Talán a szerencsének is köszönhető, de a tudományos felkészültségnek és a fejlődésnek mindenképpen, hogy a legutóbbi űrkutatási akciók sorra sikerrel jártak. Ebben a cikkben egy kis visszacsatolás is lesz az eddig történtekre, de cseppet sem figyelmen kívül hagyva a legfőbb célt és a "jövő zenéjét": Lesz-e, illetve hogyan lehet bizonyítékunk arra, hogy a Marson volt élet? Mikor élhetünk mi emberek is egy másik bolygón?

A Perseverance - nevéhez hűen - kitartóan dolgozik a Mars felfedezésén és a különféle minták gyűjtésén. A videó alatt látható lesz egy olyan kép is, amely egy montázsban mutatja be a marsjáró által eddig fúrt 36 darab lyukat. Kezdjük azzal a nagyjából 1,5 perces videó animációval, ahol látványosan mutatja be a NASA, hogyan kerülnek majd vissza az értékes minták a Földre.

Ha elnyeri a tetszésedet a tartalom, arra biztatunk, hogy mondd el véleményedet egy hozzászólásban. Megosztásodat pedig kifejezetten köszönjük! Sőt! Meghálálhatjuk? Használd a Markoló funkciót az extra Tőzsdearanypontok gyűjtéséhez! Siker, Veled! ;)


TP Siker, Veled: Hogyan jutnak vissza a Marsról a Földre a Perseverance által gyűjtött minták?
Forrás: JPL NASA, SikerVeled.hu


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás!Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!




Az űrkutatás rendkívül fontos terület, hiszen ezzel bővíthetjük az emberiség határait, ráadásul mindezt úgy, hogy alapvetően nem egy másik ország területének rovására történhet ez, amely olyan sok - valahol teljesen értelmetlen és véres - háborút jellemez, sajnálatos módon még napjainkban is. Anyabolygónkon is számos kihívással kell megküzdenünk, de a hosszabb távú célokról sem szabad megfeledkeznünk, azaz arról a célról, amit Elon Musk két szóban talán úgy összegezne a jövőbeni emberiséggel kapcsolatban, hogy: Multiplanetary species!

Bár nem volt egyszerű, igyekeztem ebbe a fenti két rövid és tömör mondatba belesűríteni az űrkutatás fontosságát, annak ellenére, hogy mindenki tudja, hogy bőven van megoldandó feladat a Földön, naprendszerünk legkáprázatosabb bolygóján.

Szerintem is csodálatos bolygó a Föld! Vigyázzatok rá emberek!

😏
TP Robi

Visszatérve a Perseverance mintáira, amelynek tervezett visszaküldési módjáról fent láthattunk egy jó kis összefoglaló animációt, lenne két észrevételem. Az egyik, hogy általában elég pontos és precíz alapossággal készítik el ezeket a videókat. Emlékszem, amikor még az előbb említett marsjáró landolásáról készültek hasonló tervek, amelyhez képest meglepően hasonló volt a kivitelezés. Ez persze szuper, de - laikus - aggodalmaim vannak a videó 49-50 másodpercénél látható rakéta indításával kapcsolatban. Egyszerűen ez a "kiugrik és beindul" rakéta start kicsit kapkodósabbnak tűnik ahhoz képest, mintha egy robotkar szépen felállítaná egy indítási pozícióba és úgy indulna útnak. Persze az utóbbi időkben tapasztalható sok-sok sikert és rendkívüli precizitással nyújtott teljesítményt (NASA, SpaceX, ESA, stb.) látva nehezen kérdőjelezem meg a tervezett módszert, hiszen számos ok lehet, amely miatt egy ilyen "kiugrós start" rakéta indítás mellett döntenének, de úgy éreztem ezt muszáj leírnom, megemlítenem. (Természetesen bátran írj konstruktív hozzászólást, ha szeretnél!) Akárhogy is lesz, szurkolok, hogy sikerüljön és legfeljebb csak ámulok-bámulok a végső megoldáson, mintha csak egy áttetsző rakétakilövést látnék.



Ugye a Perseverance marsjárót egy olyan helyre küldték, ahol nagy eséllyel bukkanhatunk az élet történelmi nyomaira. (Jezero-kráter.) Ezért is olyan fontosak a minták, hiszen hiába egy kis autó méretű tudományos laboratórium ez a berendezés, fontos lenne a Földön is megvizsgálnunk a Marsról származó kincseket. Itt egy interaktív térkép a misszióról. Érdemes megnézni. (Régebben beágyaztuk ide a cikkbe, de ez jelenleg nem támogatott.) Az alábbi képen azért jól látszik, hogy az 1110. marsi napon hogyan nézett ki az addig bejárt út, illetve hogyan néz ki az interaktív térkép:

 

Perseverance - map - sol 1110

 

Az alábbi képösszeállításon látható 36 db lyuk, amelyet az eszköz eddig fúrt:

Perseverance

 

Talán éppen Űr-Kutat-Ás?

😆
TP Robi

 

A minták kapcsán a NASA még a Perseverance marsjáró landolása előtt közzétett egy videót, amely 2-3 percben megmutatja, hogyan fúrja ezeket a lyukakat a marsjáró, továbbá hogyan és hova tárolja el azokat, ameddig azok az indulásra várnak a Föld felé:



A cikk vége felé, azért egy pillanatra gondoljunk csak bele:

Milyen fantasztikus és történelmi pillanat lenne, ha bizonyítékunk lenne rá, hogy a Földön kívül is létezik az élet?


Mielőtt mennél, örömmel venném, ha az alábbi kérdésre, vagy a cikkel kapcsolatban leírnád a véleményedet egy hozzászólásban. Ha tetszett, akkor bátran oszd meg a tartalmainkat az ismerőseiddel is, mert lehet számukra is élményt nyújtana! Mit gondolsz? Kinek tetszene?



Szerinted a Perseverance marsjáró által gyűjtött minták bizonyítják majd, hogy a Marson régebben volt élet?


Van véleményem, hozzászólok!


Oszd meg és uralkodj! ;)

A TP Portálon a TartalomKezelő színtéren 4 fő témacsoportunk van:

TP Luxury TP Motivátor TP Nagyvilági Érdekes TP Bolygó I. a Föld

Válassz a fenti témák közül, vagy nézd meg a SikerVeled.hu nyitó oldalát!


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás! Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!



Szerintem csatlakozz a sikerközösségünkhöz, mert akkor itt például egy teljesen másik felirat lesz számodra elérhető!

Regisztrálj most, akár 5000 Tőzsdearanypont kezdő egyenleggel indulhatsz, már 0 Ft-ért! Melyik a Te SikerKaraktered? - TP RobiDroidTP Robi


Oszd meg és uralkodj! ;)

Úgy érzed? Szólj hozzá...

Milyen témában olvasnál még?

TP Luxury

Luxus élmények a legbátrabb motivációs céljaidhoz.

TP Motivátor

Napi csekély mértékű használatra, mert a lényeg a gyakorlata.

TP Nagyvilági Érdekes

Értékes hírek egy forró ital mellé...

TP Bolygó I. a Föld

Jelenleg ez az egyetlen igazán otthonnak nevezhető bolygónk. Vigyázzunk rá!

 
 
 
TP SikerProfil TP SikerNavigátor TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde TP Pályázatok TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram TP Cég és Vállalkozás TP RobiDroid
TP SikerProfil
TP SikerNavigátor
TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde
TP Pályázatok
TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram
TP Cég és Vállalkozás
TP RobiDroid
 
 
 

TP SikerVeled.hu - Sütik / TP SikerVeled.hu - Cookies