Ebben a cikkben egy gyors bevezetőben a teljesség igénye nélkül áttekintjük az izgalmasabb űrrel kapcsolatos (eddig megjelent) tartalmakat, amelyet követően egy-két igen izgalmas részletről lesz szó a Perseverance marsjáróval kapcsolatban. Ha csak a nyitóképen lévő információra vagy kíváncsi, akkor természetesen szíved joga azonnal oda gördíteni, de ha egy kicsit nyugodtabban olvasgatnál a témában, akkor még azt is megtudhatod, hogyan lehet akár a TE neved is a Marson, vagy éppen további érdekes információk birtokába juthatsz! Kezdjük akkor a bevezetővel...

Ha elnyeri a tetszésedet a tartalom, arra biztatunk, hogy mondd el véleményedet egy hozzászólásban. Megosztásodat pedig kifejezetten köszönjük! Sőt! Meghálálhatjuk? Használd a Markoló funkciót az extra Tőzsdearanypontok gyűjtéséhez! Siker, Veled! ;)


Perseverance - Izgalmas kalibrációs eszközök! - SikerVeled.hu
Forrás: NASA, MD, JPL-Caltech, SikerVeled.hu


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás!Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!



Az eddigi tartalmaink közül a Mars címkét több cikk is megkapta már. A legizgalmasabbak közé tartozik a Perseverance marsjáró története, amely egy autó méretű eszköz és talán könnyen elmondható, hogy az egyik legkomolyabb technika jelenleg a Mars felszínén. Az előbb említett cikkben többek között egy 3D-s modellt is kipróbálhatsz, ha szeretnél.

 

Szó volt a Perseverance szuper kis "drónjáról" az Ingenuity helikopterről, amely a híres Wright fivérek gépének egy darabját is magával vitte. Ennek a cikknek az aljára Neil Armstrong híres mondatából merítettem ihletet egy új, rövid összegzéshez a sikeres repülést illetően.

 

A marsjáró már több, mint 1000 "marsi napon" van túl és továbbra is teljesíti a küldetését. Több, mint két tucat mintát gyűjtött be! Itt írtunk róla, hogyan jutnak majd vissza a Földre ezek a minták. Extra érdekesség, hogy a cikkben megemlítettük az űrlények múzeuma tartalmunkat is, amely videó sci-fi, de egész reálisan felvázolt opciókat tárhat a nyitott szívű "űrkalandorok" elé a világűrben fellelhető életformákkal kapcsolatban. (Nekem egyébként ez a cikk az egyik személyes kedvencem! )

 

A TP neve már 2018 májusában szerepelt egy űrjármű fedélzetén, ahogyan a Perseverance speciális tábláján is ott vagyunk. A jövőben is élek ezzel a lehetőséggel, hogy a nevem a Mars bolygón legyen, ráadásul itt neked is segítünk, hogyan és hol tudod ezt megtenni, ha szeretnéd!

 

Szerencsére nem csak Elon Musk rakétáinak köszönhetjük az utóbbi évek nagy fejlődését, hanem sok-sok egymást követő sikeres projektnek, mint amilyen James Webb űrtávcső is.

Zoltán jó hosszúra írta ezt a bevezetőt...

😒
TP Robi

 

Nah, de mielőtt a kis robotunk TP RobiDroidTP Robi teljesen kiakad (hidd el, az senkinek sem jó), rátérek ennek a cikknek a lényegére!

2023 decemberében a Perseverance marsjáró profi 360 fokos kamerájával lőtt pár fotót, hogy legyen egy szép panorámaképünk az "Airley Hill" nevű helyszínről. Összesen 993 egyedi képből és 2380000000 pixelből állították elő az alábbi képet:

Bizonyára észrevetted, hogy a fenti kép egy interaktív kép, ahol a szokásos módokon (egér görgővel, vagy két ujjal) tudsz nagyítani és kicsinyíteni, illetve barangolni a képen. A teljes képernyőre kihelyezés gombja csak itt megy, de ezt leszámítva igazán úgy érezheted Te is, hogy ott vagy egy relatíve távoli bolygón, a Marson! Nos, én is pont ezt tettem a fenti képen és a kőzetek megcsodálását követően észrevettem a marsjárón azt a részt, ami a nyitóképen is látszik...

Kicsit utána jártam és kiderült, hogy nem egy idegeneknek tervezett "joystickes kommunikációs" eszközről van szó, hanem:

A Mastcam-Z kalibrációs célpontjáról, amely egy fontos eszköz a fedélzeten. Ezeken a kalibrációs célpontokon színskálákat is találunk, amelyeket a tudósok arra használnak, hogy finomhangolják a kamerák beállításait. A közepén található árnyékvetőt (mint egy klasszikus "homokórát") ellenőrzésre használják, segítve ezzel a tudósokat az égbolt színének ellenőrzésében, hogy a megfelelő világosítási viszonyokat kalibrálják. A cél, hogy az elkészült fényképek minél realisztikusabban látszódjanak a végső képeken.

 

A kalibrációs célpont peremén található szimbólumok és mottók a misszióhoz kapcsolódnak. Az elemek között szerepel:

  • egy páfrány,
  • egy Apatosaurus,
  • egy férfi és nő, akik kezüket emelik köszöntésként,
  • egy rakéta az űrből (kék pont) a Marsra (piros pont),
  • a "Two Worlds, One Beginning" mottó, amely azon az elképzelésen alapul, hogy a Föld és a Vörös Bolygó ugyanabból a csillagporos gázfelhőből nő ki,
  • egy belső naprendszer modell,
  • egy DNS-hélix és
  • cianobaktériumok, az egyik legrégebbi életforma a Földön.

 

 

A fenti információk inspirálták ezt a cikket is, hogy egy kicsit nézzük meg jobban a marsjáró tábláit. (Természetesen ismét a teljesség igénye nélkül.) Az alábbi galériában látható a neveket tartalmazó táblácska, illetve egy kreatív jelölése annak, hogy az eszköz a Mars bolygó mintáiért jött. Egy a COVID-19 járványnak emléket állító plakettel is tisztelegtek a világon mindenhol egészségügyben dolgozó embereknek. Egy külön táblácskán látható a marsjárók evolúciója, továbbá az eszköz kerekeiben az emberi DNS spirál jelképes lenyomata is bekerült. Külön érdekesség, hogy a "SHERLOCK" nevű kalibrációs eszközön marsi meteoritcsiszolatot (visszavitték 😁 ) és űrruha darabkákat, illetve sisak anyagokat is láthatunk. Ez az eszköz egyébként geoládaként is funkcionál.

Az előbbi gyors felsorolást kövessék akkor a cikk törzsének zárásaként a képek egy kis galériában:

 

 

Jó látni, hogy milyen kreatív az emberiség!

😊
TP Robi

 

 

Te a cikk elolvasása előtt tudtad, hogy mire jó a nyitóképen látható rész?


Van véleményem, hozzászólok!


Oszd meg és uralkodj! ;)

A TP Portálon a TartalomKezelő színtéren 4 fő témacsoportunk van:

TP Luxury TP Motivátor TP Nagyvilági Érdekes TP Bolygó I. a Föld

Válassz a fenti témák közül, vagy nézd meg a SikerVeled.hu nyitó oldalát!


Most TE is segíthetsz, hogy előbb indulhasson a projektünk!
Meghívnál minket egy kávéra, vagy pizzára?

Támogatás! Hálásan megköszönjük a legkisebb támogatásokat is!



Szerintem csatlakozz a sikerközösségünkhöz, mert akkor itt például egy teljesen másik felirat lesz számodra elérhető!

Regisztrálj most, akár 5000 Tőzsdearanypont kezdő egyenleggel indulhatsz, már 0 Ft-ért! Melyik a Te SikerKaraktered? - TP RobiDroidTP Robi


Oszd meg és uralkodj! ;)

Úgy érzed? Szólj hozzá...

Milyen témában olvasnál még?

TP Luxury

Luxus élmények a legbátrabb motivációs céljaidhoz.

TP Motivátor

Napi csekély mértékű használatra, mert a lényeg a gyakorlata.

TP Nagyvilági Érdekes

Értékes hírek egy forró ital mellé...

TP Bolygó I. a Föld

Jelenleg ez az egyetlen igazán otthonnak nevezhető bolygónk. Vigyázzunk rá!

 
 
 
TP SikerProfil TP SikerNavigátor TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde TP Pályázatok TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram TP Cég és Vállalkozás TP RobiDroid
TP SikerProfil
TP SikerNavigátor
TP Piactér
TP Pénzügy és Tőzsde
TP Pályázatok
TP TartalomKezelő
TP PartnerProgram
TP Cég és Vállalkozás
TP RobiDroid
 
 
 

TP SikerVeled.hu - Sütik / TP SikerVeled.hu - Cookies