A Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA) egy analóg küldetéssorozat, amely egyéves tartózkodást szimulál a Mars felszínén. Minden küldetés négyfőnyi legénységből áll, akik a Mars Dune Alpha-ban élnek, egy elszigetelt 1,700 négyzetlábnyi élőhelyen. A gyakorlat során a legénység szimulált űrsétákat hajt végre, és adatokat szolgáltat számos tényezőről, amelyek magukban foglalhatják a fizikai és viselkedési egészséget és teljesítményt.

Ha elnyeri a tetszésedet a tartalom, arra biztatunk, hogy mondd el véleményedet egy hozzászólásban. Megosztásodat pedig kifejezetten köszönjük! Sőt! Meghálálhatjuk? Használd a Markoló funkciót az extra Tőzsdearanypontok gyűjtéséhez! Siker, Veled! ;)


Napi rutin kulteri munka NASA
Forrás: NASA, SikerVeled.hu

Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás!Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!




A legénység küldetése:

Három különböző legénységet választanak ki, hogy egyéves küldetésekre éljenek a Mars Dune Alpha-ban. Minden legénység négy személyből és két póttagból áll. Az analóg küldetések értékes betekintést és információkat nyújtanak a NASA űr-élelmiszerrendszerének, valamint a jövőbeli űrmissziók fizikai és viselkedési egészségének és teljesítményének értékeléséhez.

A Mars Dune Alpha élőhelyén végzett kutatásokat a NASA arra fogja használni, hogy tájékoztassa a kockázat- és erőforrás-kereskedelmet, hogy támogassa a legénység egészségét és teljesítményét a Marson való tartózkodás alkalmával egy hosszabb időtartamú küldetés során.

 

Célok:

Ahhoz, hogy a kísérlet során a legpontosabb adatokat kapjuk, törekednünk kell arra, hogy a körülmények a lehető legvalósághűbbek legyenek, legjobban hasonlítsanak a Marsiakhoz. Ez magában foglalhatja a környezeti stresszfaktorokat, például az erőforrások korlátozását, az elszigeteltséget, a berendezések meghibásodását és a jelentős munkaterhelést.

A gyakorlat során a legénység fő tevékenységei szimulált űrsétákból állhatnak, beleértve a virtuális valóságot, a kommunikációt, a növények növekedését, az ételek elkészítését és fogyasztását, a testmozgást, a higiéniai tevékenységeket, a karbantartási munkákat, a személyes időt, a tudományos munkát és az alvást.

 

Az a véleményem Ember, hogy mi robotok már régen a Marson vagyunk, az embereknek meg még mindig kell legalább egy évtized!

😏
TP Robi

 

Robi véleménye valahol jogos, mert valóban el kell telni még jó néhány esztendőnek, mire embert küldhetünk a Marsra. Ezeknek a szimulációknak éppen az a lényege, hogy a Földön alakítunk ki olyan környezetet, amely felkészítheti az emberiséget a tényleges ott tartózkodásra.

Ami pedig a robotokat illeti, Robi elég tágan értelmezi a fogalmat, de kétségtelenül igaza van, ha olyan dolgokra gondolunk, mint az Ingenuity, vagy a Perseverance. A TP neve viszont már a Marson van (erről korábban már olvashattál), sőt, azért, hogy időben tájékozódj a legközelebbi lehetőségről, egy külön cikket is írtunk a témában: Küldd el a neved a Marsra!

 

Menetrend:

CHAPEA küldetések:

1 – 2023. június 25-én kezdődött és a tervek szerint 387 napig tart

2 – 2025-től, kb. egy éves időtartamban

3 – 2026-tól, szintén egy évig

Miért fontos ez?

A CHAPEA eredményei és a szimulációk során szerzett ismeretek lehetővé teszik a NASA számára, hogy jellemezze a tervezett élelmiszerellátási rendszer kialakításának kockázatát a legénység egészségével és teljesítményével kapcsolatban, és tájékoztassa a NASA szabványalkotóit, a kapcsolódó járműtömeg- és térfogat-követelményekről, valamint a hosszú távú kutatási küldetések erőforrás-kockázatainak lényeges elemeiről.

3D nyomtatott, szimulált Mars felszíni élőhely

A Mars Dune Alpha néven ismert 3D nyomtatott szerkezet egy marsi élőhelyet szimulál, hogy támogassa a hosszú távú, kutatóosztályú űrmissziókat. Az élet a Mars Dune Alpha-ban hasonlítani fog a várt élményre azok számára, akik a jövőben a Mars felszínén élhetnek. A 3D nyomtatott élőhely elrendezését úgy tervezték, hogy azon belül külön területeket biztosítson az élethez és a munkához.

Miért a 3D nyomtatás?

A jövőbeli űrkutatási települések potenciálisan 3D nyomtatással készülhetnek additív építési technológiával, hogy ne kelljen nagy mennyiségű építőanyagot több repülésre felbocsátani, ami megfizethetetlen.

 

Boldog vagyok Ember, mert már tudom, hogy az első telepeseknek nem kell barlangot keresni. Nyomtathatnak házat maguknak!

😊
TP Robi

 

Habitat nyomtatási statisztikák:

Tech: Az ICON következő generációs Vulcan építési rendszere

Méretek: 1,700 négyzetláb

Anyaga: lavacrete

A Mars Dune Alpha jellemzői:

Négy privát legénységi szállás

Dedikált munkaállomások

Dedikált orvosi állomás

Közös társalgók

Konyhák és élelmiszer-termesztő állomások

 

Ez tehát egy szimuláció, ami bár itt a Föld bolygónkon történik, mégis sok minden olyan "marsi élethelyzet" egész jól szimulálható, ami majd az ottani környezetben vár az űrhajósokra. Az évek alatt egyre több információt fogunk tudni gyűjteni az ilyen szimulációkból.

Ha szereted az űrprogramokat és a szimulációkat, akkor a próbálj ki egy szuper szimulátort, amit itt az oldalon is elérsz és a böngésződön keresztül is megy. Csak ajánlani tudom, mert remek szórakozás!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Az első helikopteres repülés a Marson!

Érdekel naprendszerünk méretarányainak egy igazán lenyűgöző bemutatása?

Érdekességek naprendszerünk bolygóiról

Élet a világűrben! - 1. - (Mikor, hol és hogyan?)

Élet a világűrben! - 2. - (Űrlény múzeum!)

Élet a világűrben! - 3. - (A Nagyok nyomában!)

 

Te részt vennél egy ilyen küldetésben? 


Van véleményem, hozzászólok!


Oszd meg és uralkodj! ;)

A TP Portálon a TartalomKezelő színtéren 4 fő témacsoportunk van:

TP Luxury TP Motivátor TP Nagyvilági Érdekes TP Bolygó I. a Föld

Válassz a fenti témák közül, vagy nézd meg a SikerVeled.hu nyitó oldalát!


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás! Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!



Szerintem csatlakozz a sikerközösségünkhöz, mert akkor itt például egy teljesen másik felirat lesz számodra elérhető!

Regisztrálj most, akár 5000 Tőzsdearanypont kezdő egyenleggel indulhatsz, már 0 Ft-ért! Melyik a Te SikerKaraktered? - TP RobiDroidTP Robi


Oszd meg és uralkodj! ;)

Úgy érzed? Szólj hozzá...

Milyen témában olvasnál még?

TP Luxury

Luxus élmények a legbátrabb motivációs céljaidhoz.

TP Motivátor

Napi csekély mértékű használatra, mert a lényeg a gyakorlata.

TP Nagyvilági Érdekes

Értékes hírek egy forró ital mellé...

TP Bolygó I. a Föld

Jelenleg ez az egyetlen igazán otthonnak nevezhető bolygónk. Vigyázzunk rá!

 
 
 
TP SikerProfil TP SikerNavigátor TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde TP Pályázatok TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram TP Cég és Vállalkozás TP RobiDroid
TP SikerProfil
TP SikerNavigátor
TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde
TP Pályázatok
TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram
TP Cég és Vállalkozás
TP RobiDroid
 
 
 

TP SikerVeled.hu - Sütik / TP SikerVeled.hu - Cookies