A SpinLaunch, amely alternatív módszert épít űreszközök pályára állítására, a múlt hónapban hajtotta végre egy prototípus első próbarepülését Új-Mexikóban. A cég olyan kilövőrendszert fejleszt, amely a kinetikus energiát használja elsődleges módszerként a talajról való felemelkedéshez – egy vákuumzáras centrifugával, amely a rakétát a hangsebesség többszörösével forgatja, mielőtt elengedné.

Javaslom, hogy nézd meg a videókat, amelyek között olyat is találsz, amely szerint ez az egész csak átverés! A cikk alatti (Facebook) megjegyzéseknél nyugodtan megírhatod, hogy Te mit gondolsz erről!

 

Ha elnyeri a tetszésedet a tartalom, arra biztatunk, hogy mondd el véleményedet egy hozzászólásban. Megosztásodat pedig kifejezetten köszönjük! Sőt! Meghálálhatjuk? Használd a Markoló funkciót az extra Tőzsdearanypontok gyűjtéséhez! Siker, Veled! ;)


TP Siker, Veled: A végtelenbe és tovább
Forrás: SpinLaunch, SikerVeled.hu

 


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás!Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!




Frissült a tartalom! 2022-es fejleményekről pár sor és egy videó itt.

Mint minden új dolognak, természetesen ennek is vannak ellenzői. A szkeptikusok és kételkedők érveiről pedig itt láthattok egy videót.

A Jonathan Yaney által 2014-ben, startupként alapított SpinLaunch október 22-i sikeres tesztje az új-mexikói Spaceport America-ban jelentős mérföldkövet jelent a vállalat és talán az űrkutatás fejlődésében is.

Ez egy gyökeresen más módszer a lövedékek és hordozórakéták hiperszonikus sebességre gyorsítására egy földi rendszerrel” – mondta a cég vezérigazgatója a CNBC-nek. Valóban elgondolkodtató, hány óra hosszát kellene kalapácsvetést néznünk, hogy hasonlóan paradigmaváltó gondolataink támadjanak. „Ez egy olyan vállalat és egy űrkilövő rendszer felépítéséről szól, amely nagyon magas ütemben lép be a kereskedelmi piacokra, és az iparág legalacsonyabb költségén indul.

A tesztelés részeként elkészült szerkezet egyelőre a tervezett gyorsító méretének egyharmadát éri el, de még így is magasabb, mint a Szabadság-szobor (New York). A vállalatnak ez a méret a technológia működőképességének bizonyításához volt szükséges. Nem mellékesen a prototípus létesítésével sikerült az esetleges hibalehetőségek 90%-át kiküszöbölni.

A vákuumkamra egy forgó kart tart, amely nagy sebességre gyorsítja a lövedéket, majd „kevesebb, mint egy ezredmásodperc alatt” elengedi a járművet az indításhoz. „Lényegében hitelesíthetjük aerodinamikai modelljeinket arra nézve, hogy milyenek lesznek orbitális hordozórakétáink, és ez lehetővé teszi számunkra, hogy új technológiákat próbáljunk ki a kioldó mechanizmusok terén”. A szuborbitális lövedék körülbelül 3 méter hosszú, de „olyan gyorsan megy, amennyire az orbitális rendszernek szüksége van, ami sok ezer km is lehet óránként” – tette hozzá Yaney.

Az könnyen elképzelhető, hogy brutális centrifugális erők lépnek fel és a kioldás időzítése is kulcsfontosságú tényező a sikeres kilövést illetően.

Az tuti, hogy ilyen centrifugális erőt így egy ember sem bírna ki...

😏
TP Robi


Óriási a távlat és a lehetőség, hiszen a most végrehajtott első szuborbitális repülés a gyorsító majdani teljes teljesítményének körülbelül 20%-át használta fel az indításhoz, és még így is közel háromezer méteres tesztmagasságot ért el. Míg az első tesztrepülő járműben nem volt rakétahajtómű, a SpinLaunch azt tervezi, hogy a későbbi tesztrepüléseken ezt és más belső rendszereket is hozzáad. A vállalat azt is tervezi, hogy visszaszerzi és újrafelhasználja járműveit. (A SpaceX-hez hasonlóan, ők is rájöttek, hogy ennek sok előnye van.) Ezt az elsőt is visszaszerezte „és az abszolút repülhető”. A jelenlegi tesztprogramja szerint a cég körülbelül 30 szuborbitális tesztrepülést hajt végre az elkövetkező hat-nyolc hónapban az Űrport Amerikából.

 

Miért is olyan nagy jelentőségű a fejlődésnek ezen iránya?

A hagyományos rakéták nagy nyomásfokozót használnak, jellemzően több hajtóművel, hogy felemelkedjenek a talajról. Ez azt jelenti, hogy a rakéta tömegének nagy része felszálláskor üzemanyag, és teljes tömegének csak kis százaléka áll rendelkezésre hasznos teher szállítására. Az újszerű megközelítésnek célja a „rakéta egyenlet” megfordítása, mondta Yaney, ami „drámai” lenne a rakéta méretének, valamint bonyolultságának és költségének csökkentésében. A SpinLaunch orbitális járművének kialakítása körülbelül 200 kilogramm hasznos terhet képes pályára vinni, ami néhány kis műholdnak felel meg. A közeljövőben véglegesítik a megállapodást az első orbitális kilövőrendszer elhelyezéséről, Yaney pedig megjegyezte, hogy az nem az Űrkikötőben, hanem egy „partmenti helyen” lesz és erről egyelőre csak annyit árult el, hogy „ez egy olyan hely, amelynek napi tucatnyi indítást kell támogatnia.

 

Elon Musk mit fog szólni ehhez? Lenne számára pár ötletem... Mikor tudok majd vele beszélni?

🤔
TP Robi


A lécet jó magasra tették, de úgy tűnik a nem is olyan távoli jövőben rohamosan fejlődhetnek az űr felfedezésének eszközei. 

Az alábbi videó betekintés nyújt abba a folyamatba, ahogyan a SpinLaunch a tipikus repülési tesztjeit végzi. Az új-mexikói Spaceport America-ban található Suborbital Accelerator egy földi alapú, elektromos meghajtású kinetikus indítórendszer, amely óránként több ezer kilométerre gyorsítja a 3 méteres repülési tesztjárművet, így juttatva el a légkör magasabb rétegeibe. Az Orbitális Indítórendszerhez szükséges kulcsfontosságú összetevőkből álló Suborbital Accelerator jelentős mérföldkő a SpinLaunch történetében, általa a cég komoly lépéssel került közelebb alapvető céljához, hogy alacsony költségű, fenntartható hozzáférést biztosítson leendő ügyfeleinek az űrhöz.



 

 



ZoltánSzikra Zoltán kiegészítése: Véleményem szerint ezzel a technológiával nem csak műholdakat, hanem alkatrészek sokaságát indíthatjuk majd útnak, amelyeket összeépítve egyre komolyabb űrjárműveket, szállodákat és űrkomplexumokat hozhat létre az emberiség. A SpaceX és a SpinLanch technológiáit együtt nézve, a világűr modern meghódítása nagyon komoly mérföldkövekhez jutott, pedig ez még csak a kezdet! Persze a SpaceX már sokat bizonyított, de a SpinLanch kapcsán már nekem is vannak kételyeim... Könnyen lehet, hogy átverés!

Egyre komolyabban birtokba vehetjük a világűrt! Készült több érdekes tartalmunk is a témában. A TK Nagyvilági Érdekes kategóriában találod ezeket, de párat itt is megemlítenénk. Láthattál áttetsző rakétakilövést, illetve bemutattunk egy ISS dokkolási szimulátort, amelyet TE is kipróbálhatsz, ráadásul ha nehéznek tartanád a feladatot, még egy videó is készült, hogyan érdemes dokkolnod.

TP RobiDroidTP Robi neve pedig már a marson van, azaz a Perseverance marsjáró fedélzetén is megtalálható, ahonnan az Ingenuity helikopter is már többször sikeresen felszált. Kifejezetten izgalmas az ISS fedélzetén történő idegenvezetés, amely igencsak kedvet adhat a dokkoláshoz is, még ha csak virtuálisan is. Érdemes kipróbálnod!

Ha úgy érzed, örömödet lelted a cikkekben, videókban, lehetőségekben, akkor kérlek bátran oszd meg a tartalmainkat, mert könnyen lehet, hogy ismerőseidnek is tetszene! - Köszönjük!

Források:
Spinlaunch.com
CNBC.com
Space.com



Vajon az emberek kibírnának ilyen gyorsulási értékeket?
TE mit gondolsz a fenti siker jelentőségéről?
Valóság ez a "parittyás" ötlet, vagy csak átverés?


Van véleményem, hozzászólok!


Oszd meg és uralkodj! ;)

A TP Portálon a TartalomKezelő színtéren 4 fő témacsoportunk van:

TP Luxury TP Motivátor TP Nagyvilági Érdekes TP Bolygó I. a Föld

Válassz a fenti témák közül, vagy nézd meg a SikerVeled.hu nyitó oldalát!


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás! Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!



Szerintem csatlakozz a sikerközösségünkhöz, mert akkor itt például egy teljesen másik felirat lesz számodra elérhető!

Regisztrálj most, akár 5000 Tőzsdearanypont kezdő egyenleggel indulhatsz, már 0 Ft-ért! Melyik a Te SikerKaraktered? - TP RobiDroidTP Robi


Oszd meg és uralkodj! ;)

Úgy érzed? Szólj hozzá...

Milyen témában olvasnál még?

TP Luxury

Luxus élmények a legbátrabb motivációs céljaidhoz.

TP Motivátor

Napi csekély mértékű használatra, mert a lényeg a gyakorlata.

TP Nagyvilági Érdekes

Értékes hírek egy forró ital mellé...

TP Bolygó I. a Föld

Jelenleg ez az egyetlen igazán otthonnak nevezhető bolygónk. Vigyázzunk rá!

 
 
 
TP SikerProfil TP SikerNavigátor TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde TP Pályázatok TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram TP Cég és Vállalkozás TP RobiDroid
TP SikerProfil
TP SikerNavigátor
TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde
TP Pályázatok
TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram
TP Cég és Vállalkozás
TP RobiDroid
 
 
 

TP SikerVeled.hu - Sütik / TP SikerVeled.hu - Cookies