1964. március 9-én gördült le a szállítószalagról az első Ford Mustang modell és április 17-én mutatták be először nyilvánosan, New Yorkban. A sorozatgyártás megkezdéséig viszont még olyan sok változtatást hajtottak végre, hogy többnyire 1965 első félévi modelljeként szokták emlegetni. Az azóta már a hetedik generációnál tartó fejlesztések eredményeként a modell folyamatosan megújul, egyre modernebb külső és belső jellemzi, de a Mustang kezdettől az autós világ meghatározó darabja volt, csak az első 18 hónapban több, mint egymillió példány talált gazdára.

Ha elnyeri a tetszésedet a tartalom, arra biztatunk, hogy mondd el véleményedet egy hozzászólásban. Megosztásodat pedig kifejezetten köszönjük! Sőt! Meghálálhatjuk? Használd a Markoló funkciót az extra Tőzsdearanypontok gyűjtéséhez! Siker, Veled! ;)


Ford Mustang (Embléma)
Forrás: Pixabay, SikerVeled.hu


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás!Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!




Érdekesség: A fenti videó kakukk tojás is egyben a logó tekintetében, hiszen a Shelby esetében a kobra jelenik meg a vágtató ló helyett. A legtöbb Mustang természetesen, ahogyan a legújabb elektromos fajták is, őrzik a klasszikus lovas logót. 

Lehet, hogy a tényleges forgalomba hozatal csak 1965-ben következett be, de a harmadik James Bond filmben, a Goldfinger-ben, 1964. szeptemberében már ez a jármű szerepelt. Nem a főhős vezette, Sean Connery egy másik autócsodával "csak" üldözte a Tilly Mastersont alakító Tania Mallet-et, aki egy 1964-es Ford Mustang kabrió kulcsát kapta. Azóta is megállíthatatlanul fejlődik a masina, mindíg újítanak, modernizálnak rajta valamit, anélkül, hogy az alapvető stílusjegyek komolyabban változnának. 2021-ben kijöttek az első teljesen elektromos változattal. Minden változik tehát, kivéve egy nagyon lényeges elemet és ez az ami eredetileg magyar. Igen, a vágtató lovat ábrázoló logóról van szó, melynek tervezője egy magyar születésű honfitársunk, Charles Keresztes volt.

Budapesten született és sokáig Magyarországon élt. Egészen fiatal korában elkezdett lovagolni, olyan szinten, hogy később az olimpiai lovascsapatba is bekerült, sőt a világháború idején is lovasosztagot vezetett. 1951-ben került ki Amerikába, ahol a Fordnál helyezkedett el illusztrátorként. A logó ötlete Philip T. Clark fejében született meg, akinek az ihletet a száguldó lovak látványa adta. Számtalan változatot készített, de az általa megálmodott figura túl magas volt ahhoz, hogy elférjen a hűtőrácson. Keresztes, aki lovas múltja mellett nagyszerű szobrász tudással is rendelkezett gipszből megalkotta azt az emblémát, amelyik a korábbiaknál laposabb volt, így már könnyedén elfért a hűtőrácson. Tervezőtársa, Waino Kangas faszobrot készített és ahogy mondani szoktuk, a többi már történelem.

 

Azt javaslom Ember, hogy ha te sem tanultál meg lovagolni, ülj be egy Mustang kormánya mögé! Az olyan, mintha egyszerre ülnél meg egy ménest!

😉
TP Robi

 

A típus egyik nagy hazai rajongója az a Kaáli Nagy Géza, akinek Dörgicsén található múzeumában mostantól bárki által megtekinthető a világ egyik legnagyobb és legegyedibb Mustang emblémája. Az 1,5 méteres alkotás javarészt régi Ford Mustang alkatrészekből készült 400 munkaóra során, Barta János szobrász a legendás ló szívét stílusosan egy dugattyúból alakította ki. A Kaáli Autó-Motor Múzeumban egy körbeforgatható talapzatra került a szobor. A talapzatot Nagy Péter restaurátor készítette régi Mustang-alkatrészekből. A januárban 80. születésnapját ünnepelt Kaáli professzor ötven évig élt az Egyesült Államokban, és hosszú évtizedek óta gyűjti a különleges autókat, motorokat.

 

 

A Ford Mustang és ennek következtében az ikonikus embléma is szédületes karriert futott be. Különleges élmény egy ilyen autó vezetése, a kezdeti példányoké csakúgy, mint a modern változatoké. Akinek van lehetősége mindenképpen próbálja ki, akinek nincs, az pedig látogasson el Kaáli professzor múzeumába, ahol számos egyéb érdekes részletet fedezhet fel! 



Neked van valamilyen hobbid?
Ültél már Ford Mustang-ban? Esetleg vezetted is?


Van véleményem, hozzászólok!


Oszd meg és uralkodj! ;)

A TP Portálon a TartalomKezelő színtéren 4 fő témacsoportunk van:

TP Luxury TP Motivátor TP Nagyvilági Érdekes TP Bolygó I. a Föld

Válassz a fenti témák közül, vagy nézd meg a SikerVeled.hu nyitó oldalát!


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás! Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!



Szerintem csatlakozz a sikerközösségünkhöz, mert akkor itt például egy teljesen másik felirat lesz számodra elérhető!

Regisztrálj most, akár 5000 Tőzsdearanypont kezdő egyenleggel indulhatsz, már 0 Ft-ért! Melyik a Te SikerKaraktered? - TP RobiDroidTP Robi


Oszd meg és uralkodj! ;)

Úgy érzed? Szólj hozzá...

Milyen témában olvasnál még?

TP Luxury

Luxus élmények a legbátrabb motivációs céljaidhoz.

TP Motivátor

Napi csekély mértékű használatra, mert a lényeg a gyakorlata.

TP Nagyvilági Érdekes

Értékes hírek egy forró ital mellé...

TP Bolygó I. a Föld

Jelenleg ez az egyetlen igazán otthonnak nevezhető bolygónk. Vigyázzunk rá!

 
 
 
TP SikerProfil TP SikerNavigátor TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde TP Pályázatok TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram TP Cég és Vállalkozás TP RobiDroid
TP SikerProfil
TP SikerNavigátor
TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde
TP Pályázatok
TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram
TP Cég és Vállalkozás
TP RobiDroid
 
 
 

TP SikerVeled.hu - Sütik / TP SikerVeled.hu - Cookies