A karácsony az egyik legfontosabb és legelterjedtebb keresztény ünnep, Jézus Krisztus születését ünnepli. Az ünnep azonban különböző kulturális és vallási hagyományokat is magában foglal, és az idők folyamán számos elem és szokás alakult ki körülötte.

Ha elnyeri a tetszésedet a tartalom, arra biztatunk, hogy mondd el véleményedet egy hozzászólásban. Megosztásodat pedig kifejezetten köszönjük! Sőt! Meghálálhatjuk? Használd a Markoló funkciót az extra Tőzsdearanypontok gyűjtéséhez! Siker, Veled! ;)


karacsony nyitokep
Forrás: Pixabay, SikerVeled.hu


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás!Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!

 

A karácsony eredete a kereszténység korai időszakáig nyúlik vissza. A Biblia szerint Jézus Krisztus Betlehemben született egy jászolban, és karácsony ünnepe azzal a céllal jött létre, hogy megemlékezzen erről a jelentős eseményről. Ennek a pontos dátuma azonban nem szerepel a Bibliában, emiatt az ünnep végleges dátuma az ezt követő évszázadok során alakult ki.

 Roman Feast Getty Museum


Eleinte a keresztények nem ünnepelték a karácsonyt különálló ünnepként. A karácsony december 25-i dátuma a 4. században kezdett elterjedni, amikor a római birodalom keresztény császára, Constantinus hivatalosan is elismerte a kereszténységet. Rómában, ahol a telek nem voltak olyan zordak, mint a messzi északon, a Szaturnália ünnepét – Szaturnusz, a mezőgazdaság istenének tiszteletére tartott ünnepet – ünnepelték, a téli napfordulót megelőző héttől kezdve és egy teljes hónapon át. A szaturnália hedonista időszak volt, amikor bőséges volt az étel és az ital, és a rendes római társadalmi rend felfordult. Egy hónapig a rabszolgák ideiglenes szabadságot kaptak, és egyenlő félként kezelték őket. Az üzleteket és az iskolákat bezárták, hogy mindenki részt vehessen az ünnepségeken. Szintén a téli napforduló idején a rómaiak a Juvenaliát, a Róma gyermekei tiszteletére rendezett ünnepet tartották. Emellett a felsőbb osztályok tagjai gyakran ünnepelték Mithra, a legyőzhetetlen nap istenének születésnapját december 25-én. Azt hitték, hogy Mithra, a gyermekisten egy sziklából született. Egyes rómaiak számára Mithra születésnapja volt az év legszentebb napja.

karacsony jezuska

 

De vajon valóban a karácsony az a nap, amikor Jézus megszületett?

 

karacsony mise

 

A kereszténység korai éveiben a húsvét volt a fő ünnep, Jézus születését nem ünnepelték. A negyedik században az egyházi tisztviselők úgy döntöttek, hogy Jézus születését ünneppé nyilvánítják. Sajnos a Biblia nem említi születési dátumát (erre a puritánok később rámutattak, hogy tagadják az ünneplés legitimitását). Bár egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy születése tavasszal történhetett (miért terelnének a pásztorok tél közepén?), I. Julius pápa december 25-ét választotta. Az általános vélekedés szerint az egyház azért választotta ezt a dátumot, hogy örökbe fogadja, magába szívja a pogány Szaturnália fesztivál hagyományait. Először a Születés Ünnepének nevezett szokás, 432-re Egyiptomban, a hatodik század végére pedig már Angliában is elterjedt. Azáltal, hogy a karácsonyt a hagyományos téli napforduló ünnepeivel egy időben tartották, a gyülekezeti vezetők növelték a karácsony népszerűsítésének esélyét, de lemondtak arról, hogy megszabják, hogyan ünnepeljék.

 

Christmas Tree

 

A középkorban a kereszténység nagyrészt felváltotta a pogány vallást. Karácsonykor a hívek templomba jártak, majd a mai fesztiválokhoz hasonlóan részeg, farsangi hangulatban, harsányan ünnepeltek. Minden évben egy koldust, vagy diákot koronáztak meg a „rossz uralkodás urává”, és a lelkes ünneplők alattvalói szerepet játszottak. A szegények a gazdagok házába mentek, és a legjobb ételüket és italukat követelték. Ha a tulajdonosok nem tesznek eleget, látogatóik nagy valószínűséggel huncutsággal terrorizálják őket. A karácsony az év azon időszaka lett, amikor a felsőbb osztályok a kevésbé szerencsés polgárok szórakoztatásával törleszthették valós, vagy képzelt „adósságukat” a társadalom felé.

 

A puritán Angliában, amikor Oliver Cromwell és csapatai 1645-ben elfoglalták azt, megfogadták, hogy megszabadítják a dekadenciától, és erőfeszítéseik részeként lemondták a karácsonyt. Később közkívánatra II. Károlyt visszahelyezték a trónra, és vele együtt visszatért a népszerű ünnep, de addigra a 17. század eleji vallási reform hullámai már megváltoztatták a karácsony ünneplésének módját Európában. A zarándokok, angol szeparatisták, akik 1620-ban érkeztek Amerikába, még Cromwellnél is ortodoxabbak voltak puritán hitükben.

 

A korai Amerikában - ennek eredményeként - a karácsony  nem is volt ünnep. 1659 és 1681 között a karácsony megünneplése valójában tiltott volt Bostonban. Bárki, aki karácsonyi hangulatba került, illetve ennek jeleit mutatta, öt shillingre büntették. Ezzel szemben a Jamestown településen John Smith kapitány arról számolt be, hogy a karácsonyt mindenki élvezte, és gyakorlatilag eseménytelenül telt el. Az amerikai polgárháború évei alatt az angol szokások kiestek, így a karácsony is. Valójában a karácsonyt csak 1870. június 26-án nyilvánították szövetségi ünneppé.

 

Santa

 

Nálunk a közelmúltban, a szocializmus idején - ateista rendszer lévén - megpróbálták háttérbe szorítani a karácsony ünnepét. Többek között úgy, hogy a karácsony másnapját munkanappá nyilvánították, átnevezték advent harmadik és negyedik vasárnapját arany- és ezüstvasárnappá és igyekeztek bevezetni a Télapó, vagy a Mikulás figuráját a Jézuska helyett. Ez a kísérlet a 60-as évek közepétől egyre inkább alábbhagyott, és a karácsony - ahogyan sokak szemében sajnos ma is - az ajándékvásárlásról kezdett szólni. Emellett még számos jellegzetessége van ünnepünknek, ahogyan arról már korábbi cikkünkben is írtunk, azt azonban nem szabad elfelejtenünk - római szokások, vásárlási láz ide vagy oda -, hogy a karácsony mindig a család és a szeretet ünnepe lesz és éppen ettől olyan fontos!

 

karacsony osszejovetel

 

A karácsony ünneplése:

A karácsony ünneplése számos hagyománnyal és szokással jár, amelyek különböző kultúrákban változhatnak, de vannak olyan szokások, amik azért általában mégis világszerte egyformák. Nézzünk is néhányat: 

 

Családi összejövetelek: A karácsony ma már nem csak Jézus és a kereszténység, hanem a családi együttlét és a szeretet ünnepe is. Eleinte templomokban, miséken részt véve, közösségben ünnepeltek az emberek. Ám az utóbbi évszázadokban már kialakult szokás az is, hogy a családok világszerte összegyűlnek ezekben a napokban együtt ünnepelni.

 

karacsony diszites 

 

Karácsonyfa-díszítés: Az örökzöld növények tisztelete már évezredek óta számos kultúra részei, így nem meglepő, hogy a karácsonynak is jellegzetes szimbólumává vált. Valószínűleg abból a középkori szokásból ered, miszerint egy fiatal fát vágnak ki, ezzel szimbolizálva Jézust, mint az ifjú élet feláldozását. A díszek és a fények szintén az élet szimbólumai, illetve a gömbdíszek egyesek szerint a paradicsomi tiltott gyümölcsöt jelképezik. Egyes helyeken még a szobanövényeket is feldíszítik...

 

karacsony ajandekozas

 

Ajándékozás: Az ajándékozás szokása ma már szerves része a karácsonynak. Ennek eredetét sok irányba vissza lehet vezetni, köthetjük a szokás kialakulását Szent Miklóshoz, Luther Mártonhoz, sőt, akár a római kori Szaturnália ünnepéhez is. Szenteste, vagy karácsony első napján az ünneplők ajándékokat adnak egymásnak, a szeretet és öröm kifejezéseként.

 

Karácsonyi ételek: A különböző kultúrákban más és más ételek járulnak hozzá az ünnepi hangulathoz, de általánosságban ilyenkor is - mint szinte minden nagyobb ünnepkor - jellemzően egy kiadós lakomával ünnepel mindenki.

 

Éjféli mise: Sok vallási közösség tart karácsonykor éjféli misét, amelyben megemlékeznek Jézus születéséről és az üdvözítő üzenetéről.

 

Karácsonyi dalok és énekek: A karácsonyi dalok és énekek szintén fontos részét képezik az ünneplésnek. A fenti videóban is ezekből hallhattok egy csokorra valót.

 

Fontos megjegyezni, hogy a karácsony nem csak a keresztény vallásban létezik. A keresztények mellett más vallások és kulturális hagyományok is megülik az év végét és az újév kezdetét. Példaként említhetjük a zsidó hanuka vagy a kínai újév ünnepeit.

Azon morgolódom Ember, hányan vannak még ma is, akik csak üzletnek tekintik a karácsonyt...

😒
TP Robi


Összességében a karácsony egy olyan ünnep, amely a keresztény vallásban a Megváltó születését ünnepli, de a világon számos kultúrában különféle szokásokkal és hagyományokkal társul, amelyekben mind a szeretet, az együttlét és az öröm kerül a középpontba. A karácsonyról (magyarosan) írtunk már régebben is egy cikket, illetve a témához érdekességképpen kapcsolódhat az  igazi Mikulás személyéről készült tartalmunk.

 

Óh igen, van még egy fontos dolog a számodra! Reméljük örömmel fogadod a kívánságunkat:

 

 

Örülök, hogy többen megosztjátok ezt a tartalmat! Nagyon kedves tőletek!

😊
TP Robi

 

Jelenleg a cikk olvasásának végére értél. Ha szeretnél nekünk segíteni, akkor egy megosztással biztosan tudnál, amit mi egyfajta ajándéknak is tekintenénk a részedről! Esetleg válaszolhatsz az alábbi kérdések egyikére is, ha van kedved:

Melyek a Te állandó szokásaid karácsonykor?
Te hogyan ünnepled a karácsonyt?


Van véleményem, hozzászólok!


Oszd meg és uralkodj! ;)

A TP Portálon a TartalomKezelő színtéren 4 fő témacsoportunk van:

TP Luxury TP Motivátor TP Nagyvilági Érdekes TP Bolygó I. a Föld

Válassz a fenti témák közül, vagy nézd meg a SikerVeled.hu nyitó oldalát!


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás! Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!



Szerintem csatlakozz a sikerközösségünkhöz, mert akkor itt például egy teljesen másik felirat lesz számodra elérhető!

Regisztrálj most, akár 5000 Tőzsdearanypont kezdő egyenleggel indulhatsz, már 0 Ft-ért! Melyik a Te SikerKaraktered? - TP RobiDroidTP Robi


Oszd meg és uralkodj! ;)

Úgy érzed? Szólj hozzá...

Milyen témában olvasnál még?

TP Luxury

Luxus élmények a legbátrabb motivációs céljaidhoz.

TP Motivátor

Napi csekély mértékű használatra, mert a lényeg a gyakorlata.

TP Nagyvilági Érdekes

Értékes hírek egy forró ital mellé...

TP Bolygó I. a Föld

Jelenleg ez az egyetlen igazán otthonnak nevezhető bolygónk. Vigyázzunk rá!

 
 
 
TP SikerProfil TP SikerNavigátor TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde TP Pályázatok TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram TP Cég és Vállalkozás TP RobiDroid
TP SikerProfil
TP SikerNavigátor
TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde
TP Pályázatok
TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram
TP Cég és Vállalkozás
TP RobiDroid
 
 
 

TP SikerVeled.hu - Sütik / TP SikerVeled.hu - Cookies