Rólad van szó, nem pedig egy Földön kívüli űrlényt vezetnek körbe az ISS fedélzetén. A fárasztó poént TP Robira hagyva, egy izgalmas és nagyon részletes videót láthatsz, amelyhez örömmel írok pár gondolatot a videó alatt. Alapvetően a látvány lesz a lényeg, az információk többsége angolul van, de a leírással együtt nézve, illetve alap nyelvtudással érhető. Az ISS (International Space Station) a Nemzetközi Űrállomás rövidítése, hívójele: Alpha.

 

Ha elnyeri a tetszésedet a tartalom, arra biztatunk, hogy mondd el véleményedet egy hozzászólásban. Megosztásodat pedig kifejezetten köszönjük! Sőt! Meghálálhatjuk? Használd a Markoló funkciót az extra Tőzsdearanypontok gyűjtéséhez! Siker, Veled! ;)


TP Siker, Veled: Idegenvezetés a Nemzetközi Űrállomáson
Forrás: ISS, YouTube, MD, SikerVeled.hu


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás!Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!



 

ÚJ, izgalmas tartalmak a témában: A SpaceX szuper szimulátort készített, amelyet a START gombbal itt az oldalon TE is kipróbálhatsz! Esetleg nézz meg egy szuper animációt a Nemzetközi Űrállomás összeépítéséről!

Egyre több tartalmunk szól az űr felfedezéséhez köthető témákról. Ennek miértjére később derülne fény, most csak annyit mondanék, hogy TP Robinak is van hozzá némi köze. Láthattál már videót, hogyan néznének ki az áttetsző rakéták, illetve a TP Portál is felvette a Nagyvilági Érdekes témájú tartalmai közé, ahogyan a SpaceX Dragon először juttat embert a Nemzetközi Űrállomásra (Wikipedia), illetve azt is megtudhattad, hogy miért maradna fent TP Robi neve a Marson, ha esetleg a bolygónk valamiért megsemmisülne. Ez persze reméljük nem következik be egyhamar.

Igen, TP RobiTP Robi kérdése jön, ha már közbevág:

Ha a Föld az űrben van, az űrlényt pedig definiálhatjuk úgy, hogy az űrben él, akkor TE is űrlény vagy?

🤔
TP Robi


A kérdésre Te is válaszolhatsz egy hozzászólásban! Személy szerint kíváncsi vagyok, hogy ez alapján hány hozzászóló ismeri el Robi felvetése alapján, hogy ő is űrlény. Be kell, hogy valljam a kérdésben lévő érvelés alapján, szerintem én is az vagyok...

 

Visszatérve az ISS túrához a fenti videóban egy részletes idegenvezetésen vehetünk részt, ráadásul az alapvetően biztonságos és kényelmes otthonunkból. A kaland a Colombus nevű modulból indul. (A jobb szemléltetés kedvéért az aktuális helyszínt, ahol járunk, többször is megmutatják nekünk egy iPad segítségével.) Látható, hogy ezt a modult is úgy tervezték, hogy sok kapcsolódási, dokkolási lehetősége van a további bővítés miatt. Az "irányok" megtalálása nem mindig egyszerű, mondja a hálófülkéknél, amelyek főként rögzített hálózsákok. A súlytalanságban ugyebár nem kell attól tartani, hogy elfekszi az ember magát. Sokkal valószínűbb lenne, hogy "ellebeg", ezért is jó a rögzített alvóhely. :)

Az az első pillanatban látható, hogy gyakorlatilag nincs "padlónak" kialakított hely és minden irányban számítógépek, eszközök, és tárolórekeszek vannak. Nagyon komplex és sokrétű kutatás zajlik az űrben, így nem meglepő, hogy sok műszer található a fedélzeten - főleg a laborban.

Ezt követően a konyhát látjuk, ahol kapunk pár információt arról, hogy érdemes óvatosan kinyitni az ételtartó zacskót, különben sok takarítást igényel. Szerencsére porszívó is van az űrállomáson. Az asztalt főként az ételek készítéséhez használják, nem pedig azért, hogy körbeüljék. Számomra az volt itt érdekes, hogy az ételmelegítő nem egy klasszikus mikróra, hanem inkább valami bőröndre hasonlított.

Láthatunk egy nagy tároló modult is, amelyről kiderült, hogy a szemetet is ott tárolják. A hónapok alatt nyilvánvaló, hogy sok szemét is keletkezik és természetesen a világűrbe nem szemetelünk. (Egy kilőtt Tesla roadster most nem tudom hirtelen, hogy minek minősül...)

Minden vizet újrahasznosítanak - mondja - mielőtt a fürdőszobát mutatja be. Van ennek az "űrWC-nek" valami varázsa, de az látszik, hogy főként nem a komfortról szól a történet, de a kellő praktikussága megvan ahhoz, hogy a funkcionalitás semmiképpen se szenvedjen csorbát. Kevésbé hasonlított az Agymenők sorozatban (The Big Bang Theory) látható űrWC-re, de gondolom jobban is működött.

Az egyik személyes kedvencem a kupola rész, ahonnan több ablakból is gyönyörű kilátás van a Földre és az űrállomás többi részére. Egyszerűen: Lenyűgöző. Természetesen a "laposföld" hívők most biztosan mentálisan szédülnek... :)

Idegenvezető űrhajósunk megszomjazott, így - szerencsére - azt is láthatjuk, ahogyan az "űrkulacsot" megtölti magának vízzel. (Az űrben egyébként az izmok könnyen elsorvadnak, ha nincsenek használatban, így fontos, hogy a fizikai erőnlétet biztosító készülékek is rendelkezésre álljanak.) Pár "űrbukfencet" követően az orosz részekre ("russian segment") térünk át. Egy kicsit szűkebbnek tűnik a tér... persze biztosan van előnye és hátránya is.

A videó sajnos egy kicsit befejezetlenül ért véget, amelynél nem találtuk a folytatást. Ha te esetleg igen, kérlek írd meg, akár itt a lap alján a hibabejelentő gyors kitöltésével, vagy legalul a Kapcsolat gombra kattintva. Számomra - persze laikusként - az volt furcsa nagyon, hogy gyakorlatilag minden résznél "nyitott ajtók" voltak az űrállomáson. Semmi automata zsilipkapu, ahogyan azt a SCI-FI filmekben általában látni. Ha az egyik modul megsérülne, elképzelhető, hogy pillanatok alatt eltűnne a levegő... Tévedek?

Kis túlzással, de mi mind űrhajósok vagyunk! Én is, te is. Az űrhajónk amilyen hatalmas, olyan pici is. Száguldunk vele a nappal együtt a tejútrendszerben. A neve: Föld. Vigyázzunk rá!

Köszönöm, hogy válaszolsz az alábbi kérdésekre, megosztod velem és a TP Közösségével a véleményedet, illetve örülök, hogy elolvastad a videó megtekintése után, vagy azzal szinkronban ezt az írást! Szép napot és további kellemes űrutazást az adott térben és időben! :)



TP Robi felvetése alapján, elfogadod, hogy TE is űrlény vagy?
Melyik része volt számodra a legizgalmasabb a videóban?
Te kipróbálnád a súlytalanságot?


Van véleményem, hozzászólok!


Oszd meg és uralkodj! ;)

A TP Portálon a TartalomKezelő színtéren 4 fő témacsoportunk van:

TP Luxury TP Motivátor TP Nagyvilági Érdekes TP Bolygó I. a Föld

Válassz a fenti témák közül, vagy nézd meg a SikerVeled.hu nyitó oldalát!


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás! Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!



Szerintem csatlakozz a sikerközösségünkhöz, mert akkor itt például egy teljesen másik felirat lesz számodra elérhető!

Regisztrálj most, akár 5000 Tőzsdearanypont kezdő egyenleggel indulhatsz, már 0 Ft-ért! Melyik a Te SikerKaraktered? - TP RobiDroidTP Robi


Oszd meg és uralkodj! ;)

Úgy érzed? Szólj hozzá...

Milyen témában olvasnál még?

TP Luxury

Luxus élmények a legbátrabb motivációs céljaidhoz.

TP Motivátor

Napi csekély mértékű használatra, mert a lényeg a gyakorlata.

TP Nagyvilági Érdekes

Értékes hírek egy forró ital mellé...

TP Bolygó I. a Föld

Jelenleg ez az egyetlen igazán otthonnak nevezhető bolygónk. Vigyázzunk rá!

 
 
 
TP SikerProfil TP SikerNavigátor TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde TP Pályázatok TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram TP Cég és Vállalkozás TP RobiDroid
TP SikerProfil
TP SikerNavigátor
TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde
TP Pályázatok
TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram
TP Cég és Vállalkozás
TP RobiDroid