Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. Március 15-e 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep, s egyben a magyar sajtó napja, annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit.

Ha elnyeri a tetszésedet a tartalom, arra biztatunk, hogy mondd el véleményedet egy hozzászólásban. Megosztásodat pedig kifejezetten köszönjük! Sőt! Meghálálhatjuk? Használd a Markoló funkciót az extra Tőzsdearanypontok gyűjtéséhez! Siker, Veled! ;)


Macius15
Forrás: Pixabay, SikerVeled.hu


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás!Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!

 

Az 1848-as események emblematikus alakja Petőfi Sándor, akinek Nemzeti dala ma is megdobogtatja minden magyar hazafi szívét. A fenti videóban nem véletlenül tesz hitet a Kormorán együttes amellett, hogy: "A költő visszatér!"

A pesti Ellenzéki Kör, a fiatal értelmiségiek radikális csoportja 1848. március 5-én indította el aláírásgyűjtő mozgalmát a pozsonyi diétán, mégpedig Kossuth Lajos két nappal korábban beterjesztett felirati javaslatának támogatására.

Ez a javaslat többek között a közteherviselést, politikai jogegyenlőséget, népképviseletet és független kormányt követelt. Időpontul március 19-ét választották, mert ekkor tartották a József-napi vásárt, amelyet francia mintára reformlakoma követett volna Rákos mezején. A terv szerint ekkor akarták ismertetni a javaslat alapköveteléseit forradalmi jelszavakká tömörítő tizenkét pontot is, amelyet Irinyi József öntött formába.

 

Március 14-én este azonban megérkezett Pest-Budára az előző napi bécsi forradalom híre, és a Pilvax kávéházban összegyűlt ifjak cselekvésre szánták el magukat.

 

Március 15. - Magyarországon a forradalom és szabadságharc egyik kiemelkedő eseménye, amely jelentős mértékben hozzájárult a Habsburg Birodalom területén zajló forradalmi hullámhoz. A következőkben lássuk a márciusi események főbb mozzanatait:

 

Az események egyik kiemelkedő momentumaként Petőfi Sándor, a magyar költő és forradalmár, a Nemzeti Színházban felolvasta a "Nemzeti dal" című költeményét. A verse hangot adott a nemzeti egység iránti vágyakozásnak és a szabadságért folytatott harcnak.

 

Boldog vagyok, hogy megismerhettem a "Talpra magyar"-t!

😊
TP Robi

 

A Pilvax kávéházban történtek

A Pilvax kávéházban gyűltek össze azok a fiatal forradalmárok, köztük Petőfi Sándor, Jókai Mór és mások, akik a forradalom eszméit terjesztették. Itt született meg a 12 pont, amelyeket a forradalmi követeléseiknek megfogalmazására használtak.

 

A forradalmi vezetők összeállították a 12 pontot, amelyekben a politikai és polgári jogok, valamint a nemzeti önállóság elismerését követelték a Habsburg Birodalomtól.

 

Az Ünnepi Közgyűlés

Aznap délután az Ünnepi Közgyűlés résztvevői a 12 pontot és azok elfogadását követelték a Habsburgoktól. A tömeg hatalmas volt, és a követeléseket egyre határozottabban hangoztatták.

 

A Nemzetőrség kikiáltása

A Nemzetőrség kikiáltása és az ezzel járó fegyveres szervezkedés volt az egyik következő lépés. A forradalmárok fegyverekhez jutottak, és felkészültek a szabadságharcra.

 

A szabadságharc kezdete

Az esti órákban és éjszaka folyamán az emberek az utcákon tüntettek és harcoltak a rendfenntartó erők ellen. Majd kirobbant az utcai harcok sorozata, és március 15. a forradalom kezdetének napjává vált.

 

Ezek a történetek vezettek az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kibontakozásához Magyarországon. Az eseményeket azonban a Habsburgok kemény ellenállása és az orosz segítség beavatkozása tragédiává formálta, és a forradalom kudarcot vallott.

Történelmünk aranyló lapjain azonban mindenképpen tisztelő áhítattal említtetnek a márciusi ifjak és hősies tetteik. Hazánk újkori történelme sem feledkezett meg róluk, az 1990-es első szabad választások után megalakult Országgyűlés 1991. március 5-én, augusztus 20. és október 23. mellett harmadikként a nemzeti ünnepek sorába emelte március 15-t is. Ezen ünnep alkalmával előszeretettel osztjuk meg a Hungarikumokra vonatkozó tartalmunkat, kérlek csatlakozz ehhez a kezdeményezéshez Te is!

  

Te hogyan ünnepled március 15-ét? 


Van véleményem, hozzászólok!


Oszd meg és uralkodj! ;)

A TP Portálon a TartalomKezelő színtéren 4 fő témacsoportunk van:

TP Luxury TP Motivátor TP Nagyvilági Érdekes TP Bolygó I. a Föld

Válassz a fenti témák közül, vagy nézd meg a SikerVeled.hu nyitó oldalát!


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás! Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!



Szerintem csatlakozz a sikerközösségünkhöz, mert akkor itt például egy teljesen másik felirat lesz számodra elérhető!

Regisztrálj most, akár 5000 Tőzsdearanypont kezdő egyenleggel indulhatsz, már 0 Ft-ért! Melyik a Te SikerKaraktered? - TP RobiDroidTP Robi


Oszd meg és uralkodj! ;)

Úgy érzed? Szólj hozzá...

Milyen témában olvasnál még?

TP Luxury

Luxus élmények a legbátrabb motivációs céljaidhoz.

TP Motivátor

Napi csekély mértékű használatra, mert a lényeg a gyakorlata.

TP Nagyvilági Érdekes

Értékes hírek egy forró ital mellé...

TP Bolygó I. a Föld

Jelenleg ez az egyetlen igazán otthonnak nevezhető bolygónk. Vigyázzunk rá!

 
 
 
TP SikerProfil TP SikerNavigátor TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde TP Pályázatok TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram TP Cég és Vállalkozás TP RobiDroid
TP SikerProfil
TP SikerNavigátor
TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde
TP Pályázatok
TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram
TP Cég és Vállalkozás
TP RobiDroid
 
 
 

TP SikerVeled.hu - Sütik / TP SikerVeled.hu - Cookies