TP TőzsdeSzótár: 

Mi az osztalék?

 

A társaság éves adózott nyereségéből a részvényest egy-egy részvénye után megillető hozam, részesedés. Az osztalékhoz sok kapcsolódó információ tartozik, ezért itt kicsit jobban körbe járjuk a témát:

Ha valaki valamely gazdasági társaságban tulajdonosi részesedéssel rendelkezik, akkor a társaság alapszabálya alapján jogosult lehet arra, hogy a társaság adott évben elért adózott eredményéből meghatározott arányban részesedjék. Az osztalék a vállalat kifizetése a részvényesei felé, amelynek mértékéről rendszerint a közgyűlés dönt. Az osztalék után a kifizető társaság automatikusan levonja az osztalékadót, amely mértéke tőzsdére bevezetett társaságok (részvénytársaság) esetében jelenleg 15%. A levont adóról év végén az adott részvénytársaság küld igazolást.
Mi az a nettó osztalék?

(Az éppen aktuális adók mértéke a fentitől lehet különböző, hiszen egy esetleges módosítást követően ez a tartalom nem fog automatikusan módosulni.)

Osztalékot általában azok az ügyfelek kaphatnak a bankjuknál/brókercégüknél, akik szükséges adataikat (adóazonosító jel, születési név, stb.) hiánytalanul rendelkezésre bocsátják, és a KELER Zrt. által végzett tulajdonosi megfeleltetés után a kifizető társaság felé jelentésre kerülnek. Külföldiek esetében a kettős adóztatásról szóló egyezményeket is figyelembe kell venni.

 

Az osztalékfizetés tekintetében az alábbi napokat kell kiemelten figyelembe venni:

E-7 nap: az utolsó kereskedési nap: az osztalékfizetés esedékesség napját (E nap) megelőző 7. elszámolónapon lehet a BÉT-en utoljára osztalékszelvénnyel részvényt vásárolni.

E-6 nap: az osztalékfizetés esedékesség napját megelőző 6. elszámolónapon már csak osztalék szelvény nélkül lehet részvényt vásárolni, illetve ezen a napon már eladhatóak a korábban osztalékszelvénnyel vásárolt részvények.

E-5 nap: az osztalékfizetéssel kapcsolatos fordulónap, aki az E-5 nap végén az értékpapír tulajdonosa az jogosult az osztalékra. (Ez a részvények T+2 napos elszámolásából adódik, azaz az E-7 napon megvett értékpapír az E-5 napon lesz a vevő tulajdona.)

E-nap: az osztalékfizetés napja.

 

Egy MOL (Blue Chip) osztalékfizetési példán (2020-2021) keresztül ez így néz ki:

A Ptk. alapján a részvénytársaságnak a saját részvényre eső osztalékot az osztalékra jogosult részvényeseket megillető részesedésként kell – részvényeik névértékének arányában – számításba venni. Nyilván egy nagyrészvényes esetén az osztalékból származó bevétel sokkal jelentősebb, mint a kisbefektetők körében. (Ettől függetlenül számíthat jó bevételi forrásnak!)

Az osztalékfizetés kezdő napja: 2021. augusztus 18. A Mol Nyrt. az osztalékfizetést megelőzően tulajdonosi megfeleltetést rendel el, melynek fordulónapja (a tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja) 2021. augusztus 11. Ennek megfelelően a 2020. évi osztalékra jogosító MOL részvényeket utoljára 2021. augusztus 9-én lehet vásárolni a Budapesti, valamint a Varsói Értéktőzsdén T+2 napos elszámolás esetén (ex-kupon nap: 2021. augusztus 10.).

((2022-ben egyébként komoly növelést szavazott a MOL közgyűlése az osztalékot illetően. Ettől függetlenül aki nem hosszú távra tervez, azoknál az árfolyamkockázat is nehezebben kalkulálható.))

Osztalékra azok a természetes és jogi személyek jogosultak, akik a tulajdonosi megfeleltetés fordulónapján a részvények tulajdonosai, és számlavezetőjük kérte részvénykönyvi bejegyzésüket. Az osztalékhoz való jog az osztalékfizetés kezdő napjától számított 5 év elteltével évül el. Az osztalék 2021. augusztus 18-a után történő felvétele esetén a társaságot kamatfizetési kötelezettség már nem terheli.

A MOL a BÉT weboldalán is közzétette a fentiekhez kapcsolódó osztalékfizetési dokumentumát.

A fenti példa segíthet megérteni, hogy az osztalékhoz mennyi ideig kell tartani a részvényt és mi szükséges ehhez. Az elszámolós (E-x, E) napokra (lásd fent), határidőkre és teendőkre érdemes odafigyelni.


További kapcsolódó:

Mi a részvény osztalékhozam?

Mi az osztalékhozam?

Mi az osztalékrészvény?

Mi az osztalékfizetési ráta / hányad?

Mi az osztalékjogosultság?

Mi az az osztaléktartalék?

Mi az osztalékgarancia?

Mi az osztaléklevonás?

Mi az az osztalékelsőbbségi részvény?

 

 

A későbbiekben bővíteni fogjuk a fenti leírást. Akár TE is könnyedén segíthetsz kiegészíteni a fenti információkat!
Vedd fel bátran velünk a kapcsolatot, vagy leírhatod a javaslatodat az Ötlet- és Hibabejelentőnél!

Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás! Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!

Tanulásért járó tőzsdearanypontok!

Vissza: TP TőzsdeSzótár


Bízunk benne, hogy sikerült segítenünk ezen ( Osztalék ) szó / kifejezés jelentésével kapcsolatban. TőzsdeSzótár: Keress és értékekre találsz!
Ha úgy érzed, hogy segítettünk, akkor egy LIKE-ot, vagy pozitív hozzászólást örömmel elfogadnánk tőled! Számíthatunk rád?
Ha jobbá tennéd a tőzsdeszótárt a "Mi az osztalék?" kérdésre adott választ illetően, akkor a javaslatodat a Hibabejelentőnél könnyedén jelezheted felénk.

Tudásodat elmélyítheted ingyenes alapozó, illetve haladó tőzsdetanfolyamunkon. Fedezd fel a Pénzügy és Tőzsde színteret!


 


A tartalom elolvasásáért, tanulásért Tőzsdearanypont szerezhető, ha már TE is regisztrált felhasználónk vagy!

 

Tipp: Jelentkezz be a -nál, vagy regisztrálj! - TP RobiDroidTP Robi

 

Az induló SikerKarakteredet a regisztrációnál választhatod ki:

 

Csatlakozom a
TP SikerKözösséghez!

 


Legtöbbször - TOP 10 - ezeket néztétek:

 


A tőzsdeszótárat folyamatosan fejlesztjük! Szeretnél segíteni?
Vedd fel a csapatunkkal a kapcsolatot! - TP RobiDroidTP Robi


Úgy érzed? Szólj hozzá...

TP SikerProfil TP SikerNavigátor TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde TP Pályázatok TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram TP Cég és Vállalkozás TP RobiDroid
TP SikerProfil
TP SikerNavigátor
TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde
TP Pályázatok
TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram
TP Cég és Vállalkozás
TP RobiDroid
 
 
 

TP SikerVeled.hu - Sütik / TP SikerVeled.hu - Cookies