nyugat-Indiában és Floridában nő, ahol három déli megyében ismert, hogy előfordul. A Ghost Orchid levéltelen, klorofill gyökerekkel, amelyek szürke-zöld színűek, rövid fehér jelölésekkel, melyek 3-5 mm szélesek és több mint 50 cm hosszúak. Május-augusztus folyamán a növények kis százaléka egy fehér virágot terem, ritkán kettőt, hasonló csészelevelekkel és szirommal. A labellum 3 karéjos, a középső lebeny háromszög alakú, két hosszúkás, kúpos lebeny szegélyezi. Ez az orchidea több fafajon nő, főleg keményfán, függőleges ágakon, valamint cipruskupolákban. Bár a Dendrophylax lindenii elterjedési területén is sebezhetőnek tekinthető, Floridában ez az orchidea veszélyeztetett, ahol az illegális gyűjtés és a vizes élőhelyek hidrológiájának megzavarása fenyegeti.

 

3. Óriás bűzvirág

top 10 virag rafflesia arnoldii

 

  • Latin név: Rafflesia arnoldii
  • Előfordulás: Délkelet-Ázsia (Indonézia, Malajzia)
  • Virágzási idő: Ritkán, és csak néhány napig
  • Gyakoriság: Nagyon ritka
  • Legenda:
    A gyakran holttestvirágnak nevezett Rafflesia arnoldii a világ egyik legnagyobb egyedi virágja. Amikor virágzik, gonosz aromát bocsát ki, hasonlóan a rothadt húshoz, vonzza a rovarokat, például legyeket és bogarakat, amelyek döghússal táplálkoznak. Ezek a hússzerető lények beporozzák a virágot, lehetővé téve, hogy egész Borneo esőerdőin keresztül elterjedjen. A Rafflesia arnoldii nem rendelkezik levelekkel, szárakkal, vagy gyökerekkel, egy parazita növény, amely a Tetrastigma nemzetségbe tartozó szőlőn nő. Tulajdonképpen egy élősködő, a szőlőtőkékben él, mint húsos szálak tömege, amelyek felszívják a vizet és a tápanyagokat a gazdaszervezetből. A gazdanövény kérgéből barna, káposztaszerű rügyek, úgynevezett knopok formájában nő ki, amelyek több napig virágoznak. A virágok öt lebenyűek, vöröses-barna, fehér foltokkal, és akár 1 m átmérőjűek. Egy hétig  pompáznak, és mindvégig rothadó hús illatát bocsátják ki. A ritka és veszélyeztetett raflézia szaporításával azóta próbálkoztak, hogy Stamford Raffles brit politikus és kalandor és Joseph Arnold brit orvos 1818-ban felfedezte Szumátrán, Bengkulu térségében. Tudományos nevét a parazita növény két felfedezője nevének összevonásával kapta. A Rafflesia arnoldiit Indonéziában 1993-ban egy elnöki rendelettel „ritka nemzeti virággá” nyilvánították. A növény hihetetlenül sajátos igényei miatt szinte egyetlen botanikus kertben sem termesztenek Rafflesia arnoldi-t, bár a HVG korábban már tudósított egy botanikus kert pédányáról, amely 204 év után virágot hozott, igaz ez "csak" 60 cm átmérőjű volt.

 

4. Kokia cookei

top 10 virag kokia cookei

Forrás: David Eickhoff from Pearl City, Hawaii, USA 

 

  • Latin név: Kokia cookei
  • Előfordulás: Hawai'i, USA
  • Virágzási idő: Ritka, sok évente
  • Gyakoriság: Veszélyeztetett és ritka
  • Legenda:
    A Kokia cookei egy kicsi, lombhullató fa, csak a Hawaii-szigetek nyugati Molokaʻi-szigetének alföldjén létezett. Feltehetően őshonos élőhelye a sziget nyugati végén található síkvidéki száraz erdők voltak. Ezt a polinéz telepesek 1000 körül kivágták, hogy helyet csináljanak a mezőgazdasági tevékenységnek, miközben néhány egyed tűzvörös virágai felkeltették figyelmüket. Az eredetileg talált három fa Mahana közelében, Puu Nana-tól északkeletre nőtt, körülbelül 200 méter tengerszint feletti magasságban. Bár az eredeti erdei ökoszisztémát elpusztították, a Molokaʻi kokiʻo kezdetben fennmaradt, ez arra utal, hogy volt némi toleranciája az élőhelyek változásával szemben, ez tette lehetővé, hogy a 19. századig fennmaradjon. A világ egyik legritkább és legveszélyeztetettebb növényfajának tartják, magyar elnevezést nem is találtunk róla. Még akkor is, amikor először találták meg az 1860-as években, csak három fát találtak. Az 1950-es években kihaltnak hitték, amikor az utolsó túlélő csemete is elpusztult. 1970-ben azonban egyetlen növényt fedeztek fel ugyanazon a Kauluwai birtokon, ahol az "utolsó" egyed nőtt, feltehetően az egyik korábban ott termesztett növény túlélő relikviája. Bár ez a fa 1978-ban tűzben megsemmisült, egy korábban eltávolított ágat oltottak a rokon és veszélyeztetett Kokia kauaiensisre. Jelenleg mintegy 23 oltott növény létezik.

 

5. A csodálatos Velvícsia

top 10 virag welwitschia mirabillis

 

  • Latin név: Welwitschia mirabilis
  • Előfordulás: Namíbia és Angola
  • Virágzási idő: Ritka, csak néhány napig
  • Gyakoriság: Nagyon ritka
  • Legenda: 
    Nem csak csodálatos, de több szempontból is egyedülálló növény a Dél-Afrikában, Namíbiában élő sivatagi velvícsia. 1859-ben fedezte fel egy osztrák botanikus, Friedrich Welwitsch (Loandában, Afrikában), akiről végül a latin nevét is kapta. Közeli rokonsága egyáltalán nincs, a leplesmagvúak (Gnetophyta) törzsébe tartozó velvícsiák (Welwitschopsida) osztályának egyetlen faja. Távolabbi rokonai a fenyőfélék és a cikászok – mert a nyitvatermők közé tartozik ő is. Ritkaságát fokozza, hogy kétlaki, hím és nőivarú példányai egyaránt léteznek. Különleges, termős virágait tobozszerű, fás pikkelyek takarják, de talán nem is ez a fő érdekessége. A velvícsia egyik kevésbé ismert neve a „sivatag polipja”. Bár nincs nyolc lába, két levelét a gyakran tapasztalható erős szél szétcincálja és darabokban rogynak földre. Ez pedig pont olyan látványt nyújt, mint a tengerfenéken fekvő polip. Mindössze két, egymással szembenálló levelet növeszt, ezek idővel szalagosodnak, rojtosodnak, így látszólag több, egymásba csavarodott levélkupacból áll a lombozata. Ez a két levél a velvícsia egész életében nő, akár 100-200 éven át is, hiszen ilyen fantasztikusan sokáig (más források szerint átlagosan 500-600 évet élnek, de egyes példányai 2000 évnél is idősebbek) elél ez a szokatlan különlegesség! Így a levelek hossza a 2-3, esetenként a 6 métert is elérheti! Egyszerű ennek a magyarázata: A sivatagban a csapadék fő forrása a ködszitálás, így a leveleket is ki kell használni a vízfelvétel szempontjából. Ezért levelei idővel vékony csíkokra hasadoznak szét, mintha a növénynek több, keskeny levele lenne: ezek a levelek veszik fel a hajnali párát. A szívósság, kitartás és ellenálló képesség szimbólumaként Namíbia címerében is helyet kapott.

 

6. Meszkalin kaktusz

top 10 virag peyote

 

  • Latin név: Lophophora williamsii
  • Előfordulás: Mexikó és déli Texas, USA
  • Virágzási idő: Évente, vagy ritkábban
  • Gyakoriság: Veszélyeztetett a túlzott gyűjtés miatt
  • Legenda:
    Kicsi, félgömb alakú, húsos kaktusz, amelynek alacsony, lekerekített részei sárga-fehér szőrszálakat hordoznak a csúcson. A természetben kavicsos agyagban és agyagos talajban nő szelíd lejtőkön, és részleges árnyékot igényel. A nyugati világ nagy részén illegális. Peyote, (Lophophora williamsii), vagy más néven mescal gomb, egy hallucinogén kaktusz faj (Cactaceae család). A Peyote csak a Chihuahua sivatag mészkő talaján található Dél-Texasban és Észak-Mexikóban. Az átlagosan körülbelül nyolc centiméter széles és öt centiméter magas peyote kaktusz teste puha, és a legtöbb esetben kékeszöld, vagy szürkészöld színű. Rendkívül lassan növekszik, 10–30 évig tarthat, amíg a növény először virágzik. Nyáron rózsaszín-fehér virágai vannak, és a gyümölcs csak a következő évben érik. A peyote jól ismert hallucinogén hatásairól; A növény legalább 28 (más források szerint 60!) alkaloidot tartalmaz, amelyek közül a legfontosabb a meszkalin. A peyote kiemelkedő szerepet játszik bizonyos észak-amerikai indián népek hagyományos vallási rituáléiban, valamint az indián vallás jelenlegi rituáléiban (sokat a hagyományos rituálékból adaptáltak). A szárított mescal gombok, vagy élő növények eladását, használatát, vagy birtoklását sok helyen törvény tiltja, bár számos terület mentességet biztosít a formális vallási rítusokban való használatra. Az amerikai indián vallásszabadságról szóló törvény (American Indian Religious Freedom Act, 1978) az elsődleges jogszabály, amely a peyote vallási felhasználását szabályozza az Egyesült Államokban.

 

7. Middlemist's Red

top 10 virag camellia japonica

 

  • Latin név: Camellia japonica 'Middlemist's Red'
  • Előfordulás: Eredetileg Kína, de ma már ritka
  • Virágzási idő: Kora tavasszal
  • Gyakoriság: Két ismert példány az egész világon.
  • Legenda:
    A "Middlemist Red" virág a közönséges kamélia (Camellia japonica) fajok legritkább fajtája. Érdekes módon a virágok valójában egyáltalán nem pirosak, inkább mély rózsaszínűek. Úgy gondolják, hogy napjainkra már csak kettő példány maradt a világon – az egyik Waitangiban, Új-Zélandon található, a másik pedig Devonshire hercegének télikertjét világítja meg Chiswickben, Nyugat-Londonban. A növényt 1804-ben gyűjtötte Kínában John Middlemist, a nyugat-londoni Shepherd's Bushból, aki a Kew Gardensnek adta. Innen eltűnt, de 1823-ban előkerült a növény, vagy egy leszármazottja, abban a kaméliagyűjteményben, amelyet Devonshire hatodik hercege a 300 láb hosszú (91 méteres) télikertben helyezett el, amelyet dédapja palladianus villájához, a Chiswick-házhoz adott. Az azóta eltelt 200 évben a villámcsapástól a teljes rombadőlésen keresztül a bombatalálatig számtalan megpróbáltatás érte a télikertet. A közel 12,1 millió fontba kerülő felújításnak köszönhetően láthatjuk virágozni ezt a ritkaságot.
    A Middlemist Red antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek előnyösek lehetnek a különböző típusú szív- és érrendszeri betegségekben és a rákban, többek között. Ennek a növénynek a virága természetes hidratáló a bőrön, mert olajsavban (hidratáló zsírsavban) gazdag. Kollagén-fokozó és antioxidáns tulajdonságai öregedésgátló előnyökkel járhatnak, így a bőr fiatalabbnak tűnik. Az olaj jótékony hatással lehet a hajra is, nedvessé és erőssé teszi, még a sérült szőrsejteket is helyreállítja. Úgy gondolják, hogy gyógyászati előnyökkel jár a gyomorbetegségek és bizonyos sérülések esetén is.

 

Javaslom Ember, hogy ne bántsátok a fákat, viseljetek inkább ilyen időtálló burkolatot, mint én!

😉
TP Robi

 

8. Jade szőlő

top 10 virag strongylodon macrobotrys

 

  • Latin név: Strongylodon macrobotrys
  • Előfordulás: Fülöp-szigetek
  • Virágzási idő: Rendszerint év közben, de ritkán
  • Gyakoriság: Veszélyeztetett
  • Legenda:
    A smaragd kúszónövényként is ismert jáde szőlőnövények (Strongylodon macrobotrys) annyira extravagánsak, hogy látnunk kell, ahhoz, hogy elhiggyük. A Jade szőlő látványos virágzatáról ismert, amely csillogó zöldeskék, karom alakú virágok lógó klasztereiből áll. A hatalmas, függőszerű fürtök csavarodó szárakra vannak felfüggesztve, viaszos zöld levelekkel.
    Erőteljes örökzöld hegymászó, akár 13 m-ig is felkúszik, szárait összefonva. A szárak fiatalon fényesek és lilászöldek, sötétbarnára keményednek, finoman hámló kéreggel. A levelek sötétzöldek, legfeljebb 12 cm hosszúak. Virágzata függő, axilláris, hengeres, legfeljebb 90 cm hosszú. Az egyes virágok karmai, viaszosak, színük a ragyogó akvamarintól a fényes jade zöldig változhat.
    A jáde szőlő természetes élőhelyét az erdőirtás és az általános pusztulás fenyegeti. Ez a növény csak a Fülöp-szigetek nedves folyóparti esőerdőiben nő. Virágainak lógó gyűjteménye 90 cm hosszúra nő, és élénk színük szürkületkor vonzza a beporzó denevéreket. Ezeket a virágokat ugyanis denevérek porozzák be, amelyek szürkületkor vonzódnak a virágok izzó fényességéhez. A denevér fejjel lefelé lóg, és megissza a nektárt a virágokból, miközben a feje tetejét a pollenhez simítja. Ezt a pollent ezután a következő virág nőstény részén hagyja, és megtörténik a beporzás. Ha a beporzás sikeres, a növény gyümölcsöt termel, amely dinnye méretűre is nőhet.

 

9. Youtan Poluo

top 10 virag youtan poluo

Forrás: Ismeretlen 

 

  • Latin név: Nem ismert. Kínai (Szanszkrit) neve Udumbara
  • Előfordulás: Tibet, Himalája
  • Virágzási idő: A legritkábban, 3000(!) évente 😲
  • Gyakoriság: Rendkívül ritka és veszélyeztetett
  • Legenda:
    Ázsia a csodák otthona, ám ezek közül is kiemelkedik a Youtan Poluo, a világ legritkábban virágzó növénye. Ezt a parazita apró virágot valójában Viet Linhben találták meg egy aroid pálmalevélen. A botanikusok még mindig nem tudják, hogy ez a növény moha, vagy gomba. A Ficus racemosa, Youtan Poluo, vagy Udumbara mindössze 1 mm átmérőjű, és ismert, hogy enyhe, mégis észrevehető szantálfa-szerű illatot bocsát ki. Elég finom és törékeny megjelenésű, de a virágok paraziták, és más levelektől függenek. Ezért meglehetősen lenyűgöző élettartammal rendelkezik.

 

Kíváncsi vagyok, melyik robot-kolléga leste ezt a növényt 3000 évig, mert ember nem, az biztos!

🤔
TP Robi

 

10. Rózsafüzérfa

top 10 virag ceropegia woodii

 

  • Latin név: Rosary Vine (Ceropegia woodii)
  • Előfordulás: Dél-Afrika
  • Virágzási idő: Egész évben, de ritkán
  • Gyakoriság: Gyakran termesztik, de vadon ritka
  • Legenda:

    Rózsafüzér növényként, rózsafüzér szőlőként, összefonódott szívekként, vagy szívfüzérként is ismert.

    1881-ben John Medley Wood, a durbani botanikus kert kurátora fedezte fel a fajt a Groenberg-hegy szikláin lógva, Nyugat-Fokföldön, Dél-Afrikában, 1800 láb magasságban. Tizenhárom évvel később, 1894-ben élő növényt küldött a Királyi Botanikus Kertbe, (Kew, Egyesült Királyság). A Kew-be küldött növény később virágzott, és a Curtis's Botanical Magazine 1900-ban megjelent egyik példányának anyagát szolgáltatta. Igénytelensége ellenére is szép megjelenése és elhanyagolással szembeni toleranciája ideális növénnyé tette kaspókban, lógatva történő dekorálásra. A karcsú virágai egy fordított rózsaszín vázához hasonlítanak. A cső végét részben finom, keresztezett lila sávok zárják le. Nem csoda, hogy a kolibrik is vonzódnak ezekhez a virágokhoz.

    Ez a növény 2017-ben elnyerte a Királyi Kertészeti Társaság kerti érdemdíját (Royal Horticultural Society's Award of Garden Merit)

Képek forrása: Pixabay, Wikimedia, Sikerveled.hu 

Neked melyik a kedvenc virágod?


Van véleményem, hozzászólok!


Oszd meg és uralkodj! ;)

A TP Portálon a TartalomKezelő színtéren 4 fő témacsoportunk van:

TP Luxury TP Motivátor TP Nagyvilági Érdekes TP Bolygó I. a Föld

Válassz a fenti témák közül, vagy nézd meg a SikerVeled.hu nyitó oldalát!


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás! Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!



Szerintem csatlakozz a sikerközösségünkhöz, mert akkor itt például egy teljesen másik felirat lesz számodra elérhető!

Regisztrálj most, akár 5000 Tőzsdearanypont kezdő egyenleggel indulhatsz, már 0 Ft-ért! Melyik a Te SikerKaraktered? - TP RobiDroidTP Robi


Oszd meg és uralkodj! ;)

Úgy érzed? Szólj hozzá...

Milyen témában olvasnál még?

TP Luxury

Luxus élmények a legbátrabb motivációs céljaidhoz.

TP Motivátor

Napi csekély mértékű használatra, mert a lényeg a gyakorlata.

TP Nagyvilági Érdekes

Értékes hírek egy forró ital mellé...

TP Bolygó I. a Föld

Jelenleg ez az egyetlen igazán otthonnak nevezhető bolygónk. Vigyázzunk rá!

 
 
 
TP SikerProfil TP SikerNavigátor TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde TP Pályázatok TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram TP Cég és Vállalkozás TP RobiDroid
TP SikerProfil
TP SikerNavigátor
TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde
TP Pályázatok
TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram
TP Cég és Vállalkozás
TP RobiDroid